Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povezivanje škole i gospodarstva

Učenici konstruirali elevator za vinariju, stižu nove narudžbe

storyeditor/2024-04-07/PXL_220324_112040309.jpg
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/8
10.04.2024.
u 19:42

Brodska Industrijsko-obrtnička škola dobar je primjer povezivanja obrazovne ustanove i gospodarstva. Iz školske radionice stalno izlaze korisni i funkcionalni proizvodi različite namjene...

Učenici brodske Industrijsko-obrtničke škole konstruirali su elevator za transport dropa ili koma od grožđa za jednu poznatu iločku vinariju. Dobar je to primjer povezivanja škole i gospodarstva, gdje je vinar rekao što bi htio, a učenici i majstori u školskoj radionici svojim vrijednim rukama odradili posao. Na elevatoru su radili učenici svih razreda koji se školuju za zanimanja bravara, zavarivača, CNC operatera i električara. Proizvod koji se već koristi u svijetu u školi su malo modificirali i napravili "po svome".

– Elevator ima elektromotor s eduktorom koji ga pokreće, a ostalo je mehanika. Kad se ispreša drop od grožđa, uređaj ga svojom transportnom trakom podiže na istovar na prikolicu koja ga odvozi dalje. To je baš naš proizvod, nadamo se da će vinar biti zadovoljan – objašnjava projektant Antun Đurić, profesor strojarskih predmeta u školi.

Uređaj je spreman za isporuku, a u funkciji će biti na jesen, kada započne berba grožđa. Da su napravili dobar posao, govori podatak da im već pristižu narudžbe drugih zainteresiranih vinara.

POVEZANI ČLANCI:

– Elevatori inače rade pod kutom, a naš je poseban po tome što mu je donji dio ravan. Riječ je o novom projektu za koji je naša škola pokazala da ima znanje i mogućnosti. Radili smo ga prvi put pa se sve malo oduljilo, ali sada, s ovim iskustvom, mogli bismo ga konstruirati za mjesec dana – rekao je stručni učitelj Tomislav Mesić.

U cijelom projektu najvažniji je rad stručnih učenika na praksi. Djeci je zanimljivo raditi korisne i funkcionalne proizvode. Prije elevatora konstruirali su i stambeni kontejner za obitelj koja je u potresu ostala bez doma, maketu vukovarskog vodotornja, punionicu električnih automobila, ljetnu zbornicu te razne ograde, kapije, stepeništa, krovišta. U radionici stalno imaju puno posla.

– Praktičan rad u radionici najvažniji je dio nastave. Danas-sutra kad se negdje zaposlimo već ćemo imati određeno iskustvo – istaknuo je učenik drugog razreda Leon Čuma.

FOTOGALERIJA U školskim vrtovima vrijednima 135.000 eura učenici sade krumpir, ciklu, mrkvu...

storyeditor/2024-04-07/PXL_220324_112040309.jpg
1/5

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije