Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Druga u gradu

U Sisku otvorena i pučka kuhinja Merhameta

kuhinja
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
16.04.2015.
u 16:23

Budući Islamski kulturni centar u Capragu imat će i uređeno dječje igralište, sportsko igralište s tribinama i pješačke staze, sve namijenjeno široj zajednici

Grad Sisak i Islamska zajednica u Sisku potpisali su u četvrtak ugovor o reguliranju obveza Grada i Islamske zajednice vezan uz izgradnju Islamskog kulturnog centra u sisačkom Capragu. Riječ je o projektu pokrenutom 2004. godine, no značajni je pomak ostvaren tek u zadnjih godinu dana kada je napokon i riješeno vlasništvo čestice na kojoj će se graditi budući Centar.  Sukladno Ugovoru Grad Sisak oslobađa Islamsku zajednicu plaćanja komunalnog doprinosa za objekt, a investitor preuzima obvezu izmještanja i uređenja dijela infrastrukture poput biciklističkih staza  i autobusnog stajališta.

„Islamski kulturni centar je, između ostalog, i džamija, no on ima i sve društvene sadržaje koji trebaju naselju Caprag. Grad Sisak ovime se potvrđuje kao grad dijaloga, multikulture, otvorenosti i suživota“, rekao je Muftija Islamske zajednice u Sisku, dr. sc. Aziz ef. Hasanović. On je dodao kako će kamen temeljac vjerojatno biti postavljen tijekom iduće godine kada i Islamska zajednica u Hrvatskoj slavi sto godina službenog priznanja.

„Nadamo se da će to biti povod da Sisak bude mjesto jednog velikog događaja u sklopu te proslave gdje bi mogli prezentirati i model  rješavanja islamskog pitanja u Hrvatskoj, koji  je najbolji u Europskoj uniji.“, rekao je Muftija Hasanović, dodavši da je taj model zadnjih mjeseci prezentirao osobno Papi  Franji, Europskoj uniji, State Departmentu i na susretu 57 islamskih država u Meki. Nada se da će taj model biti primjenjen i prema kršćanima u islamskom svijetu.

Budući Islamski kulturni centar u Capragu imat će i uređeno dječje igralište, sportsko igralište s tribinama i pješačke staze, sve namijenjeno široj zajednici.  Na području Siska, prema zadnjem popisu stanovništva, živi 2500 Muslimana. Dio njih dijeli tešku sudbinu Siščana, izazvanu gospodarskom krizom i propašću industrije, pa je stoga u četrvtak otvorena i Pučka kuhinja Merhameta, Crvenog polumjeseca, Sisak, kao druga pučka kuhinja u ovom gradu.

„Za sada pripremamo 50 obroka dnevno koje dijelimo svakim radnim danom od 12 do 13 sati. Radimo u koordinaciji s pučkom kuhinjom sisačkog Caritasa, ali postoji i dalje lista čekanja koju ćemo jednom mjesečno razmatrati.“, rekao je čelnik Merhameta Sisak Agan Velić. Pučku kuhinju mogu koristiti svi Siščani, koji ispunjavaju socijalne uvjete, a jedina razlika od ostalih je što se ovdje koristi HALAL hrana, bez svinjskog mesa i svinjskih prerađevina. Takvu hranu osiguravaju brojni doantori, a u kuhinji pomažu volonteri.

>> Islamska je banka ušla i u Republiku Srpsku

Komentara 10

Avatar HrvatskiNacionalist
HrvatskiNacionalist
18:01 16.04.2015.

Pa zar ih toliko ima u Sisku? Proćemo kao srbija na Kosovu samo mi ćemo kompletni nestati.

LA
LANA555
00:28 17.04.2015.

Jadno i zalosno na sta smo spali Namjesto da se otvaraju radna mjesta a ono pucke kuhinje to znaci da nece tako brzo bit bolje.Uzas super da sutra ce padat kisa

OS
osica
17:11 16.04.2015.

Je li bila Merzel na otvorenju ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije