Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Karlovačkoj županiji broj oboljelih udvostručen

U tjedan dana svinjsku gripu dobilo 339 građana

gripa
afp
24.11.2009.
u 17:28

Najviše oboljelih je u Karlovcu, gdje je H1N1 dijagnosticiran kod više od 400 osoba, a prvi put virus te gripe pojavio se u Ogulinu, Ozlju, Slunju i Vojniću.

Čak 339 stanovnika Karlovačke županije oboljelo je od svinjske gripe u samo tjedan dana.

Bez posebnih mjera

Tako se sada ukupna brojka službeno prijavljenih slučajeva popela na 490. Najviše oboljelih je u Karlovcu, gdje je H1N1 dijagnosticiran kod više od četiri stotine osoba. U Dugoj Resi ih je 56, a prvi put nova se gripa pojavila i u Ogulinu, Ozlju i Vojniću. U Slunju su samo četiri oboljele osobe.

– Ovakav razvoj situacije bio je za očekivati. Dodatni liječnički tim u Službi hitne pomoći Doma zdravlja Karlovac sljedećeg će vikenda sigurno imati još više posla. Bit će na usluzi pacijentima subotom i nedjeljom od 8 do 22 sata sve dok broj oboljelih ne počne padati.

Zasad se epidemija svinjske gripe širi i Županijski stožer za zdravstvo redovito prati situaciju – kaže ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije i predsjednik Županijskog stožera zdravstva mr. sci. Boško Milanković.

Rekao je da, bez obzira na očekivano povećanje broja oboljelih, zasad neće poduzimati neke posebne mjere. Jedino će u ljekarnama u Dugoj Resi podijeliti promotivne letke o osobnim mjerama zaštite.

Jedna od glavnih je redovito pranje ruku. I dalje je na snazi preporuka da se u slučaju pojave simptoma sličnih gripi stanovnici najprije jave obiteljskom liječniku, a vikendom dežurnom liječničkom timu u karlovačkoj Hitnoj pomoći. Povišena tjelesna temperatura, viša od 38 stupnjeva, uz kašalj, grlobolju, bolove u mišićima i slično, upućuje na svinjsku gripu.

Kroničari, cijepite se!

Cjepivo je danas stiglo u Hrvatsku. Preporučuje se kroničnim bolesnicima, odnosno onima teško narušena zdravlja, za koje virus može biti poguban.

– Kada cjepivo stigne k nama, o tome ćemo, kao i o njegovu sastavu, obavijestiti stanovništvo. Zasad još traje cijepljenje protiv obične gripe – doznajemo od ravnatelja Zavoda mr. sci. Boška Milankovića. Preporuka je Ministarstva zdravstva da bolnice samostalno odluče hoće li potpuno ili selektivno zatvoriti ustanove. Posjeti su do daljnjega zabranjeni u Ogulinu i Dugoj Resi, a u karlovačkoj bolnici to vrijedi samo za neke odjele.

Ključne riječi

Komentara 3

UK
Ugo Kajvez
00:16 25.11.2009.

Majku im Big Pharmi ...... sa tom umjetnom gripom, taman kako cjepivo stigne proširi se gripa ...... skoro kao naručeno da se građane motivira .......

OB
-obrisani-
00:04 25.11.2009.

Ima cjepiva, nema brige! Cjepiva ima dovoljno za zatvorenike, a za čuvare zatvora, političare i vlasnike farmaceutske industrije - nema! Ako znate Engleski, iz ovog intervjua bivše Finske Ministrice za zdravlje, bit će vam sve jasno! http://www.youtube.com/watch?v=nTgyakGAddM Otvorite na Večernjemjem blog K. Mišaka, vrlo je dobar i informativan. Ovo, sa \"Svinjskom gripom\" je medijska histerija za račun farmaceutske industrije, a smanjit će se do nekle i populacija na Zemlji planeti ... !

MO
mohikanac
08:21 25.11.2009.

KOji je razlog tomu? Taj da su škole po Karlovcu gotovo inzistirale da djeca idu na maturalac u Španjolsku i koliko mi je poznato - ta djeca su tamo i zaražena i bolest u sebi donjela u RH - da budem jasan - ne krivim djecu ali krivim i Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo zdravlja (pišem skračeno) što nisu na vrijeme reagirali i javno preporučili da putovanja u Španjolsku nisu baš preporučljiva!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije