Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smaknuli marksista

Ubijen vođa kolumbijske ljevičarske gerile Alfonso Cano

\'Colombian rebel Alfonso Cano, chief ideologist of the Revolutionary Armed Forces of Colombia (FARC), looks at his watch at a news conference near San Vicente del Caguan in this February 2, 2001 file
AFP/PIXSELL
05.11.2011.
u 16:46

Kolumbijske vlasti su za informacije koje bi dovele do gerilca Cana, najtraženijeg čovjeka u zemlji, bile ponudile 3,7 milijuna dolara

Glavni zapovjednik ljevičarske gerilske organizacije FARC, poznat pod imenom Alfonso Cano (63), ubijen je u akciji vojske na jugozapadu Kolumbije. Kolumbijsko ministarstvo obrane izvijestilo je da su smaknućem gerilca i ljevičara Cana, zadali do sada najsnažniji udarac latinskoameričkim pobunjenicima. Kolumbijske vlasti su za informacije koje bi dovele do Cana, najtraženijeg čovjeka u zemlji, bile ponudile 3,7 milijuna dolara, a predsjednik Kolumbije Juan Manuel Santos istaknuo je da je njegovo ubojstvo zadalo najrazorniji udarac koji je ta skupina doživjela u svojoj povijesti.

– Želim poslati poruku svim članovima ove organizacije: demobilizirajte se ili ćete završiti u zatvoru ili u grobu. Mi ćemo postići mir – poručio je Santos u govoru koji je emitiran na državnoj televiziji.

Vladine snage najprije su bombardirale jedan kamp pripadnika Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC), otkriven u džungli u državi Kauka, a zatim su se helikopterima spustile kako bi pretražile ovu oblast. Uz vođu grupe, ubijeno je i još nekoliko njezinih pripadnika. Kolumbijska televizija objavila je slike ubijenog vođe gerilaca, na kojima je on bez karakteristične guste brade.

Cano, čije je pravo ime bilo Gillermo Leon Saens, došao je na čelo FARC-a 2008. godine, nakon što je njegov prethodnik Manuel Marulanda, koji je i osnovao tu gerilsku organizaciju 1964. godine, umro od srčanog udara.

Ova marksizmom inspirirana gerilska skupina od početka godine pojačala je napade, iako su snage sigurnosti u posljednjih nekoliko godina ubile više njezinih zapovjednika, a mnoge pripadnike uhitile.

Procjenjuje se da snage FARC-a, trenutačno čini 7000 pobunjenika. (am/VLM)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije