Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA SUHI LED

U ponedjeljak u 10 objava presude Zvonimiru Šostaru i drugima, USKOK traži da mu se oduzme milijun eura

Zagreb: Konferencija za medije povodom biciklijade "Biciklom do zdravlja"
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
03.09.2023.
u 16:15

Prema optužnici, USKOK tereti Šostara da je Grad Zagreb oštetio za 38,9 milijuna kuna, navodeći da su mnogi od poslova čišćenja ventilacijskih  sustava sportskih dvorana bili ili nepotrebni ili fiktivni

Kada su  2016. našli na meti USKOK-a, prvooptuženi je bio zagrebački ministar zdravlja, Milan Bandić je vladao Zagrebom, istragom je bilo obuhvaćeno deset osoba, a djela za koji su tada osumnjičeni počinjena su od 2006. do 2013. Sedam  godina kasnije, na optuženičkoj klupi ostalo ih je troje, jer su se neki u međuvremenu nagodili s USKOK-om, dok su neki preminuli.  Umro je i Bandić. Riječ je o aferi Suhi led u kojoj bi nepravomoćna presuda trojki koja je ostala na optuženičkoj klupi trebala biti objavljena u ponedjeljak u 10 sati na zagrebačkom Županijskom sudu. Optuženi su  Zvonimir Šostar, bivši pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, Mirta Lončar, koja je u inkriminirano vrijeme bila stručna savjetnica u gradskom uredu za zdravstvo i Davor Ljubić, direktor tvrtke Ekotours, specijalizirane za čišćenje metodom tzv. suhog leda, po čemu je i cijela afera dobila ime.

Istraga je pokrenuta 2016., optužnica je podignuta u prosincu 2017., koji mjesec kasnije je šestero od tadašnjih desetero optuženika priznalo krivnju i nagodilo se s USKOK-om. Optužnica je potvrđena u ožujku 2018., protiv preostalih četvero optuženika, no jedan se optuženik tijekom suđenja teško razbolio i u međuvremenu preminuo. Prema optužnici, USKOK tereti Šostara da je Grad Zagreb oštetio za 38,9 milijuna kuna, navodeći da su mnogi od poslova čišćenja ventilacijskih  sustava sportskih dvorana bili ili nepotrebni ili fiktivni. Odnosno da je grad platio oko 52 milijuna kuna za poslove koji su stvarno bili vrijedni oko 13,4 milijuna kuna. USKOK tvrdi i da je Šostar određenim tvrtkama dodjeljivao poslove, zauzvrat primajući mito. Prema optužnici, predan mu je neutvrđen novčani iznos, a Ljubićeva tvrtka mu je plaćala, tvrdi USKOK i putovanja, hotele, ribolov... Plaćali su i troškove za njegovu obitelj i to, najmanje 176.869 kuna.

Tužiteljstvo je u optužnici tražilo prošireno oduzimanje imovinske koristi jer je nesrazmjer u prihodima i rashodima Šostara i njegove obitelji prvotno procijenjen na oko 10, 6  milijuna kuna. No tijekom suđenja, Šostar je očito uspio dokazati da je nešto od te imovne zakonito stekao, jer zadnjim izmjenama optužnice USKOK sada traži da se Šostaru i  njegovoj obitelji oduzme imovina ukupno vrijedna oko osam milijuna kuna, donosno oko milijun eura. Prošireno  oduzimanje imovinske koristi traži se i za Ljubića. U njegovom slučaju riječ je o 4300  eura te oko 80-ak nekretnina, mahom raznih livada, pašnjaka, oranica, polja, zemljišta...

VEZANI ČLANCI:

VIDEO: Veliki udarac balkanskom kartelu - zaplijenjeno 2,7 tona kokaina i uhićeno šest osoba

Komentara 3

NE
NeSAD
18:29 03.09.2023.

Šteta što i Crkotina nije dočekala svojih pet minuta na sudu

NE
NeSAD
18:29 03.09.2023.

Bandić je stvorio kriminalnu skupinu tj sustav iznude.,,,,,,,, Imao je svoje jarane iz bosne, uvukli su se u sve gdje ima novaca. Ušli su čak i u nk dinamo tu prćiju ruskog imena, a bolio je njih kuki za nk građanski. Oni si tu bili samo da izvuku novac. S Mamićem su kupovali pobjede kod sudaca. ,,,,,To su kriminalci.

TM
trade_mark
10:45 04.09.2023.

šta se čeka s onim lovrićem? a tako su lijepo kosili travu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije