Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
požar lokaliziran

U požaru kraj Vodica ozlijeđena 2 vatrogasca, izgorio kombi DUZS-a

Požar, Vatrogasno vozilo (1)
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/12
10.07.2012.
u 14:51

Vatrena fronta u požaru pokraj Vodica bila je duža od kilometra, a u poslijepodnevnim satima vatra je u jednom trenutku doslovno prešla preko vatrogasnog kombija. Vatrogasci su na vrijeme iskočili iz vozila.

Na području sjeverne Dalmacije u utorak buknuo je niz požara. U šumskom požaru u zaleđu Vodica dva su vatrogasca lakše ozlijeđena.

– Riječ je o opeklinama i gutanju dima i, na sreću, o lakšim ozljedama. Upravo stavljamo požar pod kontrolu – rekao nam je zapovjednik JVP-a Šibenik Darko Dukić.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković sa suradnicima sinoć je obišao dvojicu ozlijeđenih vatrogasaca u njihovim domovima. Vatrogasci su zadobili lakše tjelesne ozljede i osjećaju se dobro.

Vatrena fronta u ovom požaru bila je duža od kilometra, a u poslijepodnevnim satima vatra je u jednom trenutku doslovno prešla preko vatrogasnog kombija.

– Vatrogasci su doslovno iskočili iz vozila – rekao nam je Dukić. Vatrogasno vozilo u potpunosti je izgorjelo.

Požar je lokaliziran oko 22 sata, a opožareno je oko 150 hektara šume smreke, trave i niskog raslinja. Požar je gasilo 85 vatrogasaca s 26 vozila, a radi se na sanaciji požarišta.

Požar na miniranom području

– U 13 sati primljena je dojava o požaru u miniranom području u Budaku. Gori hrastova šuma, na terenu su pripadnici DVD-a Stankovci, ali s obzirom na to da ne mogu djelovati, upućena su i dva zračna traktora – izvijestili su zadarski vatrogasci. U gašenju je sudjelovalo 17 vatrogasaca sa sedam vozila iz JVP-a Zadar i DVD-a Stankovci. Tijekom dana ukupno je korištena pomoć četiri kanadera i dva zračna traktora.

Samo pet minuta potom primljena je i dojava o požaru u Ostrovici gdje je u blizini kuća gorila hrastova šuma.

– Na terenu su djelatnici JVP-a Benkovac, a pozvane su i zračne snage. No zbog požara u Vodicama na kojem djeluju četiri kanadera i dva zračna traktora, nemoguće je dobiti kanader koji je hitno zatražen – istaknuli su u utorak poslijepodne iz zadarskoga vatrogasnog operativnog centra. Jedan dio požara proširio se na područje Šibensko-kninske županije, na predio Đevrske. Gorila je niska hrastova šuma i nisko raslinje na minski sumnjivom području, a u gašenju je sudjelovalo ukupno 26 vatrogasaca s 9 vozila iz JVP-a Benkovac i Zadar te DVD-a Kistanje, Knin, Ervenik i SPVP Oklaj (iz DVD-a Drniš). Tijekom dana ukupno je korištena pomoć pet kanadera i tri zračna traktora.

Zračne snage koje su djelovale na području na području Ostrovice i Budaka napustile su požarište u ponedjeljak prijepodne, a oba požara su pod kontrolom gasitelja. Na dežurstvu na području Ostrovice su vatrogasci DVD-a Lišane Ostrovičke i DIP-a Zadar, a na dežurstvu na predjelu Budaka vatrogasci DVD-a Stankovci.

Požar otvorenog prostora na predjelu Vukšić – Budak ponovno se aktivirao. Gori niska hrastova šuma i nisko raslinje na minski sumnjivom području, a pomoć zemaljskim snagama pruža jedan kanader.

Požar u Bitelićima ugašen

– Iako su požari veliki, obranit ćemo kuće – rekao nam je Željko Šoša, zapovjednik zadarskog JVP-a.

Zbog požara u zaleđu Vodica oko 13.20 sati državna cesta D-27 zatvorena je za promet.

Gorilo i na području Splitsko-dalmatinske županije. Prvo je buknuo požar na otvorenom prostoru pokraj Sinja, u Radošićima, no taj je požar stavljen pod nadzor pa su dva zračna traktora i helikopter za gašenje poslani na požar u predjelu Bitelići, također kod Sinja. Dojavu o tom požaru vatrogasci su primili u 15.16 sati, a ugašen je danas u 5 sati. Opožareno je oko 30 ha trave, niskog raslinja i niske borove šume. U gašenju požara sudjelovala su tri zračna traktora i jedan helikopter PP NOS OS RH s uređajem za gašenje, kao i JVP Split, DVD Sinj i djelatnici Šumarije Sinj s ukupno 20 vatrogasaca.

Komentara 6

TO
Toni50
16:21 10.07.2012.

Dva vatrogasca ozlijeđena pri gašenju triju požara u Dalmaciji Sigurno opet eksplodirao zrak sam od sebe kako se događa u "pustinjam" i jednom u 10.000 godina i na Kornatima !

Avatar Hrvatski vukodlak
Hrvatski vukodlak
16:53 10.07.2012.

(...)Samo pet minuta potom primljena je i dojava o požaru u Ostrovici gdje u blizini kuća gori hrastova šuma.(...) Piromanu kojeg uhvate neka lome i noge i ruke prije nego što ga preuzme policija!

Avatar Django
Django
17:08 10.07.2012.

Gori i u Sinju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije