Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otišao prije deset godina

U zračnoj luci u Sarajevu uhićen bivši pripadnik ISIL-a: Borio se u redovima terorista u Siriji

Međunarodni aerodrom Sarajevo
Davor Puklavec/PIXSELL
18.11.2023.
u 12:44

Iz Sirije je, nakon poraza ISIL-a, uspio pobjeći u Tursku, a u subotu je zrakoplovom iz Istanbula doputovao u Sarajevo gdje je i uhićen

U Zračnoj luci u Sarajevu u subotu je uhićen je muškarac osumnjičen za terorizam, potvrdili su iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ne objavljujući identitet te osobe no mediji navode kako je riječ o Adnanu Ćatiću, koji se ranije borio u redovima terorističke organizacije Islamska država (ISIL). Iz SIPA-e navode kako je uhićenje obavljeno u suradnji s Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH (OSA) zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela organiziranja terorističke skupine i protupravnog formiranje i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim organizacijama. 

Da je riječ o Ćatiću, nekadašnjem pripadniku zajednice radikalnih islamista čije je sjedište bilo u Gornjoj Maoči kod Brčkog, objavio je portal "Dnevnog avaza". Navode kako je on bio pripadnik ISIL-a, odnosno kako se borio u redovima islamističkih terorista u Siriji. Iz te je zemlje nakon poraza ISIL-a uspio pobjeći u Tursku a u subotu je zrakoplovom iz Istanbula doputovao u Sarajevo gdje je i uhićen. Ćatić je u Siriju otišao još 2013. godine također letom iz Sarajeva preko Istanbula.

VEZANI ČLANCI:

Nakon kaznene obrade u policiji bit će predan Tužiteljstvu BiH i čeka ga optužnica odnosno suđenje za terorizam. Do sada je pred Sudom BiH za takva kazne djela osuđeno 28 osoba. Vlasti u BiH prikupile su podatke po kojima je u Siriju i Irak između 2012. i 2016. godine otišlo između 250 i 300 osoba koje su se tamo pridružile islamističkim terorističkim organizacijama. Nakon poraza ISIL-a do sada su se u zemlju vratile 62 odrasle osobe te 22 djece.

VIDEO U koloni sjećanja u Vukovaru čuo se pozdrav "Za dom spremni"

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije