Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za samo 150 metara

U zadnji tren izbjegnut sudar putničkog i brzog vlaka kraj Rijeke

'vlak 2'
''
Autori: eč/VLM, tli/VLM
07.11.2012.
u 11:03

Putnici iz jednog i drugog vlaka nisu ni znali što se dogodilo sve dok nisu izašli i shvatili da su za dlaku izbjegli nesreću. Njih ukupno 40-ak promrzlo je u utorak čekajući nekoliko sati prijevoz autobusom

Putnički i brzi vlak u zadnji tren izbjegli su sudar nakon što su se u utorak na željezničkoj postaji Plase našli na istoj pruzi. Piše o tome Novi list koji navodi da je putnike iz dvaju vlakova od tragedije dijelilo samo 150 metara.

Putnički vlak krenuo je iz Rijeke za Moravice u 15.20 sati, dok je brzi iz Zagreba za Rijeku upućen u 11 sati. Krećući se u suprotnim smjerovima, ta su se dva vlaka oko 16 sati na postaji Plase našla licem u lice. U tom je trenutku putnički vlak iz Rijeke usporavao jer je po redu vožnje morao stati u stanici Plase. Uočio je to na vrijeme strojovođa brzog vlaka koji je dolazio iz smjera Zagreba i koji se na istoj stanici nije trebao zaustaviti, već produžiti s vožnjom. Strojovođa je počeo kočiti te je uspio zaustaviti vlak samo 150 metara od drugog.

Putnici iz jednog i drugog vlaka nisu ni znali što se dogodilo sve dok nisu izašli i shvatili da su za dlaku izbjegli nesreću. Njih ukupno 40-ak promrzlo je čekajući nekoliko sati prijevoz autobusom, a očevid je počeo tek oko 19 sati.

– Ne znam ja tko je kriv, ali čini mi se da je prometnik taj koji mora voditi računa o kolosijecima i skretanju kompozicija. Nemate koga ni pitati, vidite da stojimo, a samo nam je rečeno da izađemo iz vlaka jer se čeka željeznička inspekcija, policija i vještaci. Evo, mi se ovdje smrzavamo, a nigdje nikoga – ogorčeno će putnik. Koliko su ovi iz HŽ-a već imali incidenata na prugama diljem naše zemlje, mogli su se barem organizirati za incidentne situacije i odmah nuditi putnicima kavu i pecivo – kazao je jedan od razočaranih putnika Novom listu.

O incidentu su se u srijedu očitovali predsjednik Sindikata strojovođa te Hrvatske željeznice.

– Strojovođa vlaka koji je odlazio iz Zagreba dobio je upozorenje za oprezan ulaz na željezničku postaju Plase i na vrijeme je prilagodio brzinu. Mislim da je prometnik pogriješio, a i signalizacija je neispravna. Prometnik je trebao okrenuti skretnice i vlak iz Zagreba propustiti na treći kolosijek – kazao je Nenad Mrgan, predsjednik Sindikata strojovođa, uvjeren da nije bilo toliko dramatično kako se želi prikazati.

– U kolodvoru Plase izbjegnut je izvanredni događaj. Naime, zbog kvara kolodvorske postavnice u kolodvoru Plase brzi vlak koji se kretao u smjeru Rijeke vozio je propisanom brzinom do maksimalnih 20 km/h. No omogućen mu je ulaz na isti kolosijek kolodvora na kojemu je stajao putnički vlak koji je vozio na relaciji Rijeka – Moravice. Signalno-sigurnosni uređaji odmah su blokirali prolazak i brzi vlak zaustavljen je oko 150 metara od putničkog vlaka. Očevid su obavili policijski službenici Policijske uprave Primorsko-goranske PP Rijeka te istražno povjerenstvo HŽ Infrastrukture, HŽ Putničkog prijevoza i HŽ Carga. Dok ne bude utvrđen točan uzrok incidenta, prometnik koji je u to vrijeme bio dežuran privremeno je udaljen iz HŽ Infrastrukture. Željeznički promet na toj dionici normaliziran je u 19.35 sati – kaže se u službenom priopćenju HŽ-a koji se putnicima ispričava zbog poteškoća koje im je uzrokovao ovaj događaj.

– Ako istraga pokaže da je opasnost od moguće nezgode u Plasama izazvana ljudskom pogreškom naš će dežurni djelatnik dobiti izvanredan otkaz – kazao je Darko Peričić, predsjednik Uprave HŽ infrastrukture.

>>U posljednji trenutak brzi putnički vlak izbjegao sudar s teretnim

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar future Gohan
future Gohan
11:39 07.11.2012.

HŽ mene kao klijenta neće vidjet, hvala i zbogom.

ZA
zagabria1
11:46 07.11.2012.

Ta firma ide prema dnu, postalo je opasno voziti se vlakom. Šteta je vlak je još uvijek najekonomičniji prijevoz. Trebat će tu potpuno restrukturiranje za 180 stupnjeva ili stečaj. Nema druge.

JJ
joža jožek
11:30 07.11.2012.

Hvala ti Bože da barem strojovođe rade svoj posao kako treba. Kako i ne bi kad je njihova i glave putnika na šini. Dragi putnici strojovođi pusa!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije