Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vjačeslav Taran

U 'sumnjivim okolnostima' preminuo ruski milijarder, neki ga optužuju za inozemnu špijunažu

Ilustracija
Foto: SEBASTIAN GOLLNOW/DPA
1/2
29.11.2022.
u 15:23

Taran je vrlo uspješan offshore stručnjak koji posljednjih deset godina živi u Monaku. Ima troje djece sa suprugom Olgom, osnivačicom medija Hello Monaco

Ruski milijarder Vjačeslav Taran (53) preminuo je u misterioznim okolnostima nakon što se njegov helikopter srušio u blizini Monaka, nedaleko od ljetovališta Villefranche-sur-Mer. Let je započeo u Lausanneu u Švicarskoj, a vremenski uvjeti bili su povoljni.

Taran je treći poduzetnik za kriptovalute koji je neočekivano preminuo u posljednjih nekoliko tjedana. Tiantian Kullander (30) preminuo je "u snu" prošlog tjedna, a Nikolai Mushegian (29) utopio se na plaži u Portoriku nedugo nakon što je na Twitteru objavio da se boji da će ga "CIA i Mossad ubiti", piše Daily Mail.

Pošto se nesreća u kojoj je poginuo Taran dogodila po lijepom, vedrom vremenu - i nakon što je drugi putnik navodno otkazao let u zadnji čas - milijarderovu smrt okružuje misterija. Taran, suosnivač platformi za trgovanje i ulaganje Libertex i Forex Club, letio je iz Lausanne s iskusnim pilotom u jednomotornom helikopteru H130 koji se srušio oko 13 sati 25. studenog. Poginuo je i 35-godišnji francuski pilot. Zamjenik javnog tužitelja u Nici, koji je posjetio mjesto događaja, rekao je da se ne može isključiti krivnja treće strane. Još jedan neidentificirani putnik trebao se pridružiti Taranu na letu, ali je otkazalo u zadnji tren, navode lokalni mediji.

Taran je vrlo uspješan offshore stručnjak koji posljednjih deset godina živi u Monaku. Ima troje djece sa suprugom Olgom, osnivačicom medija Hello Monaco. Ukrajinska novinska agencija UNIAN tvrdila je, bez navođenja dokaza, da je Taran "kripto biznismen milijarder koji je vjerojatno povezan s ruskom vanjskom obavještajnom službom". U izvješću se navodi da je bio povezan s agencijom za inozemnu špijunažu SVR i da je odgovoran za "pranje ruskih sredstava kroz sustav operacija kriptovaluta".

Nesreća je dovela do izljeva sućuti u Monaku. "S velikom tugom Libertex Group potvrđuje smrt svog suosnivača i predsjednika upravnog odbora, Vjačeslava Tarana, nakon helikopterske nesreće koja se dogodila na putu za Monako u petak, 25. studenog 2022.", stoji u priopćenju tvrtka financijera. "Upravni odbor Libertex grupe i zaposlenici tvrtke izražavaju svoju najiskreniju sućut i sućut obitelji Taran." Taran je bio "dobro poznat i vrlo cijenjen poslovni čovjek, kojeg su svi koji su imali sreću poznavati opisali kao dobrodušnog, pristojnog i skromnog", priopćila je njegova tvrtka.

Francuske vlasti i Airbus, proizvođač helikoptera H130, pokrenuli su službenu istragu o nesreći.

Komentara 11

Avatar Sidewinder
Sidewinder
17:45 29.11.2022.

Putin je svog vremena bio plaćeni ubojica-likvidator u KGB-u. Takav posao može raditi jedino osoba bez duše i trunke savijesti. Zato jesu današnje ruske praktike takve, jer Rusija je mafijaško-teroristička država.

Avatar Foton
Foton
20:20 29.11.2022.

Sigurno se previse nagnuo kroz prozor helikoptera, prozori postaju užasno opasni. A i balkoni pa i oni malo modificirani kišobrani iz specijalne kolekcije KGBa.

LE
Levanto
17:10 29.11.2022.

Opet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije