Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'TKO SE USUDIO?'

Udruga Franak predala kaznenu prijavu zbog naputka: 'Ovo je skandalozni dokument nekoga iz sudske vlasti'

Dominik Vuletić i Goran Aleksić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
22.02.2017.
u 14:07

Dobio sam od čovjeka koji je podnio prekršajnu prijavu protiv banke ono što izgleda kao naputak, koji je došao iz sudske vlasti, rekao je Aleksić

Udruga Franak jutros je Državnom odvjetništvu RH predala kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog naputka koji je poslan prekršajnim sudovima, a na temelju kojeg netko želi banke osloboditi od prekršajne odgovornosti za neugovaranje fiksnih kamatnih s marži dužnicima, poručio je danas saborski zastupnik stranke Snaga Goran Aleksić. Nepoznati je počinitelj prijavljen za kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti, prisile pravosudnog tijela i trgovanje utjecajem, a o svemu su obaviješteni i Ministarstvo pravosuđa, prekršajni sudovi, sudačka udruga, Državno sudbeno vijeće i Državno odvjetničko vijeće.

- Dobio sam od čovjeka koji je podnio prekršajnu prijavu protiv banke ono što izgleda kao naputak, koji je došao iz sudske vlasti. Očekujemo da se brzo otkrije tko se ovo usudio davati sucima, ovo je skandalozni dokument nekoga iz sudske vlasti - kaže Aleksić. Riječ je, naime, o PowerPoint prezentaciji na kojoj stoji da je napravljena 27. listopada 2016. godine, a koja sucima sugerira kako tumačiti pojedine odredbe Zakona o potrošačkom kreditiranju.

- Ovim se naputkom oslobađa banke od plaćanja prekršajnih odredbi Zakona o potrošačkom kreditiranju i ne radi se o tome da bi od tog novca imali koristi članovi Udruge Franak, nego svi građani RH. To je običan pravni pamflet. U njemu piše nekoliko gnjusnih neistina. Banke su ugovarale kredite ne sukladno, nego protivno Zakonu o obveznim odnosima, što je dokazano pred sudovima – rekao je Aleksić na konferenciji za novinare u Saboru. U naputku, dodaje, stoji podatak da je izmjenama zakona iz 2013. godine obavijest banaka korisnicima kredita o promjenama kamatnih stopa automatski postajala dijelom ugovora.

- U dvostranim ugovornim odnosima nije dopušteno jednostrano utjecati na ugovorni odnos... Nema šanse da obavijest može postati dio ugovora. Naputak kaže da u slučaju da su obavijestile dužnike, nisu niti morale mijenjati ugovore, te da ih obavijest oslobađa prekršajne odgovornosti. To je skandalozno – objašnjava Aleksić.

Dominik Vuletić, stručni suradnik Udruge Franak, kazao je kako u istinski demokratskom društvu neovisni sudovi ne primaju naputke kako raditi te je ovaj naputak protivan Ustavu i zakonima. Tvrdi i kako dugo postoje indicije da na našim najvišim prekršajnim sudovima postoje izvaninstitucionalni utjecaji na odluke koje se donose.

- Imamo posredni dokaz, naputak sudovima kako da sude. Ovom prezentacijom se pogrešno interpretira Zakon, ovo je pobjeda stranog kapitala nad Hrvatskom. Ovdje se ne šteti članovima Udruge Franak, nego državnom proračunu RH, jer novac od sankcija ide direktno u proračun – objašnjava Vuletić. Naime, kako Aleksić tvrdi, banke bi u proračun morale platiti devet do 25 milijuna kuna. Aleksić dodaje i kako je već dobio odgovor predsjednika Hrvatske udruge sudaca Đure Sesse koji je poručio kako nitko nema pravo davati sudovima naputke kako da sude te da sudovi po takvim napucima ne smiju postupati.

- To mi i tražimo - da ne postupaju po tome naputku. A čini se da se po naputku već neko vrijeme radi, što se vidi iz odluka Visokog prekršajnog suda, kojima se banke oslobađaju od odgovornosti, kao što se navodi u naputku - ako su obavijestile korisnike onda one podliježu prekršajnoj odgovornosti – zaključio je Aleksić.

>> Gluhonijemom Željku Kovačiću dopustili konverziju franka i nakon isteka roka

Komentara 10

PH
Petarstijena-HR
14:31 22.02.2017.

Tipa koji je dao nalog za tiskanje tog pamfleta a radi u pravosuđu-treba direktno i odmah optužit za korupciju i dati mu bezuvjetni otkaz-on na taj način zadire i u suverenitet države, a za to je od banaka očito netko nagrađen u sudstvu-treba DORH ispitati, ako i oni nisu upleteni...

PH
Petarstijena-HR
14:23 22.02.2017.

Jadno i žalosno u kakvoj korumpiranoj državi živimo-za ovaj pamflet iz sudstva treba alarmirati sve institucije EU! Sudstvo nam je teška žalost-nije ni čudno što ljudi bježe iz ovakve države...

DU
Deleted user
16:00 22.02.2017.

Tja, kaj se more. Kako god se okrene, ispada da su najbolje prošli oni koji su imali toliko mozga da, možada i unatoč nezavidnom financijskom stanju, u razdoblju od 1996. do 2008. ne nasjednu beskrupoloznoj bankovnoj propagandi (sjetimo se samo onih neprestanih i upornih zvikanja telefonom svakoga tko je u nekoj banci imao otvoren tekući ili žiroračun) i ne uzmu nikakav kredit. Takvi su danas carevi i kraljevi među našim jadnom financijski dotučenom rajom i dužničkim robljem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije