Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREPUCAVANJA

U svađi između HNS-a i Linića Zoran Milanović izabrao - koaliciju

zoran milanović,slavko linić,portal
Jurica Galoić/PIXSELL
02.03.2013.
u 11:23

SDP i narodnjaci unatoč najavama zajedno na listama za izbore za Europski parlament?

Dugo je premijer Zoran Milanović šutio dok su se ministri u njegovoj Vladi prepucavali zbog najavljenih poteza i projekata. Mjesecima su haenesovci Radimir Čačić i Ivan Vrdoljak vodili pravi mali rat sa Slavkom Linićem (SDP) zbog zakona o porezu na nekretnine, a jučer se premijer napokon osvrnuo i na taj problem.

Odnosi idilični

– Moja ocjena odnosa u Vladi je odlična – rekao je Milanović i tako prvi put javno progovorio o odnosima unutar Kukuriku koalicije nakon što su visoki dužnosnici HNS-a i IDS-a posljednjih dana teškom artiljerijom pucali po Vladi u cjelini, a posebno žestoko po Liniću. No, iz onoga što je rekao zaključuje se da je u svađi između HNS-a i Linića premijer odlučio sačuvati koaliciju i, bude li potrebno, odustati od zakona o porezu na nekretnine unatoč tome što ga je jedan od njegovih najbližih suradnika, ministar Linić, zdušno branio i tvrdio da će biti usvojen. Milanović je rekao da će ustrajati na tome da partnerima objasne stvari, pa da će “oni biti izazvani da objasne zašto su protiv nečega ili za nešto”.

– Ali da ćemo ugrožavati koaliciju zbog zakona o porezu na nekretnine – ne. Opet ćemo održati prezentaciju, razgovarati temeljito, pa ako naši partneri budu toliko uporni onda će bar znati protiv čega su bili. Ali da ću ih prozivati i ugrožavati koaliciju, to neću jer to nije kapitalna stvar, to je samo jedna od stvari, a ne može sve proći u koaliciji što zamislite – rekao je premijer na konferenciji za medije.

Iako je riječ o ustupku HNS-u te svojevrsnom “spuštanju” ministra Linića na zemlju, osobe bliske premijeru jučer su nas uvjeravale da njegovu izjavu nipošto ne treba tumačiti kao napad na Slavka Linića i odustajanje od uvođenja Zakona o porezu na nekretnine. No, čini se da su nakon teških riječi šefovi SDP-a i HNS-a, Zoran Milanović i Vesna Pusić, sjeli i dogovorili primirje, a osim mogućeg odustajanja od poreznog zakona, iz vrha SDP-a doznajemo i da je moguć zajednički izlazak tih dviju stranaka na izbore za Europski parlament.

Kumili premijera

Naime, sve do prije neki dan i jedni i drugi tvrdili su da će na euroizbore ići samostalno. Međutim, HNS je počeo kumiti Zorana Milanovića da ih primi u koaliciju kada im je postalo jasno da im je rejting toliko nizak da je vrlo upitno bi li HNS sam uopće prešao izborni prag od pet posto.

– Na zahtjev HNS-a pokrenuta je inicijativa o kojoj ćemo razgovarati. HNS-ovi razlozi za zajednički izlazak na euroizbore su razumni bez obzira na to što SDP i HNS pripadaju raznim grupacijama unutar Europskog parlamenta (SDP je u grupi socijalista, a HNS liberala, nap. a.) – kaže naš izvor blizak premijeru.

>> Što su lokalni izbori bliži, rascjepi su veći, ali koalicija ipak opstaje

Komentara 45

MI
mirluk
11:33 02.03.2013.

Clanak se u naslovu treba zvati MILANOVIC SE RIJESIO JPS JEDNOG KONKURENTA, ili LINIC PAKUJE KOFERE...... SDP kao protuhrvatska stranka moze dijelit onih 7% Srba i Jugoslovena sa Pupavcem i sa Savom Strpcem.

SE
sestrićna
11:40 02.03.2013.

čuj liniću..pusti sad te poreze na nekretnine..kad prođu izbori i dobijemo glasove onda ih s tim razvaljuj--jer možda mi imamo naziv koji ima veze s kokošima ali zna se ko su kokoši-ko predsjedniše--pa narod liniću--

OB
-obrisani-
11:30 02.03.2013.

Crvenoj koaliciji glas nebih dao ni da su jedini kandidati , Hdz sa Karamarkom se sasvim izgubio znaci ostaje samo neko treci , mozda laburisti? Sto se tice trenutacnog premijera on je dokazani arogantni nesposobnjakovic koji o narodu ne brinene ni najmanje i jedina mu je briga fotelja .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije