Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZEMUNSKI KLAN

Osim Luke Bojovića, uhićeni i Vlada Budala, Zenica i Zuba

luka bojović
Screenshot OCCRP
09.02.2012.
u 21:06

Bojovića se sumnjiči da je od 2004. do 2010. naredio ubojstva nekoliko najmoćnijih srpskih mafijaša te da je sudjelovao u ukupno 20 drugih ubojstava u Srbiji

Španjolska policija privela je Luku Bojovića (38) zvanog Pekar, zloglasnog srpskog kriminalca kojeg se smatra odgovornim za niz ubojstava na Balkanu. Kako izvještava B92 , uhićenje je izvršeno u suradnji sa upravom kriminalističke policije Srbije.

Osim Bojovića, danas je priopćeno da su uhićeni i Vladimir Milisavljević zvani Vlada Budala, Siniša Petrić Zenica i Vladimir Mijanović zvani Zuba, piše Blic. Njih trojica uhićeni su u Veneciji gdje im je određen pritvor.

Član ''zemunskog klana'' preuzeo je glavnu ulogu nad ozloglašenom kriminalnom organizacijom nakon akcije ''Sablja'' kojom je srpska policija prije nekoliko godina uhitila i ubila nekoliko šefova mafijaških organizacija u zemlji.

Bojovića se sumnjiči da je od 2004. do 2010. naredio ubojstva nekoliko najmoćnijih srpskih mafijaša te da je sudjelovao u ukupno 20 drugih ubojstava u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Nizozemskoj i Španjolskoj. U Nizozemskoj je bio umješan u trgovinu drogom te je surađivao sa suparnicima Sretena Jocića poznatijeg pod nadimkom Joca Amsterdam. Po njihovom je nalogu navodno likvidirao nekoliko Jocićevih suradnika i kumova.

Srpske vlasti su istragu protiv Bojovića podigle nakon izručenja Sretka Kalinića Srbiji. Upravo je Bojović naredio Milošu Simoviću da puca na Kalinića te ubije dvojicu kolega iz zločinačkog klana. Bojović je nakon uhićenja Kalinića i Miloša Simovića nestao, a u rujnu 2010. godine za njim je raspisana međunarodna tjeralica.

Tijekom rata Bojović je bio pripadnik  ''Tigrova'', a zapovjednik jedinice Željko Ražnatović Arkan kasnije mu je postao krsni kum. Za Arkanovo ubojstvo optuživao je Branka Jeftovića Jorgu, Andriju Draškovića i Zorana Nedovića Šoka. Na njih su 2004. godine izvršeni oružani napadi. Jorga je ubijen, a Drašković i Nedović ranjeni. Srpska policija Bojovića tereti i za te napade. Kumovao je i sa Cvetkom Simićem čije je tijelo pretprošle godine u komadima pronađeno u jarunskom jezeru u Zagrebu.

Inače, glavna tema sastanka na kojem su koncem prošle godine u Budvi prisustvovali čelnici policija iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije bili su razbuktali ratovi mafijaških skupina na Balkanu, s time da se najviše raspravljalo o Luki Bojoviću i njegovom klanu. Tako je utvrđeno da Bojovićev surađuje sa kriminalnim grupama iz cijele regije, te da predstvalja sigurnosu opasnost za cijeli Balkan. Tada je dogovorena i velika akcija uhićenja vođa i pripadnika krim organizacija.

Komentara 33

TO
Toni50
21:25 09.02.2012.

Tijekom rata Bojović je bio pripadnik \'\'Tigrova\'\', može se reči cijelomn vrijeme života pozitivac !

OB
-obrisani-
21:44 09.02.2012.

Ma tko ce drugi? ******

OB
-obrisani-
21:18 09.02.2012.

zver II

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije