Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nedopustiv propust

Ubijen prije 12 godina, a na listi poreznih dužnika!?

porezni dužnici,objava (1)
Patrik Macek/PIXSELL
04.08.2012.
u 10:11

F. Vrčković ubijen je 2000. godine, a Porezna uprava obračunala mu je dug za doprinose od 25.568 kuna

Na listi poreznih dužnika, koju je u utorak objavila Porezna uprava, navedeno je i ime Franje Vrčkovića koji je ubijen prije 12 godina! Uz ime pokojnog Vrčkovića, rođenog 1977. godine, iz Rakitja u Zagrebačkoj županiji, navodi se iznos duga od 25.568,70 kuna, i to na listi "ostalih poreznih obveznika građana."

Bacio tijelo u rupu

Franjo Vrčković ubijen je 2000. godine, no njegovo tijelo nikad nije nađeno. Za taj je zločin osuđen Ivan Sokolčić Baraba koji je 1989. godine ubio i svoju suprugu Natašu Sokolčić, a čije tijelo također, kako su pisali mediji, nikad nije pronađeno.

Sokolčić je suprugu izudarao pajserom po glavi i zadavio je užetom, a njeno mrtvo tijelo bacio na gradilište autoceste Zaprešić – Goričan. Tijelo Franje Vrčkovića bacio je u rupu punu otpada. Sokolčić je za ta dva ubojstva, iako tijela nikad nisu pronađena, osuđen najprije na 33 godine zatvora, a Vrhovni sud kaznu je povisio na 37 godina. Ubojica je uhićen tek 2004. godine, kada ga je policiji prijavio njegov sin.

Otac pokojnog Franje Vrčkovića Antun Vrčković kaže da je njegov sin, koji se bavio poljoprivredom, odlučio sam plaćati doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, a da je planirao i nastaviti školovanje.

Odavno je obavijestio, kaže Antun Vrčković, sve institucije o tome što se dogodilo njegovu sinu te dodaje da svi znaju da je Franjo nestala osoba, odnosno da je mrtav.

Umoran od birokracije

– Bio sam na socijalnom i htio sina odjaviti, no samo su me prebacivali od ovog do onoga. Govorili su mi to vodi ovaj, pa bi mi on rekao to vodi onaj. Sve je to velika birokracija – žali se Vrčković. Unatoč njegovim pokušajima da odjavi pokojnog sina, na adresu pokojnog Franje Vrčkovića sve ove godine i dalje su stizale kuverte s uplatnicama za doprinose. Nakon nekog vremena, umoran od svega, Antun Vrčković prestao ih je i otvarati. Zadnja je stigla 15. rujna 2011. godine. Antun Vrčković ju je otvorio dok je razgovarao s nama. Na jednoj uplatnici bio je iznos od 887 kuna, a na drugoj od 195 kuna.

Otac ubijenog Franje Vrčkovića kaže da nema smrtni list svog sina s obzirom na to da nikad nije pronađeno njegovo tijelo. A to je onda znatno otežavalo dokazivanje raznim institucijama da je njegov sin mrtav.

U Poreznoj upravi na naš upit kako je moguće da se na listi poreznih dužnika našlo i ime ubijenog Franje Vrčkovića jučer nisu odgovorili. Poručili su nam da žele temeljito ispitati cijeli taj slučaj i da će informacije o tome imati u ponedjeljak.

Slučaj pokojnog Franje Vrčkovića, čije se ime našlo na listi poreznih dužnika, tako je pokazao da taj popis ima velikih manjkavosti, pa čak i nedopustivih propusta kao što je objava imena osobe s tragičnom sudbinom kao poreznog neplatiše. Očito se previše žurilo s objavom te liste, bez temeljite provjere svih podataka. Osjećaji rodbine pokojnika pri tome očito nisu bili važni.

>>Pogledajte listu poreznih dužnika! Tempo, HRT i Pan najveći dužnici

>>Na listi poreznih dužnika i poznati hrvatski sportaši i pjevači...

>>'Bivša je vlada kriva što se dug od 52 mlrd. kn nije dosad spominjao'

>>Ministre Liniću, morate puno toga objasniti oko liste srama

Komentara 33

AC
acer
10:27 04.08.2012.

Trebao je donijeti potvrdu da je ubijen. Da se ne bi još netko iz porezne morao ustajati sa stolice i to sam provjeravati...

IN
InfoMan
10:34 04.08.2012.

Do sada je razna e-Hrvatska kostala milijarde, ako ne i vise, i vidimo kako NE funkcionira. Opcenito vidimo kako sve drzavno NE funkcionira. Svi zakoni koji kace drzavu nigdje ne spominju kaznu ili odgovornost. Svu stetu koju napravi drzavni zaposlenikk placamo svi, a njemu nista. Pardon, ako je podoban, npr politicar, tada je nagradjen. Odgovor lezi u tome sto 75% zitelja ove mafijaske tvorevine zivi na njezin racun.

BA
babanko
10:21 04.08.2012.

Sad imamo 4 i pol miliona stanovnika... a 5 miliona glasaca-.-. a oko 11 miliona poreznih duznika...a sta je mislio kralj Tomislav da mu Linić nece uracunati porez sa kamatama na par stotina godina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije