Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Islamska zajednica

U zagrebačkoj džamiji svečano ustoličen novi muftija

aziz
Patrik Macek/PIXSELL
22.09.2012.
u 13:43

Muftija Hasanović istaknuo je da će u svome radu posebnu pažnju posvetiti dijalogu Islamske zajednice s ostalim vjerskim zajednicama i društvom, ženama i mladima, transparentnosti i javnosti.

Uručenjem murasele (posebnog dekreta) reisu-l-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine dr. Mustafa ef. Cerić i službeno je danas u Zagrebačkoj džamiji za novoga muftiju zagrebačkog ustoličio dr. Aziza ef. Hasanovića, kojega je Sabor Islamske zajednice u Hrvatskoj izabrao prije tri mjeseca za nasljednika Ševka ef. Omerbašića.

- On je stekao sve uvjete koje zahtijeva naša vjera, ali i uvjete po svom moralnom integritetu, po svojim javnim stavovima koji su utemeljeni na razvijanju dijaloga, međuljudske komunikacije, jer ima široko srce, zreo i odgovoran um te iskustvo koje malo tko ima u svijetu kao muftija. On ima iskustvo genocida koji je učinjen nad njegovom porodicom u Srebrenici i njegovim narodom u BiH, od kojega još uvijek strahujemo - rekao je reis Cerić, a novi muftija Hasanović nije mogao sakriti suze dok je slušao reisov nagovor.

- Tvoje suze su nam drage i radosne i govore da si pravi čovjek zbog odgovornosti koju preuzimaš - poručio mu je reisu-l-ulema i dodao da muftija znači čovjek koji je na rasplaganju svima koji žele čuti odgovore na životna pitanja te da on nije kadija i nema izvršnu vlast i sudove koji zahtijevaju izvršenje, već je savjetnik i onaj koji liječi ljudsku dušu te dijeli svu muku i patnje svoje zajednice.

- Uvjeren sam da će opravdati očekivanja muslimana svoje zajednice i šire te pridonijeti dijalogu koji svijet danas najviše treba, a hrvatskoj državi i društvu biti integrativni dio europskih procesa onako kako nas to uči naša vjera - rekao je reis Cerić.

Muftija Hasanović skinuo je svoju staru odoru (džubu i ahmediju) te obukao novu i rekao da će u svome radu posebnu pažnju posvetiti dijalogu Islamske zajednice s ostalim vjerskim zajednicama i društvom, ženama i mladima, transparentnosti i javnosti.

- Odgajan sam da budem sluga svome narodu i služit ću njemu i svojoj zajednici. Ulaskom u EU Hrvatska nudi najbolje riješeno pitanje muslimana u Europi i njega ćemo ponuditi kao model - rekao je novi zagrebački muftija.

Na svečanosti inauguracije muftije Hasanovića u Zagrebačkoj džamiji u subotu poslije podne bio je i predsjednik države Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović, ministar pravosuđa Orsat Miljanić, biskupi Vlado Košić, Juraj Jezerinac i Mijo Gorski te apostolski nuncij Alesandro D'Errico, koji su novom muftiji izrazili potporu u njegovu radu te zahvalili dosadašnjem muftiji Ševku ef. Omerbašiću.

Komentara 17

OB
-obrisani-
14:22 22.09.2012.

jeli stigao josipovic doci

Avatar EU Turčin
EU Turčin
14:23 22.09.2012.

haha rvatsko cvijece

Avatar white socks
white socks
14:09 22.09.2012.

Nudite rješenje za muslimane koji su manjina u kršćanskom svijetu i to je u redu. Pitanje je kada ćete ponuditi rješenje za kršćane koji su manjina u muslimanskim svijetu, gdje ne smiju slaviti misu, izgraditi crkvu, nositi križ i slično. Koji su dobro prošli ako ne izgube život zbog takvih "prekršaja" kao što je napr. nošenje križa u javnosti. Kad će te se zalagati za reciprocitet - kakva prava muslimani imaju u kršćanskom svijetu da takva prava imaju i kršćani u islamskom svijetu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije