Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'nećemo nestati!'

Udruga Franak uputila otvoreno pismo HNB-u i budućoj vladi. Evo što su poručili!

Franak
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/5
18.01.2016.
u 09:42

U pismu se navodi da za 10 dana ističu zakonske mjere zamrzavanja tečaja švicarsko franka što će, kako navode, 'dovesti do znatnog porasta mjesečnih anuiteta CHF dužnika

Udruga Franak uputila je otvoreno pismo poslovnim bankama, Hrvatskoj narodnoj banci i budućoj Vladi, to jest, MOST-u i HDZ-u. U pismu se navodi da za 10 dana ističu zakonske mjere zamrzavanja tečaja švicarskog franka što će, kako navode, "dovesti do znatnog porasta mjesečnih anuiteta CHF dužnika uslijed sporog provođenja Zakona o konverziji i bankarskih odugovlačenja konverzije CHF kredita".

– Na taj način banke će građane ponovno i bespotrebno ugroziti u redovnoj otplati svojih kredita. Sukladno odredbama Zakona, sama konverzija kredita trebala se provesti u roku od 75 dana odnosno do 15.12.2015. godine. Banke su konverziju usporile, zlorabeći manjkavost Zakona u kojemu nije jasno definiran rok za potpis aneksa ugovora. Osim toga, pojedine banke prekršile su Zakon u izračunima konverzije, a građani su u svemu tome prepušteni jedino pomoći Udruge Franak, jer nadzor regulatora HNB-a nad provođenjem konverzije praktički ne postoji – ističe se u priopćenju.

Iz Franka poručuju da je proces konverzije nedovoljno transparentan te da dužnicima nije moguće provjeriti istinitost povijesnog kretanja kamatnih stopa u euro kreditima.

– Pozivamo banke da dobrovoljno primjenjuju zamrznuti tečaj za obračun anuiteta do potpunog završetka procesa konverzije, kako su to već najavile tri banke (Sberbank d.d., RBA d.d. i Hypo Alpe Adria Bank d.d.) jer upravo banke su i uzrokovale probijanje zakonskih rokova. Pozivamo banke da ubrzaju proces konverzije i omoguće transparentnost i dostupnost svih važnih podataka o povijesnim kamatnim stopama te da isprave sve nezakonitosti i nepravilnosti u provođenju konverzije.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

(Foto: Goran Stanzl/ PIXSELL)

HNB je u svojem nadzoru netransparentan, što je protivno ciljevima zaštite potrošača i uspostavljanja povjerenja građana u bankarski sektor. Dužnici još uvijek nemaju povratne informacije o nadzoru nad postupkom konverzije, što rezultira dodatnim nepovjerenjem u banke i HNB, a to će imati dalekosežne posljedice na potrošnju građana i rast BDP-a. Zbog toga je Udruga Franak podnijela u petak 15. siječnja 2016. zahtjev HNB-u da se očituje o provedenom nadzoru nad bankama obveznicama konverzije. Pozivamo HNB da javno objavi rezultate nadzora, da ubrza postupak supervizije i da konačno objavi sve podatke o povijesnim kamatnim stopama u euro kreditima.

Udruga Franak poziva buduću izvršnu vlast da inzistira na provođenju zaštite potrošača korisnika financijskih usluga te na potpunoj odgovornosti HNB-a zbog velikih propusta za vrijeme plasiranja visokorizičnih i toksičnih CHF kredita. HNB je svojim propustima građane svjesno doveo u velike rizike, što je za posljedicu imalo ugrožavanje tisuća obitelji, njihova zdravlja i egzistencije. Osim toga, CHF krediti ugrozili su cijeli bankarski sustav što se vidi iz podataka o velikom postotku nenaplativih CHF kredita. Bez obzira na nepotpuni Zakon o konverziji, sve anomalije se moraju u potpunosti ispraviti, a propusti i nezakonitosti sankcionirati – stoji u otvorenom pismu.

'Udruga Franak očekuje da novi mandatar pozove predstavnike Udruge na sastanak'

Iz Franka podsjećaju da su prošle godine podigli kaznene prijave protiv guvernera HNB-a i članova uprava osam banaka te da odgovor DORH-a još nisu dobili.

– Udruga Franak očekuje da novi mandatar pozove predstavnike Udruge na sastanak te da uključi Udrugu Franak u sve buduće aktivnosti koje će nova Vlada poduzimati u rješavanju bankarsko-financijskih nezakonitosti. Udruga Franak dokazala se u borbi za pravdu i zaštitu potrošača korisnika financijskih usluga i stavlja se na raspolaganje za suradnju na svim otvorenim pitanjima u nepotpunim zakonima, u nezakonitom provođenju konverzije, u nezakonito određenim fiksnim dijelovima kamata te u vezi sa svim drugim problemima u bankarsko-financijskom sustavu.

Udruga Franak neće nestati sve dok ne nestane bezakonje koje ju je stvorilo

Otvoreno pismo Udruge Franak

Udruga od svog nastajanja provodi neformalni nadzor nad radom banaka, nadzor koji bi u svakoj uređenoj državi trebalo provoditi regulatorno tijelo ovlašteno zakonom, a to je u Hrvatskoj HNB. Od buduće vlasti očekujemo da bez odgode poduzme sve što je u njezinoj moći, da donese dodatne zakonske mjere kojima bi se ispravile sve manjkavosti konverzije, a pogotovo da odredi jasne i nedvosmislene rokove za provedbu konverzije, za transparentnost kamatnih stopa u konverziji te za rješavanje svih drugih tekućih problema u vezi sa zaštitom korisnika financijskih usluga.

Udruga Franak ponovno upozorava da je povjerenje u bankarske institucije ključno za rast gospodarstva, a da bi se to povjerenje vratilo mjerodavne institucije moraju u potpunosti istražiti slučaj Franak te poduzeti sve potrebne radnje za uklanjanje nezakonitosti. Tu činjenicu potrebno je stalno isticati kao osnovu javnog diskursa o toj temi te u skladu s tim pozdravljamo javno izneseni stav saborskog zastupnika profesora Ivana Lovrinovića da je potrebno promijeniti odnos banaka i HNB-a prema korisnicima financijskih usluga. Upravo Udruga Franak konstantno upozorava na važnost nadzora bankarskog sustava od strane HNB-a, koji je gotovo u potpunosti izostao prošlih godina, zbog čega je bankama omogućeno da nezakonito i jednostrano određuju visinu kamate odnosno da jednostrano mijenjaju cijenu kredita bez prethodna ugovaranja s dužnicima. Potrebno je da HNB uistinu štiti prava potrošača aktivno i svrhovito, a ne samo na formalnoj razini.

U tome smislu Udruga Franak neće odustati od konačne pravde, pa tako neće odustati niti od Ustavne tužbe u vezi s kolektivnom tužbom, koja je podnijeta Ustavnom sudu RH u lipnju 2015. godine. Udruga Franak optimistično iščekuje konačan ishod pravne bitke za ispravljanje nepravde, kako bi se konačno moglo zatvoriti poglavlje o jednoj velikoj bankarskoj, usuđujemo se reći, lobističkoj prijevari građana Republike Hrvatske.

Udruga Franak neće nestati sve dok ne nestane bezakonje koje ju je stvorilo – zaključuje se u otvorenom pismu.

>> Banke za CHF produljuju primjenu fiksnog tečaja

>> Udruga Franak traži od HNB-a promptno reagiranje prema HAAB-u

Komentara 22

Avatar abakus
abakus
10:22 18.01.2016.

Živo mi se fućka... Dotični su na to trebali misliti prije nego što su se zaduživali u francima. Apsolutno sam protiv toga da društvo snosi troškove njihove gluposti. To je bio predizborni potez SDP-a i nema veze ni s pravdom ni s logikom. Socijalna služba bi trebala preuzeti na sebe posao pregledavanja listi tih dužnika i izdvojiti one koji zaista nemaju od čega vraćati dug (nikakve druge imovine: ušteđevine, automobila, nekretnina i kojima plaće ne omogućavaju otplatu duga) te im pomoći kroz sustav socijalne pomoći. Ostali neka se sami vade iz kaše u koju su se uvalili.

DU
Deleted user
10:40 18.01.2016.

Pogledajte malo u retrovizor - Vlada je 1) zamrznula kamatu na CHF kredite (još dok je Linić bio financ. ministar) 2) zamrznula tečaj CHF, ali samo za otplatne rate kredita 3) napravila i bankama nametnula plan konverzije CHF kredita. I još im nije dosta!? A da oni koji žele objektivnu informaciju kako je bilo ubace u tražilicu: Švicarci su sve do 2010. bili u plusu, rugali se eurima... Pa će tamo dobiti članak gdje su usporedno prikazane otplatne rate i imali su nekoliko godina bitno povoljnije pozicije od eurskih ili kn dužnika i nadmoćno se cerekali tuđem izboru!? Nikad dosta tim gramzivcima koji se polakomili na bankovnim šalterima kao da će tečaj jedne od vodećih europskih valuta biti daljnjih 20-30 godina biti pribijen čavlom samo zato da oni mogu popovati uokolo drugima koje pamet nije prosvijetlila...

Avatar Lijekzabudale
Lijekzabudale
12:20 18.01.2016.

mikrogrizzly...upravo dolazim iz zoološkog vrta .....zamolio me Pero{najstariji majmun}da ti poručim ,,promijeni ploču...laprdaš uvijek isto,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije