Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O STEPINCU
Povratak na članak

U papinoj komisiji Bozanić te biskupi Škvorčević i Perić

Uz kardinala i biskupe u komisiju su imenovani hrvatski povjesničari Jure Krišto i Mario Jareb te predstavnici Srpske pravoslavne crkve

Komentari 32

AP
apolon
09:22 06.03.2016.

Za uključivanje SPC u sam proces kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca postoji samo jedna jedina riječ koja zorno oslikava svu apsurdnost situacije....Sramotno!!!t situacije....Sramotno!!!

VL
CR
crocro
13:30 06.03.2016.

Samo neka se svi živući zamisle što bi na sve to rekao Papa Ivana Pavao II da se ovo natezanje dogodilo za vrijeme njegovog pontifikata. Toga natezanja sigurno ne bi bilo jer bi kardinal Stepinac već bio svetac rimokatoličke crkve. A ne pravoslavne crkve koja bi odlučivala o njegovoj svetosti. Hrvate ne interesira a niti su odlučivali o svetosti svetog Save, pa niti oni neće odlučivati o svetosti Hrvatskih mučenika. Ta se stranica mora zatvoriti.

VL
NE
nemanatrag
14:54 06.03.2016.

Što će se spektakularnoga novoga dogoditi kad ga proglase svetim?Mrtvac će i dalje biti mrtvac, a njegove kosti kostima...jedino je titula nova... de luxe ili extra....

VL
DU
Deleted user
09:47 06.03.2016.

...eto prilike da se svima dokaže da je bio i jest svetac.

VL
DU
Deleted user
10:41 06.03.2016.

Jesenti milu bigulicu (i premilu čak), kad su komisiju imenovani i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, onda je u nju, a radi postizanje potpune prosudbene objektivnosti, umjeto povjesničara Krišto Jureka i Jareb Mareka, koju su natražni nacionalistički zatucanci (a vjerojatnio i odvratni fašisti poput kolege im Hasanbegović Zlateka), trebalo imenovati napredne i nadasve objektivne povjesne stručnjake i stamene antifašiste Klasić Vojčeka i Goldstein Iveka, a po mogućnosti i tatu mu Goldstein Slaveka. Ne bi bilo loše da se za mišljenje pitaju i dični starina Josipović Antiša i sin mu, bišva pantovčačka elscelencija Jospović dr. Ivek. Uh, uh, uh, skoro sam zaboravio spomenuti nezaobilazne "stepinčeologe" Mesić Stipana i Pupovac dr. Milojka.

VL
DU
Deleted user
15:20 06.03.2016.

....meni jedno nije jasno; ...kako jedan čovjek može biti svet i ko su ti da nekoga proglase svetim. ...ko om je dao ovlasti. ...to je samo politika i ništa više.

VL
MI
Mimizo
17:50 06.03.2016.

dosta su nam srbi i spc u jugoslaviji krojili kapu dosta više toga pa jesmo li mi normalni dignimo glas kad njihovi popovi pjevaju četničke pjesme i u srbiji proglase svetim simu dubajića četničkog zločinca i rehabilitiraju dražu i ćetništvo šta ni imamo sa takvima uopće razgovarati i da se njih pita za mišljenje o našem blaženiku STEPINCU

VL
BA
barkod
10:55 06.03.2016.

Papa Franjo i patrijarh Porfirije lijepo zakuhali oko Stepinca. Kada su naši biskupi bili kod Pape ovaj tjedan na temu kanonizacije Stepinca te imenovali ovakve članove u komisiju to znači da se sve zakompliciralo. Stepinac je žrtva velike akcije Pape Franje oko ekumenizma pogotovu pravoslavnih crkava i rimo-katoličke crkve. Srpska pravoslavna crkva je prije svega nacionalna crkva ( u nekim stvarima potiče mit Velike Srbije) a katolička crkva je univerzalna crkva i bojim se da od kanonizacije Stepinca neće biti ništa ili je na jako " dugom štapu". Pustimo mi sad religiju, evanđelje , vjerovanje u istog Isusa Krista, ovo sa Stepincem sada prelazi u povjesno - političku sferu. Još jedno razočaranje sa Papom Franjom.

VL
Avatar comparator
comparator
09:55 06.03.2016.

Za mene je vrlo važno pitanje svetosti Alojzija Stepinca koji je po svim kriterijima i simbol krščanske čistoće hrvatskog naroda i to onog dijela koji je za vrijeme drugog svijetskog rata pokušavao ostati vjeran Bogu i pokoran sili i koji se nije mogao opredijeliti za zlo ali ni oduprijeti sili komunizma ,fašizma i interesima velikih sila. Po meni SPC previše politički gleda na Stepinca i svoje interese veže uz politiku umjesto uz vjeru. Kad bi tako postupala i katolička strana sve bi nas vratilo na mržnju i sukobe. Priznavanje svetosti kardinala Stepinca od SPC-a je ključ za povezivanje dviju vjera i razumjevanje povijesti u njenom strvarnom znanstvenom obliku za razliku kako ju danas SPC koristi.

VL
MC
mira.calusic3
11:46 06.03.2016.

Istina je da je ovaj papa preko pokojnog Stepinca izgradio most prema SPS.I sada ce mu ta ista SPC suditi drugi puta tj.cijelom hrvatskom narodu!Zalosno!

VL
AP
apolon
14:19 06.03.2016.

Nije bila moja namjera ali treba pojasniti ....samo-po sebi objektivno gledano proglašenje A.Stepinca svetim nije i ne predstavlja nikakav problem za SPC Ali proglašenje se... nikako Ne -uklapa u velikosrpsku ideološku nit koja neprestano kreira "krivnju Hrvata" za sve počinjenono kreira "krivnju Hrvata" za sve počinjeno u prošlosti,da bi se time utjecalo na sadašnjost...otuda je (i) narasla silna panika u nekim institucijama susjedne zemlje (oko kanonizacije A.S.) gdje je još uvijek prisutna živuća velikosrpska ideja !!!

VL
DU
Deleted user
10:47 06.03.2016.

Kakva glupost, Papa Franjo u katoličkoj crkvi postoji jasan put d se nekoga proglasi svetim. Koliko je meni poznato o tome nikad nisu odlucivale komisije, zna se koji je najvazniji uvijet a taj je Bog Stepincu odavno potvrdio.

VL
DU
Deleted user
22:40 06.03.2016.

Povraća mi se, tip koji je pjevao četničke pjesme u komisiji je koja odlučuje o svetosti Kardinala Stepinca!? Pa ako je htio biti dosljedan mogao je Papa dati Jehovinim svjedocima da preispitaju i ispravnost njegovog izbora za Papu..

VL
Avatar emilsalis
emilsalis
11:25 06.03.2016.

Ova Kanonizacija precasnog Stepinca je presvega jedan drustveno-porodicni dogadjaj koji ima tzv.religijsku osnovu. Dodju popovi svih konfesija na jedenje i pijenje kod Pape, koje se neretko zavrsi penjanjem casnih sestara na sto u cilju dobre zabave, a Boga svi zaboravee jos negde kod ruske salate. Glevne teme za razgovor su cesto politika i tiho ogovaranje SPD-a i onih koji nisu za Kaptol i nj.Banc of Vatikan podruznicu !! Najbolji deo: Sve je za dzabe! Posle ovog dogadjaja kuci se vracaju svi delegati prilicno smoreni, jer ih je udavila neka sestra casna, ili neki djakon mladi i sa karminom na obrazu iz palete od crvene do ljubicaste, i onesvesceni od kolicnine Papskog domaceg vina iz 1496-te (Kolumbovac) A da ce precasni biti svetac ,bilo je i pretoga jasno svima , na osnovu nj.muka s probavom !!

VL
MA
Malenkost
11:08 06.03.2016.

Kanonizacija kardinala Alojzija Stepinca je gotovo ista prica kao i Lustracija. I pravo je tako. Nek se Crkvi razbije od glavu ono sto nisu htijeli napraviti -slijedeci Krivoustog u namjeri "sveopce pomirbe". Zar se moze pomiriti zrtva udbe s cinjenicom da HR stiti udbaske ubojice i ne daje Arhive u ruke iztarzitelja i pravosuda? Zar to nije vise nego smijesno da komunsiticki nasljednici govore o nekom "Lovu na Vjestice" umjesto da se govori o razotkrivanju strasnih ubojstava, planiranih, naumno, svirepo. I ta HR stiti te ubojice. Strasno. E sad Crkvo u Biskupi i Kardinali jedite Glogine srvirane od Pape. HR je konglomerat jada.

VL
Avatar Dameanu
Dameanu
11:02 06.03.2016.

A tek kad se Jerulazem ukljuci jos ce mu maknuti blazenstvo.

VL
LA
Lavica7
14:22 06.03.2016.

Papap ce smjenit Bozanica.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.