Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pranje novca

U vatikanskoj banci možda leži i novac Tita Riina ili Bin Ladena

papa, Vatikan (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
23.02.2013.
u 18:00

Nikada nismo dobili podatke o računima i moguće da je ovdje pohranjen i novac mafije, kažu u IOR-u

U drugom dijelu svog istraživanja o pozadini ostavke Benedikta XVI. talijanski list Repubblica iznosi neke detalje o djelovanju vatikanske banke IOR koju u svojim rukama čvrsto drži državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone.

Bertone ga najurio

Trojica kardinala, Julian Herranz, Jozef Tomko i Salvatore de Giorgi, koje je papa imenovao za istragu curenja informacija izvan vatikanskih zidina, sastavila su izvješće na oko 300 stranica i predala ga papi 17. prosinca 2012. Kaže se da je sadržaj tog izvješća bio kap koja je prelila češu i uvjerila Benedikta XVI. da napusti Petrovu stolicu. Čini se da će Benedikt XVI. trojicu kardinala primiti u ponedjeljak 26. veljače kada je predviđeno primanje nekih kardinala iz vatikanske kurije.

U poslovanju vatikanske banke IOR, koja zapravo nije prava banka jer nema poslovnice, već samo račune, ima mnogo tajnosti. Benedikt XVI. zatražio je transparentnost poslovanja te banke kako bi ušla na bijelu listu banaka, ali još nije dobila potvrdan odgovor europske ustanove. Na čelo vatikanske banke bio je postavljen Ettore Gotti Tedeschi, a prije devet mjeseci izbacio ga je kardinal Bertone.

Sada su svi ljudi na ključnim mjestima u IOR-u iz Bertoneova okruga. Repubblica drži da je Bertone zaposjeo sve što se odnosi na financije.

A u vatikansku banku bi, zapravo, mogao doći i novac mafijaša te u njoj biti opran. Točno je da račun u IOR-u mogu otvoriti samo građani Vatikana, kojih je oko 900, svećenici i crkvene ustanove. U banci je otvoreno oko 25.000 računa. No vlasnici računa mogu opunomoćiti bilo koju osobu za upravljanje računom, a ona pak može ne samo upravljati njime nego i otvarati neku vrstu podračuna.

– Na osnovu onoga što možemo znati o računima, a ne znamo ništa, novac na njima bi mogli imati i Bin Laden i Toto Riina. Nikada nismo dobili nikakve podatke o računima – izjavio je jedan dužnosnik laik vatikanske banke.

Šef ratnih brodova

Prije pet dana Benedikt XVI. prihvatio je imenovanje njemačkog odvjetnika Ernsta von Freyberga novim direktorom IOR-a, dakle devet mjeseci poslije Tedeschijeva odlaska. Ernst von Freyberg je i u upravi njemačkog brodogradilišta Blohm Voss koje proizvodi i ratne brodove. Šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi na pitanje novinara nalazi li se Ernst von Freyberg na čelu brodogradilišta koje proizvodi ratne brodove odgovorio je da to ne znači da je on poticatelj ratova te kako organizira i hodočašća u Lourdes.

U izvješću trojice kardinala spominje se manjak koji imaju neke talijanske biskupije. Tako se spominje da biskupija Terni ima manjak od 18 milijuna eura zbog loših investicija u nekretnine, gradnju i obnovu zgrada itd. Biskup Ternija bio je mons. Vicenzo Paglia pod kojim je nastao manjak u proračunu za koji je javnost sada doznala. Pagliu je papa prošlog ljeta imenovao pročelnikom Kongregacije za obitelj, ali još nije imenovao novog biskupa u Terniju.

Istoga dana kad je kardinalsko vijeće za vatikansku banku izabralo Von Freyberga za direktora IOR-a Benedikt XVI. potpisao je dokument kojim Bertone ostaje predsjednik Nadzornog odbora vatikanske banke sve do 2015. godine. List Repubblica procjenjuje da je curenje informacija izvan vatikanskih zidina organizirano ne za napad na papu, već obrnuto, da ga se upozori što se događa u vatikanskoj kuriji.

>> Kako je sa scene nestala moćna vatikanska diplomacija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije