Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernji list u posjedu sporazuma u kojem je oporbi sporan članak 3.b kojim se regulira granica na moru i kopnu te rad arbitražnog suda

Hrvatska Sloveniji daje 'vezu prema otvorenom moru'

jadranka kosor
Foto: Antonio Bronić/VLM
1/2
Autori: Nikola Sever Šeni, Jasmina Popović
28.10.2009.
u 20:04

‘Hitan sastanak s oporbom sazvan kako bi se J. Kosor u Bruxellesu imala čime hvaliti’; Predloženi sporazum štetniji od drugog
 Rehnova prijedloga

“Članak 3. Arbitražni sud određuje tijek granice na moru i kopnu između Hrvatske i Slovenije, vezu Slovenije s otvorenim morem, režim korištenja relevantnih morskih površina”. Ovo je sporni članak prijedloga sporazuma o arbitraži između Slovenije i Hrvatske zbog kojega je oporba sa SDP-om na čelu taj sporazum odbacila.

Sporazumu koji je premijerka jučer prezentirala parlamentarnim strankama dodana je i izjava Hrvatske koja je dana pred Predsjedništvom Europske komisije i predstavnicima Sjedinjenih Država u kojoj stoji da se Hrvatska ne obvezuje dopustiti Sloveniji izlazak na otvoreno more.

Čak ni ta izjava, koju arbitražni sud može, ali ne mora uzeti u obzir, nije bila dovoljna da oporba sa SDP-om na čelu podrži predloženi sporazum. Za njih je, kako se doznaje, stavak “b” trećeg članka sporazuma istovjetan sa sporazumom Račan – Drnovšek i pretpostavljaju da bi, prihvati li se takav prijedlog, Hrvatska Sloveniji dala dio svog teritorija.

Premijerka Kosor sinoć nije željela interpretirati što znači dvojbeni stavak, odnosno “veza Slovenije s otvorenim morem”.

– Ovo je ono što smo se mogli dogovoriti kako bismo imali win-win situaciju u kojoj nema pobjednika ili, ako hoćete, win-win-win situaciju u kojoj su pobjednici i Hrvatska, i Slovenija, i Europska unija – komentirala je J. Kosor.

Nastavak pregovora
Pregovori se nastavljaju sutra, a premijerka je potvrdila da bi, ne prihvati li oporba sporazum, Slovenija mogla vratiti blokadu hrvatskih pregovora s EU.

– Sporazum sadrži elemente koje treba još razmotriti, o tome ću razgovarati u stranci i s premijerkom, a zanima me i što misli i predsjednik Mesić – rekao je šef SDP-a Zoran Milanović nakon sastanka.

Daniel Srb (HSP) kazao je tek kako je “predloženi sporazum štetniji od drugog prijedloga Ollija Rehna”.

U konačnici propala priča sat vremena prije imala je sve šanse za uspjeh.

“Po četvrti put – isto”, komentirao je u sms poruci jedan od sudionika sastanka. A onda je sve krenulo nabolje. Nešto prije 20 sati sastanak je bio u finalnoj fazi, a u Vladu su počeli pristizati ministri. Premijerka Kosor sazvala je izvanrednu sjednicu Vlade kako bi se formalizirao sporazum sa Slovenijom.

Umjesto zatvorene sjednice, Kosor je sat i pol kasnije izašla iz Banskih dvora i pred novinarima zaključila: ”Izgledalo je da ćemo se o sporazumu usuglasiti, pa sam to htjela formalizirati, ali nismo zbog odluke SDP-a”. Sudionicima sastanka s kojima smo razgovarali nije najjasnije što se točno dogodilo i “je li premijerka prerano zaključila da je uspjela ili je jedna od strana usred sastanka povukla ručnu”.

– Premijerka je htjela cijelu priču “zbrzati” kako bi se danas u Bruxellesu na sastanku europskih pučana pohvalila da je sve dogovoreno. Trebao je to biti još jedan njezin uspjeh, a mi smo trebali biti samo dio scenografije. No, neće tako ići. Mora odgovoriti na još neka pitanja i možda ćemo se u petak uspjeti dogovoriti – čulo se sinoć iz oporbe.

– Još nas čeka razgovor o cijelom kontekstu i načinu na koji bi se to u Saboru trebalo odlučiti. Do početka sljedećeg tjedna ima vremena da se sve dogovorimo. Ne može prijetnja blokadom biti oblik ucjene za opoziciju – objašnjavaju.

Osim Kosoričine scenografije, komentiralo se i ponašanje Z. Milanovića.

– Ako ovako nastavi, i partneri će se okrenuti od njega – komentira sudionik sastanka te napominje kako o tome što je izvodio na sastanku najbolje govori to da su “Radimir Čačić i Ivan Jakovčić okretali očima dok je on pametovao”.

‘Samo da je po njegovom’
– Uostalom, što se može dogoditi za dan i pol? Ništa! Samo da je po njegovom. A sporazum je vidio još u ponedjeljak kada se sastao s Borutom Pahorom – komentirao je sudionik sastanka u Vladi iz redova vladajućih.

Prijedlog sporazuma početkom idućega tjedna naći će se na dnevnom redu Sabora bez obzira na to hoće li oporba dati svoju podršku ili ne.

Prije sastanka vladajućih i oporbe u vezi sa Slovenijom, J. Kosor danas će se u Bruxellesu sastati s Janezom Janšom, a Zoran Milanović s Borutom Pahorom.

Najvažnije točke sporazuma

Sastav arbitražnog suda:
– u roku od 15 dana stranke moraju usuglasiti predsjednika i dva člana
– u idućih 15 dana svaka će stranka imenovati još po jednog člana

Arbitražni sud određuje:
a) tijek granica na kopnu i moru između Hrvatske i Slovenije
b) vezu Slovenije prema otvorenom moru
c) režim za korištenje relevantnih morskih područja

Stranke imaju mjesec dana za specifikaciju spora, u suprotnom predmet spora odredit će arbitražni sud prema postojećim podnescima obiju strana

Ni jedan dokument nastao nakon 25. lipnja 1991. godine neće imati pravno značenje niti su obvezujući

Spor se vodi na engleskom jeziku

Odluka arbitražnog suda obvezujuća je za stranke

Sve nužno za provođenje dogovora, uključujući i izmjene zakona, stranke moraju učiniti u roku od šest mjeseci

Odluka arbitražnog suda stupa na snagu onog tjedna nakon razmjene diplomatskih nota kojima strane izražavaju suglasnost sa sporazumom

Ključne riječi

Komentara 901

MA
marjanca
08:35 29.10.2009.

Vam še vedno ni jasno, da se pogovarjamo o razmejitvi zato, ker meja tam še ni določena. Torej ni še nič vaše in nam zato tudi ne morete nič poklonit.

OB
-obrisani-
09:16 29.10.2009.

Hoćemo i mi izlaz na more!!! I mi volimo more!!!

ST
stefj
07:53 29.10.2009.

Jadranka nastavlja u svom \"transparentnom\" stilu. Na brzinu, ispod stola pokušava progurati ovaj sporazum, kao što je progurala i zakon o slobodnom uvozu GMO hrane, kao što gura ustavne promjene i još svašta što niti ne znamo. Sumrak Hrvatske države i demokracije uopće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije