Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Život piše drame

U srpskom logoru prošao je pakao, a uhitli ga zbog ratnog zločina

'UNUTRASNJA  06.12.2011. VUKOVAR - Tihomir Purda  Branimir Bradaric/Vecernji list'
Foto: 'Branimir Bradaric/Vecernji list'
1/3
06.01.2011.
u 23:15

Kako je moguće da ga nitko ne upozori 20 godina na takvu mogućnost? – pita se Tihomirova supruga

Prilikom prelaska državne granice na graničnom prijelazu Županja – Orašje policija BiH uhitila je Vukovarca Tihomira Purdu (41), osumnjičenog za ratni zločin.

– Uhićen je u srijedu temeljem Interpolove tjeralice koju je izdao MUP Srbije zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom – rekao je Zdravko Sedlo, voditelj policije graničnog prijelaza Orašje.

Jučer je prebačen u Istražni zatvor u Sarajevo i određen mu je pritvor. Slobodanka Purda kaže da je njezin suprug uhićen oko 13 sati kada je ulazio u BiH, a da joj se telefonom iz policijske postaje javio istu večer oko 19.30 sati.

Često prelazio granicu bez problema

– Rekao mi je samo da je uhićen i da ga sumnjiče za nekakav ratni zločin. Nema pojma ni za koji zločin ga terete, kada se on mogao dogoditi niti bilo što drugo. Otad više nemam nikakve informacije o njemu. Zvala sam i Konzulat RH te ostavila svoje podatke, ali mi još uvijek nitko ništa nije javio – rekla je Slobodanka Purda, majka troje djece, a čeka i četvrto, u četvrtom je mjesecu trudnoće.

Kaže također da je Tihomir do sada desetke puta prelazio granicu i ulazio u BiH te da nikad nije imao problema. Tihomir je inače bio vukovarski branitelj koji je uhićen nakon pada obrane Vukovara i odmah potom prebačen u logore u Srbiji (Stajićevo i Srijemska Mitrovica), gdje je bio devet mjeseci. Za njega vukovarski logoraši kažu da je jedan od onih koji je u logorima dobio najviše batina tako da mu mnogi od njih nisu ni znali ime, nego su ga poznavali kao maloga koji je dobio puno batina.

– Prošao je u ratu pakao, a sad opet mora prolaziti kroza sve to. Zašto? Kako je moguće da ga u 20 godina nitko nije niti upozorio na bilo koji način na takvu mogućnost? Jedino objašnjenje uhićenja je to što su im prilikom boravka u logorima sudili za sve moguće i da ga zato sada terete – rekla je Slobodanka koja se zbog stresa sada boji i za svoju trudnoću.

Dodaje da je Tihomir u srijedu išao u BiH s prijateljem Srbinom. Boji se i kako će Tihomir proživjeti uhićenje i zatvaranje u mali skučeni prostor s obzirom na to da mu je dijagnosticiran PTSP te da ne može biti u zatvorenom prostoru.

– Prema tome kako je Tihomir prošao ispada da su svi naši branitelji, a prije svega logoraši, ratni zločinci jer im je svima tamo i suđeno – rekla je Slobodanka.

Predsjednik Hrvatskog društva srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak kaže da udruga malo toga može napraviti u drugoj državi.

– Čuli smo da je uhićen i da se tereti za ratni zločin. Ne vjerujem da je napravio takvo što jer da jest, u logoru bi se doznalo sve. Jedino ako nije ratni zločinac samim tim što je bio u logoru – rekao je Rehak dodajući da je udruga tražila od čelnika države da se obznane imena osumnjičenih za ratne zločine kako bi tu ljagu mogli skinuti sa svoga imena i normalno živjeti.

Zakon o oprostu

– Tražili smo i da se, po uzoru na Srbe, i na hrvatske branitelje primijeni nekakav Zakon o oprostu, odnosno, da i oni koji su sudjelovali u obrani Hrvatske od 1990. do 1996. budu obuhvaćeni takvim zakonom. Nažalost, nikada nismo dobili nijedan odgovor i zato nam se sada ovo događa – rekao je Rehak.

Prema srbijanskoj optužbi, Purda se tereti, zajedno s još dvije osobe, za namjerno ubijanje i nehumano postupanje s ranjenicima i bolesnicima. Zločin se navodno dogodio 5. studenoga 1991. u Vukovaru, kada je za vrijeme oružanih sukoba pucano na veću skupinu ranjenika i vojnika od kojih su umrla trojica. 

Ključne riječi

Komentara 312

OB
-obrisani-
16:25 07.01.2011.

Frede Maticu ..ubij se kretenu..taj decko je 91 bio u 21 godini...i s puskom branio svoju zemlju..jel mu ovo Hvala???A tebi je konjino vazan registar??Registar je objavljen..i sto sad??Jesi li se oglasio glede ovoga???

OB
-obrisani-
16:40 07.01.2011.

vidimSKOJ tako je tudman i hrvati ste izazvali rat ovo sto si napisao o Boljkovcu i generalisimu sam lijepo kopirao za arhivu onako za zlu netrebalo I vi cete nekog tuzit za genocid?

DU
Deleted user
15:18 07.01.2011.

tako je sve lazne branitelje uhapsit ti branitelji su otjerali srpsku nejac i sada primaju nagradu - Ma daj nelupetaj gluposti! lažni branitelji oterali srpsku nejač? Pa oni nisu ni bili u ratU! daj se skoncentriraj ako već pišeš nešto! Ili idi doma u svoju Hrvatsku kuću!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije