Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neredi zbog ćirilice

'U Vukovaru Vlada treba donijeti moratorij na uvođenje ćirilice!'

vukovar (1)
Goran Ferbezar/PIXSELL
05.09.2013.
u 10:25

Vukovar, grad heroj, treba izuzeti iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, poručuju iz centra

U povodu prosvjeda u Vukovaru zbog postavljanja dvojezičnih ploča reagirao je vinkovački Europski centar za ljudska prava.

Priopćenje koje potpisuje predsjednik Dragomir Čelebić prenosimo u cijelosti:

Vukovar, grad heroj, treba izuzeti iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, a primarno bi Vlada RH trebala donijeti moratorij na uvođenje ćirilice.

Smatramo da još nije vrijeme uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru jer rane mnogih građana Vukovara još nisu zacijelile, poglavito stradalnika, a o mnogima nestalima još se ništa ne zna i nisu pronađeni.

Isto tako srpska nacionalna manjina nije ništa poduzela da bi pomogla hrvatskoj većini u Vukovaru u rješavanju pronalaska nestalih, u procesuiranju ratnih zločina i zločinaca. Političari, predstavnici srpske nacionalne manjine, nisu pridonijeli suživotu srpskog i hrvatskog naroda. Nažalost, potpuno suprotno – poremetili su suživot dvaju naroda na prostoru Vukovara pa tako i Republike Hrvatske gledajući svoje političke interese, a ne interese dvaju naroda.

Predstavnici srpske nacionalne manjine nisu se pridružili koloni sjećanja,ispričali i poklonili stradalnicima i Hrvatskoj za ratne zločine, silovanja žena u Domovinskom ratu, za poginule, za nestale, zbog onoga što su počinili njihovi sunarodnjaci. Zato ne vidimo razloge zašto Vlada RH ide na ruku srpskoj manjini oko dvojezičnosti, kao da je to najveći problem u Hrvatskoj i kao da nema drugih problema poput gospodarskog stanja,nezaposlenosti, pada standarda i procesuiranja udbaša i problema s "lex Perković".

Isto je rekao i predsjednik RH Ivo Josipović za gospodina Pupovca koji je jedan od poznatijih predstavnika srpske nacionalne manjine, a to je da ni izbliza nije veliki zagovaratelj pomirbe Hrvata i Srba kako to nekada želi pokazati. U mnogim područjima Hrvatske vodi politiku nacionalnih sukoba niskog intenziteta, tek toliko da Srbima pokaže da trebaju zaštitnika poput njega, kaže predsjednik RH Ivo Josipović, a da je tome tako, dovoljno govori priopćenje SNV-a.

Također je poznato da u Vukovaru ima više glasača nego stanovnika, pa se stoga da naslutiti da bi popis stanovništva u Vukovaru mogao biti neregularan I netočan, pa možda i lažan.Upitno je ima li u Vukovaru srpske nacionalne manjine 33%.

Poznato je da u praksi zemalja Europske unije pravo na dvojezičnost imaju nacionalne manjine koje imaju 50% stanovništva. Isto tako prema povelji Europske unije, nacionalna manjina ima pravo na dvojezičnost ako se jezik razlikuje od domicilnog jezika, što to nije slučaj s hrvatskim i srpskim jezikom jer su oni gotovo identični i pripadaju štokavskom govoru, što znači da se bitno ne razlikuju.

Na osnovi svih činjenica, kada se mogao uvesti "lex Perković", može se mijenjati i zakon kojim se uvodi ćirilica u Vukovar. Tražimo od Vlade RH da za dobro srpske nacionalne manjine i hrvatske većine stvori temelj za suživot građana, Srba i Hrvata u Vukovaru.Od Vlade RH i premijera Milanovića tražimo da se prioritetno uvede moratorij na dvojezičnost u Vukovaru kako bi se smirile tenzije.

Mi ne kažemo da se zakoni i Ustav RH ne moraju poštovati... U svakom slučaju DA... ali zato je tu Vlada RH, Sabor RH, politika i političari da stvore preduvjete za bolji suživot građana mijenjajući zakone i Ustav jer, ako se može brzopotezno mijenjati Ustav zbog Europske unije i "lex Perković, ne vidimo zašto bi to u ovome slučaju bio problem.

Na kraju krajeva ćirilica u Vukovaru može još sačekati, hrvatska Vlada ima mnogo važnijih problema od ćirilice u Vukovaru pa se stoga postavlja pitanje izaziva li ne/svjesno ova vlada postavljanjem dvojezičnih ploča probleme da bi bi pogled javnosti skrenula s važnijih problema koja nije sposobna sama riješiti?

>> Noć u Vukovaru bez incidenta, prosvjeduje se i danas

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije