Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Emancipacija

U parlament V. Britanije ušle prva crna torijevka i prva muslimanka

Westminster
AFP
16.05.2010.
u 17:35

Do sada je očito bila pogubna kombinacija predrasuda prema rasi i ženama. No, to se mijenja pa je u parlament ušlo 27 pripadnika manjina

Netom okončani parlamentarni izbori u V. Britaniji bili su po mnogočemu prijelomni - dogovorena je prva vladajuća koalicija od 1945., laburisti su izgubili vlast nakon 13 godina, a od 650 zastupnika u parlament je ušlo 27 pripadnika etničkih manjina umjesto ranijih 14.

Podrijetlom iz Nigerije

Jedna od njih je 48-godišnja Helen Grant, koja je u izbornoj jedinici Maidstone and The Weald osvojila 23.491 glas, čak 5000 više od suparnika iz liberala te skoro 20.000 više od laburista. Veliko zanimanje javnosti pobudila je kao prva crnoputa parlamentarka Konzervativne stranke, pridobivši glasačko tijelo desnog centra, u pravilu više okrenuto očuvanju tradicije nego manjinama. Uspon u društvu nije joj bio lak. Kao neiskusni roditelji, kojima se dijete zalomilo tijekom studija, majka Engleskinja i otac Nigerijac razišli su se dok je bila dijete. Odrastala je u rasističkoj sredini u kojoj se od batina na ulici naučila braniti šakama, a sa 16 je postala prvakinja sjeverne Engleske i Škotske u džudu. S majkom koju je obožavala odrastala je u siromaštvu, pa je prvi novac zaradila već sa 10 godina skupljajući i prodajući staklene boce. Naučila se izboriti za sebe, no na izborima očito nije bila jedina takva. U parlament je ušla i prva Azijatkinja iz Konzervativne stranke, 38-godišnja Priti Patel, čiji su roditelji Indijci. Ona se još prije sedam godina u intervjuu za Financial times žalila na rasizam i vjersku isključivost u stranci. Iako se s vjerskom isključivošću u svojoj laburističkoj stranci nije morala boriti, pobjeda Shabane Mahmood, snažne i nepokolebljive 29-godišnjakinje podrijetlom iz Pakistana, u Birminghamu je bila rijetko uvjerljiv i potpuni trijumf.

Festival prvih

Iako je svoje protukandidate iz redova konzervativaca i liberala ostavila na čak 10.000 glasova ili i s više zaostatka, ona je u parlament ušla kao prva muslimanka u povijesti. Morala se boriti s kombinacijom predrasuda prema rasi i ženama, kao i H. Grant, za što se na kraju i izborila, pri čemu joj je zasigurno pomoglo to što joj je na status u Laburističkoj stranci zasigurno bar donekle utjecalo to što joj je otac visokopozicionirani laburist. Što se Helen Grant tiče, ona ulazak na listu svoje stranke može zahvaliti inzistiranju prvaka konzervativaca Davidu Cameronu na 50 posto žena na listi, što konzervativci u Europi, pa i u Hrvatskoj, u pravilu ne čine.

Komentara 4

Avatar DonLon
DonLon
07:20 18.05.2010.

Konzervativci su pokusali \"ugurati\" zene i manjine na silu, kako bi pokazali svoje \"novo\" lice. Bilo bi mi drago da se varam, ali cini mi se kako se ipak radi samo o kozmetickim potezima.

UK
Ugo Kajvez
23:19 16.05.2010.

Želim im čim više muslimana i obojenih u njihovom parlamentu .....

UK
Ugo Kajvez
10:53 17.05.2010.

Hahaha, ... lupajte minuse, ...... ali englezerima će doći na naplatu njihov imperijalizam kojeg su provodili stoljećima (kao i dan danas) nad drugim narodima ......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije