Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
digle svoj glas

Udruge protiv zakona o strateškim investicijama

Zorislav Antun Petrović (1)
Goran Stanzl/PIXSELL
20.06.2013.
u 13:40

Smatraju da se donosi nakon krnje javne rasprave, da otvara prostor za svaštarenje i privilegiranje u korist partikularnih privatnih interesa, a smatraju i kako otvara mogućnost za korupciju.

Nevladine udruge digle su svoj glas protiv Zakona o strateškim investicijama jer smatraju da se donosi nakon krnje javne rasprave, da otvara prostor za svaštarenje i privilegiranje u korist partikularnih privatnih interesa, a smatraju i kako otvara mogućnost za korupciju. Zorislav Petrović iz Transparency Internationala među korupcijskim rizicima naveo je činjenicu da se zakonom ne definira više od polovice članova povjerenstva koje odlučuje što je to strateški projekt, a to ostavlja mogućnost arbitrarnog odabira članova. Također mu je sporno ne postojanje obaveze objavljivanja svih ugovora sklopljenih prema tom zakonu.

- Svaka privilegija, a ovdje će neki investitori dobiti privilegiju u odnosu na druge, mora se evidentirati ugovorom i podaci o tome moraju biti dostupni hrvatskoj javnosti - zaključio je Petrović.

Marina Škrabalo iz GONG-a najavila je kako će udruge pokušati alarmirati i zainteresirati saborske zastupnike da budu odgovorni i da se brinu za javni interes te da predlože niz amandmana kojima bi popravili prijedlog zakona. Naglasila je kako je potrebna jača javna rasprava jer da taj zakon ne može biti donesen na način da se njime bavi isključivo politička elita.

>> HSP protiv prijedloga Zakona o strateškim investicijama u RH

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije