Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izglasovali u saboru

Vladajući mogu objaviti popis poreznih dužnika

sabor (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
06.07.2012.
u 13:55

Odlučeno je da se u roku od 30 dana od stupanja zakona na snagu poduzetnici mogu prijaviti za reprogram svojih poreznih dugova

Vladajući mogu objaviti popis poreznih dužnika, odlučili su saborski zastupnici sa 88 glasova za i 27 suzdržanih oko izmjena Općeg poreznog zakona. Taj popis dospjelih i nenaplaćenih dugova sadržavat će dugovanja starija od 90 dana, a na popisu će se naći fizičke osobe koje obavljaju neku djelatnost s ukupnim iznosom duga većim od 100.000 kuna, pravne osobe s dugom većim od 300.000 kuna te ostali porezni obveznici kojima iznos duga premašuje 15.000 kuna.

Popis dužnika neće sadržavati podatke o dugovima poreznih obveznika kojima je porezna uprava odobrila odgodu ili obročno plaćanje duga ili reprogramiranje naplate poreznog duga. Svi poduzetnici koji su u veljači i ožujku zakasnili s prijavom za reprogramiranje naplate poreznog duga dobili su još jednu šansu za to, odlučio je danas Hrvatski sabor. Odlučeno je da se u roku od 30 dana od stupanja zakona na snagu poduzetnici mogu prijaviti za reprogram svojih poreznih dugova.

Izglasovan i novi Zakon o HRT-u

Novi Zakon o HRT-u izglasovan je u Hrvatskom saboru sa 80 glasova za, 35 protiv i tri suzdržana, a vladajući su odbili svih desetak amandmana HDZ-a. Je li Europska komisija dala zeleno svjetlo ovom zakonu ili nije, tema je oko koje su se lomila koplja posljednjih dana, no unatoč svim raspravama, zakon je izglasovan.

Prema novom ustrojstvu HRT više ne bi imao tročlanu upravu, već bi kućom upravljalo ravnateljstvo sastavljeno od sedam članova – glavnog ravnatelja, ravnatelja HRT-a, ravnatelja HR-a, ravnatelja Glazbene proizvodnje i multimedije, financijskog ravnatelja, glavnog urednika HRT-a i ravnatelja ljudskih resursa HRT-a. Glavnog ravnatelja birat će Sabor, a ne više Programsko vijeće i Nadzorni odbor (NO), dok će ostale članove ravnateljstva imenovati NO po provedenom natječaju, na prijedlog šefa kuće. Ovo je također uznemirilo oporbu, koja je vladajuće optužila da stvaraju "partijsku televiziju" kojom će upravljati "komesar".

I NO, koji će imati pet članova, imenuje se u Saboru na četiri godine nakon provedenog natječaja, a i Programsko vijeće, koje će umjesto 11 brojiti devet članova, birat će se u Saboru. Točnije, osam bi ih birao Sabor nakon javnog natječaja, dok bi jednog člana izabrali zaposlenici HRT-a.

Prosvjednici mogu na Markov trg

Nakon dugih sedam godina Markov trg od sada je i službeno otvoren za prosvjednike, odlučilo je 90 saborskih zastupnika, dok ih je 26 bilo protiv i jedan suzdržan. Od 8 do 22 sata tako će 1500 prosvjednika moći uputiti svoje poruke vladajućima, a prostor na kojem će se moći zadržavati ograničen je na južni dio Markova trga, dakle 20 metara od Ustavnog suda te po deset metara od zgrada Vlade RH i Hrvatskog sabora. Do Markova trga može se samo iz smjera kule Lotrščak, dok je osobama s invaliditetom dopušten dolazak iz Radićeve ulice kroz Kamenita vrata.

Komentara 24

CA
cavecanem
14:12 06.07.2012.

boli me stručak za hrt, bit će isto dosadno i nezanimljivo smeće kao i do sada, a uskoro, dam desni testis, možemo očekivati povećanje pretplate

FL
flick
14:13 06.07.2012.

I tako je HRT i službeno postao bilten Komunističke Partije Hrvatske.

OB
-obrisani-
15:54 06.07.2012.

i kaj sad? uvjete da nitko ne bude dužan ne mogu stvoriti, ali će zato sve osramotiti, jer oni su beskorisni ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije