Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSJET BIH

Udruge podržale Plenkovićevu odluku: 'Željko Komšić zloupotrebljava izbore za vlastitu korist'

Sarajevo: Zajedničko fotografiranje Borjane Krišto, Ursule von der Leyen, Marka Ruttea i Andreja Plenkovića
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/3
24.01.2024.
u 13:44

"Na europskom putu BiH otvorene su nove mogućnosti koje mogu značiti pozitivne promjene za sve građane BiH, no imperativ promjena svakako mora biti i izmjena Izbornog zakona u BiH", ističe Koordinacija zavičajnih udruga Hrvata Bosne i Hercegovine u RH

Koordinacija zavičajnih udruga Hrvata Bosne i Hercegovine u RH istaknula je kako je posjeta predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, nizozemskog premijera Marka Ruttea i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini bila je od iznimne važnosti za europski put Bosne i Hercegovine. Kako je priopćeno, održani su mnogi sastanci te otvorena važna pitanja, a pozitivna poruka je kako BiH uistinu ima priliku otvoriti pregovore o članstvu u Europskoj uniji uz preduvjet provedbe reformi.

"Jednim od najvažnijih preduvjeta smatramo promjenu Izbornog zakona BiH kako bi Hrvati uistinu birali svog člana Predsjedništava BiH. Iako pojedini bosansko-hercegovački mediji i politički komentatori pokušavaju napraviti tzv. skandal zbog nedolaska hrvatskog predsjednika Vlade RH Plenkovića na sastanak s članovima predsjedništva BiH, zbog Željka Komšića, kao Koordinacija zavičajnih udruga Hrvata BiH u Hrvatskoj koja broji 15 udruga s tisućama članova, pozdravljamo odluku predsjednika Vlade RH Plenkovića. Nedolaskom je iskazano i nezadovoljstvo hrvatskog naroda u BiH koji već godinama nemaju hrvatskog predstavnika među članovima Predsjedništva BiH", navodi se. 

Naime, riječ je o udrugama Livanjska zajednica Zagreb, Udruga Ramska zajednica, Broćanska zajednica Zagreb - zavičajno društvo građana Hercegovačke Općine Čitluk, Zavičajno društvo Posušje u Zagrebu, Klub Ljubušaka Zagreb, Zajednica Hrvata istočne Hercegovine, Uskopaljska zajednica u RH, Zavičajna zajednica Široki Brijeg, Udruga prijatelja kraljevskog grada Jajca iz Zagreba, Zavičajni Klub Kupres Zagreb, Udruga kotorvaroških Hrvata, Društveno – kulturna platforma za Bosansku Posavinu, Zaklada dr. Franjo Nevistić, Zagreb – Šujica, Klub Bugojanaca i prijatelja grada Bugojna i Udruga Hrvata Bosne i Hercegovine Prsten.

"Željko Komšić zloupotrebljava izbore za vlastitu korist i nije izabran glasovima Hrvata, već je nametnut glasovima Bošnjaka, a kao član Predsjedništava svojim radom i djelovanjem ne zastupa i ne štiti interese Hrvata u Bosni i Hercegovini. Stoga je nužna promjena Izbornog zakona u BiH na način da Hrvatima bude omogućeno biranja člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata. Trenutni zakonski okviri već godinama onemogućuju Hrvatima pravo na biranje člana Predsjedništva u BiH čime je hrvatski narod zakinut za jedno od osnovnih demokratskih prava – na biranje svojih predstavnika. Na europskom putu BiH otvorene su nove mogućnosti koje mogu značiti pozitivne promjene za sve građane BiH, no imperativ promjena svakako mora biti i izmjena Izbornog zakona u BiH", priopćeno je. 

Koordinacija zavičajnih udruga Hrvata Bosne i Hercegovine u RH zaključno navodi kako je na sastanku predsjednika Vlade RH Plenkovića s predsjednicima udruga Hrvata BiH u Hrvatskoj, koji je održan uoči posjeta BiH, jedna od tema bila je upravo važnost izmjene Izbornog zakona u BiH, a otvorena su i druga važna pitanja nužna za bolji život Hrvata s obje strane granica.

Komentara 1

ZO
zoranlelic
14:30 24.01.2024.

Čisto zataškavanje neuspjeha hrvatske diplomacije. Pravi pristup je onaj premijera Nizozemske, koja je više puta bila protiv unošenja dodatne etničke segregacije u ustavni sistem BiH, dakle izravno protiv onog što Plenković želi. Isti tvrdi da ga je navedeni podržao. Niti Amerikanci nisu ubjeđeni u ispravnost poteza hrvatske diplomacije. SAD ambasada u Sarajevu se oglasila saopštenjem iz kojega je vidljivo da Čović neće biti čovjek koji će zamjeniti Komšića. Hrvatska diplomacija je prema njima čak iskoristila posjet EU čelnika BiH da popravi Čovićev rejting i to na neprimjeren način. U stvari kako kažu svako podržavanje proruskih političara (Čović ?) u BiH naići će na snažnu i beskompromisnu osudu SAD.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije