Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nesreća

U razminiranju šume kod Osijeka poginuo otac petero djece

mungos, pirotehničar, poginuo, razminiranje (1)
Foto: Marko Mrkonjić
1/7
11.01.2012.
u 13:38

Prema prvim informacijama, nesretni je muškarac vjerojatno stao na protupješačku minu

Pirotehničar Renato Spahija (49) iz Dugog Sela poginuo je danas dok je razminirao predio Darđanske šume kod Osijeka. Djelatnik tvrtke Mungos nagazio je, pretpostavlja se, na protupješačku minu. Stradao je kolegama pred očima oko 9.45 sati. Kako bi mogli doći do njega i izvući ga, prvo su morali razminirati put. Spahija je iza sebe ostavio petero djece, od kojih najmlađe, doznajemo, ima oko tri godine.

– Još ne znamo kako se to dogodilo, strašno! Na tom području radimo i sa psima i strojevima – kaže Mladen Crnković, predstojnik Ureda ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje.

Čišćenje je šuma uz Dravu, u blizini Zoološkog vrta i na samo jedan kilometar zračnom linijom od centra Osijeka, počelo sredinom prosinca. “Posijano” je tamo, procjenjuje se, više od 1500 protuoklopnih i protupješačkih mina. Sigurnosno je to jedan od najzahtjevnijih projekata u Hrvatskoj.

– Pronalasci su nepredvidivi, nema pravila kako su mine postavljene, nailazimo na svašta – ističe Crnković.

Čim su prvih dana zagazili na teren, pirotehničari su pronašli mine za koje nisu imali pisani trag. Riječ je, inače, o površini od približno 260.000 četvornih metara, uglavnom šuma i močvara. Nije ovo prva tragedija na tom području. Jedna je osoba poginula i 2005. godine.

Renato Spahija bio je, pričaju kolege, vrlo iskusan i stručan u svom poslu. U tvrtki Mungos zaposlen je još od 1996. U minska polja ulazio je još kada, kako kažu, “nije bilo ničega”, odnosno strojeva i alata kakvi postoje danas.

Ukupno 62 pirotehničara stradala su na poslu od 1998. do danas. Život je zbog toga izgubilo njih 26. “Glavu u torbu” stavljaju za prosječno 8000 kuna na mjesec. S dnevnicama i terenskim dodacima plaću navuku do 12.000 kuna. No, to je u slučaju da rade cijeli mjesec. Ako nisu na terenu, ona iznosi 3500 kuna.

– Ako nije riječ o zahtjevnim terenima, onda se za plaću pirotehničara može reći da jest adekvatna. No, ako je područje rizično, nema te plaće za sačuvati živu glavu, ni 100.000 kuna nije dovoljno – komentira Dražen Novak, predsjednik Udruge poslodavaca za razminiranje.

Komentara 191

MO
moveax
16:07 11.01.2012.

Nije ga ubila mina, vec vojska koja ju je postavila. Molim Yusipovica da pokrene istragu oko toga i da se krivac privede pravdi.

US
U sridu
17:52 11.01.2012.

sadasnji hdz je bolila kita za narod i nacionalne in terese,ta bagra je izgubila izborte jer je bila bahata i pohlepna.

ST
Stormbringer
15:58 11.01.2012.

Da nisu velikosrbi krenuli u agresiju na Hrvatsku, otac ove djece ne bi poginuo na ovakav način.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije