Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza

U trećem tromjesečju pad BDP-a usporen na 5,7 posto

burza
Reuters/PIXSELL
28.12.2009.
u 16:10

Nastavak pada BDP-a očekuje se i u posljednjem tromjesečju ove godine s obzirom na to da i dalje postoje negativni trendovi na tržistu rada koji će ograničavati osobnu potrošnju kućanstava.

Prema procjeni Državnog zavoda za statistiku bruto domaći proizvod (BDP) tijekom trećeg tromjesečja ove godine realno je manji za 5,7 posto u usporedbi s istim razdobljem lani.

Promatrajući BDP prema kategorijama potrošnje vidljivo je značajno usporavanje pada najznačajnije komponente BDP-a, osobne potrošnje. Naime, nakon što je u prvom tromjesečju zabilježila pad od 9,9 posto, odnosno 9,4 posto u drugom tromjesečju, u trećem je pad iznosio 6,9 posto.

Takva su kretanja posljedica prije svega relativno niske prošlogodisnje baze (s obzirom na to da je u trećem tromjesečju prošle godine osobna potrošnja porasla svega 0,4 posto), ali i očekivano nesto veće potrošnje stanovništva tijekom ljetnih mjeseci. Istovremeno, prvi put ove godine, odnosno prvi put nakon četvrtog tromjesečja 2003. godine, došlo je do pada državne potrošnje, i to 0,6 posto u odnosu na treće tromjesečje prošle godine.

Povoljan učinak na kretanje BDP-a u trećem tromjesečju imalo je smanjenje deficita robne razmjene. Naime, u promatranom razdoblje izvoz roba i usluga smanjio se  17,6 posto, a uvoz roba i usluga pao je 23,5 posto. Pad je uvoza prije svega posljedica pada potrošnje na domaćem tržistu (a to je, pak, posljedica smanjenja raspoloživog dohotka stanovništva kao i rastuće nesigurnosti zaposlenih u zadržavanje radnih mjesta) te smanjenja industrijske proizvodnje. S druge strane, usporavanje gospodarske aktivnosti u zemljama EU nepovoljno se odrazilo na rast izvoza. Investicije u fiksni kapital zabilježile su pad od 10,5 posto u odnosu na treće tromjesečje 2008. godine, što predstavlja usporavanje trenda pada investicija. Još uvijek relativno slaba dostupnost inozemnih izvora financiranja u trećemu ovogodišnjem tromjesečju, ali i smanjena investicijska aktivnost pridonijeli su smanjenju ove stavke BDP-a.

Bruto dodana vrijednost ostvarila je pad od četiri posto, a najsnažniji pad zabilježen je u rudarstvu i vađenju, prerađivačkoj industriji, opskrbi električnom energijom, plinom i vodom (-8,1 posto), dok je u poljoprivredi zabilježen najveći rast (1,7 posto). U kategoriji hotela i restorana zabilježen je pad od 2,1 posto.

Nastavak pada BDP-a očekuje se i u posljednjem tromjesečju ove godine s obzirom na to da i dalje postoje negativni trendovi na tržistu rada koji će ograničavati osobnu potrošnju kućanstava (unatoč očekivano nešto povoljnijim rezultatima u prosincu u odnosu na prethodne mjesece). Očekujemo da će pad BDP-a za cijelu 2009. godinu iznositi šest posto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije