Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISKORAK ZA ZDRAVSTVO

Projekt vrijedan 62 milijuna eura: Helikopterima će spašavati živote, gradit će se i novi helidromi

Zagreb:  Helikopter Hitne medicinske službe u RH nakon probnog leta sletio na helidrom KB Dubrava
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/8
03.10.2023.
u 14:51

Uručen je ugovor o javnoj nabavi usluge helikopterske hitne medicinske službe. Planira se da će HEMS biti na raspolaganju početkom 2024. godine za dnevne letove, a početkom turističke sezone iduće godine za noćne letove.

Probnim letom helikopterom od Zrakoplovno-tehničkog centra do helidroma Kliničke bolnice Dubrava ministar zdravstva Vili Beroš simbolički je obilježio svečano uručivanje potpisanih ugovora o javnoj nabavi usluge helikopterske hitne medicinske službe u Republici Hrvatskoj. Ukupna vrijednost projekta je 62,5 milijuna eura i predstavlja važan iskorak za javni zdravstveni sustav. 

– Hitna helikopterska medicinska služba nužna je našim građanima, pacijentima. Pandemija nas je u tom naumu usporila, no kad  je počela jenjavati, naše stručne službe u Ministarstvu počele su s pripremom ovog iznimno važnog projekta, za koji smo dobili i pomoć od EK – kazao je ministar predstavljajući helikopter Airbus A145. 

– Helikopter je koncipiran isključivo za medicinsku hitnu službu i to je jedini helikopter koji omogućuje da se liječnik smjesti uz uzglavlje pacijenta i intubira ga, a i prostorno je veći od helikoptera konkurencije i od postojećih helikoptera – naveo je.  
Podsjetio je da je u natječaju predviđen i kontinentalni dio i priobalno područje pa će u priobalju letjeti konfiguracijom prikladniji, fleksibilniji Airbus EC135. Uzeli smo u obzir različitosti područja urbanog i ruralnog kad je riječ o pristupnosti. Riječ je o projektu koji ne završava već se nastavlja i prijeći će u proces. Nakon što se razvije infrastruktura i stekne znanje, ide se dalje s projektom. U tom kontekstu treba sagledavati baze i helidrome. Baze HEMS-a u ovom su trenutku privremene, a bazirane su na postojećoj infrastrukturi, resursima i regulativi.  Beroš je podsjetio kako spašavanje u okviru zlatnog sata znatno povećava šanse za preživljenje i smanjenje invaliditeta. 

VEZANI ČLANCI: 

Kad je o helidromima riječ, poštuju se regulative EU i pravila struke i kad je riječ o primarnom transportu pacijenata u kliničke bolničke centre. Takvo primarno mjesto zbrinjavanja stanja životne ugroženosti jest KBC Split, gdje je helidrom na Firulama spreman za aktivnosti 24/7.  

Helidrom Delta u Rijeci također je spreman, kao i helidrom u KB-u Dubrava koji je prikladan i za noćni prijam te u KBC-u Osijek gdje je odobrena privremena uporaba površine za slijetanje helikoptera u blizini bolnice. 

U planu je izgradnja helidroma uz nove bolnice, i to u sklopu KBC-a Osijek, u Rijeci i na Rebru. Kad je riječ o mjestima za slijetanje u blizini samih bolnica za sekundarni transport, odnosno za pacijente koji su već stabilizirani, spremni su OB Karlovac, OB Dubrovnik, bolnica u Kninu – doduše samo za dnevne operacije, OB Zadar te OB u Puli koji ima spremnu površinu za slijetanje, a u planu je izrada mreže helidroma uz bolnice u RH. 

Planira se da će HEMS biti na raspolaganju početkom 2024. godine za dnevne letove, a početkom turističke sezone iduće godine za noćne letove.

Komentara 7

ST
stomiovotreba
16:15 03.10.2023.

Napokon i Beros uradi nesto ispravno.

IN
Ingmar
20:40 03.10.2023.

Samo jedan za cjelu zemlju??

LE
letač
18:02 03.10.2023.

Držihe Ne unajmljuju se helikopteri-unajmljuje se kompletna usluga helikopterskih transporta hitne, što uključuje helikoptere, posade, održavanje, rezervne helikoptere,... kompletnu operaciju sukladno sa EU zrakoplovnom regulativom i propisanim certifikatima i dobrim praksama. Medicinske ekipe su, naravno, dio HMS Hrvatske. Ovo će biti daleko bolje od sadašnjeg (ne)postojećeg sistema. Čestitke i pozdrav iz Slovenije-gdje o takvom sistemu samo sanjamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije