Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Administracija

Učinkovitija administracija i javna uprava

administracija
pixsell
17.01.2012.
u 16:27

Kako bi mogla funkcionirati u dinamičnom okruženju, hrvatska uprava morat će se decentralizirati, kako na nacionalnoj, tako i na lokalnoj razini

Prednosti – Ulaskom u EU gotovo trećina javne uprave bit će direktno uključena u europske poslove na svakodnevnoj razini. Kako bi mogla funkcionirati u dinamičnom okruženju, hrvatska uprava morat će se decentralizirati, kako na nacionalnoj, tako i na lokalnoj razini. Stručni poslovi komunikacije s EU zahtijevat će visokostručne kadrove, što će naglasiti potrebu depolitizacije, edukacije i profesionalizacije državnih i lokalnih službenika. Daljnji korak trebao bi biti osnivanje posebne visoke škole za javnu upravu koja bi obrazovala kadrove za poslove javne uprave, po uzoru na ostale europske države.

Izazovi – Decentralizacija će doći kao posljedica nužnog snalaženja u primjeni svih prihvaćenih propisa EU i provedbi projekata koji će se po broju i sredstvima povećati. No, decentralizacija zahtjeva vrijeme, kao i profesionalizacija javne uprave koja zahtjeva uspostavu nagrađivanja i promaknuća prema rezultatima rada. Da bi privukla najkvalitetnije kadrove i da bi smanjila korupciju, javna uprava treba postati dobro plaćena profesija, za što su potrebna sredstva. Povećanje učinkovitosti velike i trome birokracije zahtjeva premještaj službenika prema zahtjevima posla iz jednog sektora u drugi, za što je potrebna dodatna edukacija, što bi za određeni broj zaposlenih mogao predstavljati problem.       

Komentara 1

DO
doktorica
17:01 17.01.2012.

Stručni poslovi komunikacije s EU zahtijevat će visokostručne kadrove, što će naglasiti potrebu depolitizacije, edukacije i profesionalizacije državnih i lokalnih službenika. .....teško će to ići ,obzirom da su tamo uglavnom kadrovi po podobnosti a ne sposobnosti,navikli da im plaća \"curi\" radili ili ne radili....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije