Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kresanje kvota

U Zagrebu će u novoj akademskoj godini biti tisuću brucoša manje

'12.11.2010.,Zagreb - Zgrada Pravnog Fakulteta u Zagrebu. Photo: Antonio Bronic/PIXSELL'
'Antonio Bronic/PIXSELL'
28.03.2012.
u 21:18

Neće biti bezuvjetnog besplatnog studiranja, ministar najavljuje da će biti određeno koji su studenti redovni

Za gotovo tisuću mjesta smanjena je kvota upisa na fakultete Sveučilišta u Zagrebu, a broj studenata mahom je smanjen na društvenim fakultetima.

Skresano Pravo

Senat Sveučilišta danas je završno odredio koliko će studenata studirati u sljedećoj akademskoj godini - 12.493, od čega 10.551 redoviti. Najviše je studentskih mjesta skresano na Pravnom fakultetu, njih 332.

No, u obzir treba uzeti, objasnila je Tamara Dagen, glasnogovornica Sveučilišta, da je Fakultetu pripojen upravno-pravni studij Društvenog veleučilišta i na tom je studiju ukinuto 250 mjesta, odnosno na Pravu su ukinuta 82 mjesta. Ekonomski fakultet izgubio je 260 mjesta, a iduće tri godine i dalje će nastaviti smanjivati broj studenata. Tako im je naložilo Ministarstvo obrazovanja.

– U zadnjih deset godina zapravo smo smanjili 1500 mjesta, a sve da bismo poboljšali kvalitetu. Moramo osigurati trideset studenata na jednog profesora – kazao je Tonči Lazibat, dekan Ekonomskog fakulteta.

Na Učiteljskom fakultetu broj upisanih studenata bit će manji za 60, na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu za 90, na Fakultetu političkih znanosti za 40, na Katoličko-bogoslovnom za 33, a na Hrvatskim studijima za 25 mjesta.

Kvota je smanjena i na Kineziološkom fakultetu, i to za obrazovanje trenera. Tom je fakultetu pripojen trenerski smjer Društvenog veleučilišta na koji su primali 400 izvanrednih studenata, a sada će upisati njih 300. Senat je odlučio zadržati i dosadašnji linearni sustav plaćanja. Riječ je o modelu po kojem otprilike trećina studenata studira na račun države, druga trećina plaća dio školarine ovisno o uspjehu koji postiže na studiju, a trećina plaća puni iznos školarine.

Besplatno za redovne

Naime, Senat drugačije nije mogao odlučiti, poručuju, jer Vlada još nije donijela odluku koliko će studenata financirati iz proračuna. Sve je još na obećanju Željka Jovanovića, ministra obrazovanja znanosti i sporta, da će redovitim studentima država plaćati studij.

Ministar je i jučer potvrdio svoje obećanje, no nije precizirao kad će odluka biti donesena.

– Svi studenti koji se redovno upišu imat će plaćeni studij. Što se tiče studenata viših godina, spremni smo na razgovore s Akademskim sindikatom, studentima, svim zainteresiranim stranama kako bismo našli rješenje i odredili koji su studenti redovni. Ne mogu svi bezuvjetno imati plaćeni studij – ističe Jovanović.

odluka

Senat Sveučilišta smanjio je upisne kvote

Komentara 21

TH
thekurcula
22:44 28.03.2012.

Kako sad brucoša!!? Tolike ste nove reči izmislili a brucoši ostali brucoši! Pa zaboga, tako kažu i Srbi!

AL
alapača
07:16 29.03.2012.

odnos sudenata i profesora može se popraviti i povećanjem broja profesora, ne samo smanjivanjem broja sudenata u ovoj ubogoj državi neobrazovanog stanovništva. najpoznatija svjetska sveučilišta i fakulteti imaju e-programe-studij, magisterij i doktorat \'preko interneta\'- koji obrazovanje omogućuju i zaposlenima i nezaposlenima. kad će to omogućiti i hrvatski fakulteti?

Avatar DZvonimir@KNIN
DZvonimir@KNIN
11:21 29.03.2012.

Kad se makne moral i ljudskost ostane samo zlo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije