Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grčka

U prosvjedima u Ateni troje mrtvih

sukobi s policijom
Foto: Reuters
1/6
05.05.2010.
u 17:33

Prosvjedi više od 100.000 građana tijekom 24-satnog općeg štrajka uglavnom su bili mirni, no dio glavnog grada ipak je gorio. Građani odbijaju plaćati "ceh za zabavu na kojoj su se provodili drugi"

Tri su osobe poginule u sukobima u Ateni koji su se eskalirali tijekom masovnih prosvjeda protiv kriznih mjera u Grčkoj, koja je paralizirana 24-satnim generalnim štrajkom. Nikos Megrelis iz Izvršnog komiteta Međunarodne federacije novinara kazao je za Večernjak da se broj prosvjednika službeno procjenjuje na više od 100.000. Sindikati pak tvrde da ih je bilo i dvostruko više.

>>Da smo u eurozoni za spas Grčke morali bismo dati tri milijarde kuna

Opća uzbuna policije

– Štrajkom su obuhvaćeni aerodromi, mediji, kao i cijeli javni i privatni sektor. Dio prosvjednika pokušao je prodrijeti u parlament, ali ih je zaustavila policija, koja je upotrijebila suzavac – kaže Megrelis i dodaje da su najveći prosvjedi nakon izbijanja krize prošle godine uglavnom ipak prošli mirno jer se s policijom uglavnom sukobljavalo po nekoliko stotina anarhista.

– U nekim dijelovima grada bacali su se Molotovljevi kokteli na banke i trgovine – kaže Megrelis.

U napadu na banku Egnatia Marfin, koja je zasuta desecima Molotovljevih koktela, tri su osobe poginule u požaru, nakon čega je u gradu, kojim su jučer s jedne strane letjele patrone suzavca, a s druge priručni čvrsti predmeti, policija proglasila “stanje opće uzbune”.

Laki krediti nisu rješenje

O odnosu Grka prema mjerama vlade i MMF-a Megrelis kaže da su građani bijesni jer ih mjere teško pogađaju te žele vidjeti i neku korist i pravdu od velikih stranaka.

- Razumiju stanje, ali se boje da će za koju godinu biti u istoj poziciji. Kažu: “Mi plaćamo cijenu zabave na kojoj su sudjelovali neki drugi, a to nije pravedno.”

Iako se zbog stanja u Grčkoj prstom upire u vladu Nove demokracije, koja je sada u opoziciji, dio nezadovoljstva obrušio se i na novu vladu socijalističkog PASOK-a.

– Prosvjednici prilaze policiji i mole ih da se prestanu sukobljavati, da skupa prosvjeduju, jer su i oni, kao i radnici, pogođeni mjerama koje i nisu vladine nego MMF-ove – kaže Elina Makri, dopisnica Café Babela iz Atene.

– Nisam komunist, nisam kapitalist, ali vlada je posegnula za lakim kreditima prije nego što je poduzela sve što je mogla – smatra Elina Makri kao i golema većina Grka te dodaje: – MMF je dao zeleno svjetlo čak i za lakše otpuštanje radnika u privatnom sektoru. Svi su zabrinuti: radnici, umirovljenici, pa i mali i veliki poduzetnici.

Gnjev naroda na ulicama najviše izaziva to što će strogoća neophodnih mjera najviše pogoditi najsiromašniji dio stanovništva, dok bi bogati koji su svojom rastrošnošću državu doveli na prosjački štap mogli ostati neokrznuti.

Razina korupcije i prikrivanja imovine u Grčkoj tolika je da se može golim okom vidjeti na satelitskim snimkama: u bogatim atenskim predgrađima, na primjer, samo 324 vlasnika vila plaća porez na vilu s bazenom, dok se preko Google Eartha može u istim tim predgrađima nabrojiti čak 16.974 bazena u dvorištima vila. Stanovnici bogatih četvrti poput Kolonakija voze BMW-e i mercedese, imaju vikendice i jahte, a prijavljuju godišnje prihode manje od 12.000 eura, na koje se ne plaća porez – premda s tim novcem ne bi mogli platiti ni struju i grijanje za takvu kuću i benzin za takav automobil, a kamoli bilo što drugo. A zbog masovne korupcije i varanja na porezu takvi su službeno toliko "siromašni" da će ih stroge mjere štednje zaobići, za razliku od umirovljenika i radnika na "minimalcu".

Ključne riječi

Komentara 132

OB
-obrisani-
18:59 05.05.2010.

Ovo s trudnicom je vrhunac (pokoj joj duši,a obitelji sućut), ali banda to tako radi. Bira. Zna što dobro zvuči u medijima. Što izaziva bijes. Slijedeća žrtva će vjerovatno biti neka verzija Romea i Julije, ili slično. Bitno je izazvati ogorčenje javnosti prema prosvjednicima.

OB
-obrisani-
20:35 05.05.2010.

Ovo im je Božja kazna za ono što rade Makedoncima

AN
ana
16:13 05.05.2010.

U kakvu se mi to EU žurimo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije