Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Biciklom do zdravlja

U Skandinaviji izdaju uputnice za bicikliranje. Tako bi trebali i naši liječnici

U Bjelovaru je održana biciklijada pod nazivom Biciklom do zdravlja
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/3
29.11.2022.
u 16:15

Biciklijade su održane u Zagrebu, Bjelovaru, Gospiću i Osijeku u suradnji s lokalnim zdravstvenim ustanovama, a rezultat projekta je i priručnik za liječnike i rekreativce koji je predstavljen na današnjoj konferenciji

Švedska, Norveška i slične, bogatije i naprednije zemlje rekreaciju propisiju na uputnice i to se pokazalo kao odličan model. Kod nas "klima" još nije takva, ali idemo u dobrom smjeru, zaključak je na predstavljanju rezultata javnozdravstvenog projekta o pozitivnim učincima tjelesne aktivnosti u prevenciji bolesti i očuvanju zdravlja akcije "Bicikom do zdravlja". 

Biciklijade su održane u Zagrebu, Bjelovaru, Gospiću i Osijeku u suradnji s lokalnim zdravstvenim ustanovama, a rezultat projekta je i priručnik za liječnike i rekreativce koji je predstavljen na današnjoj konferenciji. Ukupno je sudjelovalo više od 600 građana, a u akciji je educirano i 25 zdravstvenih djelatnika.

- Prošlo je vrijeme kad smo mi liječnici kazali pacijentu – vrati se s 15 kilograma manje. Drago mi je da smo otišli na sami teren među ljude, a i kolege liječnike i predstavili vožnju biciklom kao jednu od važnijih prevencija nezaraznih kroničnih bolesti, ujedno i najvećeg uzroka smrtnosti stanovništva, rekao je jučer doc.dr.sc. Miroslav Hanževački voditelj projekta ispred Dom zdravlja Zagreb – Zapad.

- Kardiovaskularne bolesti su najveća pošast i najveći uzrok smrti stanovništva. Zato je vrijeme da rekreaciju, bicikliranje, hodnje te slično kao lijek propisuju i liječnici obiteljske medicine. Trebamo uvesti uputnice kao što je to slučaj u Skandinaviji, kazao je Domagoj Slavić, dr.med. specijalist medicine rada i sporta. Nositelji akcije "Biciklom do zdravlja" su Dom zdravlja Zagreb - Zapad, Udruga "Biciklom do zdravlja" i Dom zdravlja Gospić. 

>> VIDEO Objavljeni detalji požara u centru Zagreba: Policija otkrila koga dovodi u vezu s ovim kaznenim djelom


 
Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Psychlist
Psychlist
17:09 29.11.2022.

Moj grad se sve više pretvara u svijet iz filma Wall-e, ljudi se voze na nekim podovima/dronovima naokolo istovremeno piljeći u ekrane. Fizički nisu sposobni ni za najosnovnije zadaće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije