Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobri rezultati

U prvih devet mjeseci 9,8 milijuna turista i 59 milijuna noćenja

bajs
Alen Brodar/VLM
10.10.2010.
u 13:41

Najveći su dobitnici u rujnu Zadarska i Šibensko-kninska županija, a pogotovo Splitsko-dalmatinska, koja je zabilježila porast od čak 20 posto noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Na Jadranu i u Zagrebu u prošlom je mjesecu noćilo 6,6 milijuna turista, od čega 6,2 milijuna stranaca, što je povećanje od šest posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U prošlom smo mjesecu zabilježili i 1,1 milijun turističkih dolazaka, što je povećanje od tri posto - započeo je svoje izviješće ministar turizma Damir Bajs. Naime, danas je u zabočkom dvorcu Gjalski održana konferencija za medije, na kojoj je ministar Bajs objavio podatke za Zagreb i Jadran za mjesec rujan, te ukupno za prvih devet mjeseci ove godine.

- Prema podacima sustava turističkih zajednica, u prvih je devet mjeseci ostvareno ukupno 9,8 milijuna turističkih dolazaka i 59 milijuna noćenja, od toga 53 milijuna stranih turista. Najveći su dobitnici u rujnu Zadarska i Šibensko-kninska županija, a pogotovo Splitsko-dalmatinska, koja je zabilježila porast od čak 20 posto noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Na Kvarneru  je pak zabilježen pad noćenja za dva posto - rekao je ministar Bajs. Što se tiče strukture turista u rujnu, rekao je ministar, najveći je porast u dolascima zabilježen kod Rusa (43 posto dolasci i 41 posto noćenja), a slijede turisti iz SAD-a, Španjolske i Poljske, a manje je dolazilo Talijana i Slovaka.

U prvih devet mjeseci, zanimljiv je porast broja noćenja Slovenaca od 11 posto, ali i pad broja noćenja Talijana i Nizozemaca.

- Iako je glavna ovogodišnja turistička sezona polako pri kraju, naša turistička priča za ovu godinu još nije završila i do kraja godine očekujemo još oko milijun dolazaka turista - zaključio je ministar Bajs.

 

Ključne riječi

Komentara 24

MS
My Soul
21:22 10.10.2010.

a zašto ne bismo mogli živjeti samo od turizma, pa nema nas 50 milijuna, već pet. a svaki dio hrvatske pogodan je za razvoj nekog vida turizma.

CA
CastrumFF
19:55 10.10.2010.

@kumajela Hvala !

FE
Felicijen
15:27 10.10.2010.

Bilo bi bolje da zbrajaju zarađene novce a ne da broje koliko je bilo turista. To je tek prava slika sezone a kako to ne iznose, jasno je kakva je ona bila....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije