Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raič od Čobankovića traži zabranu uvoza mesa

U sedam mjeseci uvezli 310 posto više junetine

Govedo
Arhiva VL
30.09.2009.
u 18:27

U prvih sedam mjeseci uvezeno je 4808 tona teletine i junetine, čak 310 posto više nego lani u tom razdoblju!

Uvoz goveđeg mesa na najvišim je razinama u povijesti Hrvatske te i dalje raste.

Proizvodnja nikad manja

U prvih sedam mjeseci uvezeno je 4808 tona teletine i junetine, čak 310 posto više nego lani u tom razdoblju! U devet mjeseci 2009. godine ta se brojka pak popela na više od 7000, a sa smrznutim mesom za mesoprerađivače i 9011 tona, što je više od četvrtine ukupne domaće proizvodnje junadi.

A ona i dalje pada – između 10 i 15 posto, dok je prodaja zbog enormnog uvoza potpuno zaustavljena, upozoravaju iz Udruge za tov i uzgoj junadi Baby Beef, tražeći od resornog ministra Petra Čobankovića momentalnu zabranu uvoza te da poduzme sve kako bi im se za izvoz otvorila tržišta BiH i Italije. U suprotnom, tvrdi predsjednik udruge Toni Raič, osim s problemom oko otkupa kukuruza, država bi se u kratkom vremenu mogla suočiti i s interventnim otkupom neprodane junadi.

- Raičeve tvrdnje su licemjerne, to više što većina iz Baby Beefa proizvodnju tovne junadi temelji na uvoznoj teladi, dok druge uvoznike prozivaju - kaže Mladen Pavić, glasnogovornik resornog ministarstva, ističući kako smo s mesnim prerađevinama u vanjskotrgovinskom suficitu 16 milijuna dolara.

- No, činjenica je da je domaća proizvodnja trenutačno manja nego što je prije 20-ak godina iznosio izvoz. Nitko ne vodi računa da je u stočarstvu spas i za ostale grane poljoprivrede - kaže Zvonimir Nemet. - Prinosi kukuruza ove su godine iznimno visoki, a kako su silosi puni neprodane pšenice, nema se kamo s njime.

Bez poticaja u 2009. godini

- U normalna vremena mogli bismo otkupiti i milijun tona, no zbog nedostatka obrtnih sredstava, čemu je “kumovala” i neisplata poticaja za tovnu junad, i kukuruz će, kao i pšenica, ostati neprodan - objašnjava. Računa se da bi, uz isplatu poticaja za prvo polugodište od 75 mil. kuna, tovitelji mogli otkupiti oko 400.000 tona kukuruza. No, još je prepreka koje treba riješiti.

Do kraja 2007. godine sagrađeno je i rekonstruirano samo 750 farmi umjesto 7428 planiranih. Bolje dane stočarima jamčilo bi, tvrdi, i reprogramiranje kredita, usmjerenija proizvodnja te izmjene pregovaračkih stajališta s EU za poljoprivredu, kojima bi se govedarstvo RH stavilo u prvi plan.

Ključne riječi

Komentara 3

ZA
zagrepcaninb
18:45 30.09.2009.

Osnovno pitanje je sto radi drzavna inspekcija koja odobrava takav uvoz. Da ne bude zabune, uvozi se meso pri kraju vijeka uporabe a cesto puta i starije ... I odakle taj uvoz dolazi. Kladio bi se da se radi o uvozu iz BIH ... Oklada u 1.000.000.000 EUR!

HV
hdz=Veleizdaja
18:46 30.09.2009.

aha i na ovom polju veličanstveni uspjesi hdz mislim da članovi sanu u bg čestitaju svojim drugovima,koji su na vlasti u zg

Avatar sebastian
sebastian
22:01 30.09.2009.

Znaci nista se nije promjenilo, vec 18 godina poslije rata nije HR sposobna da sama teladi tovi, akamoli svoje mlijeko proizvodi, a hvale se da imaju dobre prsute, a to su sve uvozne svinje,prsuti riejtko koji se moze konzumirati jedino preko veze a ovi drugi kupi prvo cisternu sa vodom onda jedi prsut, najbolje prsute prave Talijani i Spanjolci !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije