Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sport obogatio ponudu

U ovom slavonskom biseru turistička sezona traje 365 dana: Rijetko koji grad se time može pohvaliti

Pogled iz zraka na centar grada Osijeka
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/4
27.06.2023.
u 23:37

Turistički rekord u Osijeku mogao bi ponovno pasti jer je u prvih pet mjeseci ove godine ostvareno čak 21 posto više noćenja nego u istom razdoblju lani

Slika iz krcate Dvorane Gradski vrt u Osijeku, koja je početkom lipnja ugostila vrhunske gimnastičare iz čak tridesetak zemalja, vrtjela se u više od 600.000 kućanstava diljem svijeta. Milijunski su to dosezi, a Svjetski kup u gimnastici DOBRO World Cup i u svom se četrnaestom izdanju pokazao kao izvrsna turistička reklama za Osijek, ali i cijelu Slavoniju i Baranju. Tek nekoliko dana poslije Pannonian Challenge doveo je u Osijek ljubitelje ekstremnih sportova i urbane kulture iz cijele Europe pa i svijeta. Upravo je u sportskim natjecanjima Osijek prepoznao svoju turističku nišu, a na programu za ovu godinu nalazi ih se čak trinaest. Grad Osijek domaćin je istaknutih i prepoznatih sportskih manifestacija koje se održavaju tijekom cijele godine pridonoseći ponudi grada i tome da je riječ o "365 destinaciji", a pritom one odlično popunjavaju smještajne kapacitete i okupljaju vrhunske sportaše iz cijelog svijeta, naglašavaju u gradskoj upravi.

– Osijek turiste privlači ne samo zbog svoje kulturne baštine, prirodnih ljepota i gastronomije nego i zbog nadaleko poznatog osječkog gostoprimstva. Osječki turizam ne ovisi o jednoj sezoni. Osijek je definitivno "365 destinacija", tijekom cijele godine imamo dobro organizirane zabavne, kulturne i sportske manifestacije i upravo je to karta na koju igra osječki turizam. Tijekom njihova održavanja u pravilu se traži krevet više – započinje osječki gradonačelnik Ivan Radić, inače bivši košarkaš.

VEZANI ČLANCI:

Rekordan broj noćenja

Najveća utrka na istoku naše zemlje, Ferivi polumaraton, trči se u travnju, a spaja sport, turizam i zabavu te okuplja više od tisuću sudionika iz Hrvatske i susjedstva. Održava se u cijelom Osijeku, uključuje njegove brojne šetnice, trek staze, Promenadu... U usporedbi s travnjem pretpandemijske 2019., kada je ostvareno tada rekordno 11.371 noćenje, u travnju ove godine zabilježeno ih je 12.999, što je rast od oko 14 posto. U protekloj, rekordnoj godini po broju turističkih noćenja u gradu apsolutno je dominirao rujan, koji je bilježio rast od 30 posto spram do tada rekordnog rujna 2019. Razlog se krije u još jednoj vrhunskoj sportskoj manifestaciji – Svjetskom prvenstvu u gađanju glinenih golubova. U Osijeku je tada boravilo 630 natjecatelja iz 77 država svijeta, među kojima su i olimpijci te najbolji svjetski strijelci. Osijek je grad prvog sportskog društva u Hrvatskoj, koje je osnovano 1774. godine, a bilo je to upravo streljačko društvo. Streljana je u gradu postojala još u 19. stoljeću, a danas se vrhunski sportaši okupljaju na streljani Pampas, u blizini koje je upravo otvoren novi osječki nogometni stadion, najmoderniji u Hrvatskoj. Na spektakularnoj Opus areni zaigrat će u listopadu i vatreni protiv Turaka, u kvalifikacijama za Euro.

FOTOGALERIJA Pogledajte predivne prizore iz Osijeka 

Pogled iz zraka na centar grada Osijeka
1/24

Rijeka Drava ove će godine ugostiti Powerboating natjecanje, i to prvi put na kontinentu, a osnažit će ponudu grada u ljetnim mjesecima. Koliko su sportaši važni za promociju svoga kraja, dobro je poznato Robertu Seligmanu, proslavljenom hrvatskom gimnastičaru koji je jesenas postao i direktor gradske tvrtke Športski objekti.

– Rijetko se koji grad može pohvaliti s desetak velikih sportskih natjecanja tijekom godine, što nam daje dodanu vrijednost i povećava turističke brojke. Sport je, naime, vezan i za gospodarstvo i turizam pa sam ponosan što se možemo pohvaliti s toliko dobro organiziranih sportskih događanja koja nam donose noćenja, ali i vidljivost u Hrvatskoj, Europi pa i šire – kaže Seligman.

VEZANI ČLANCI:

Uvjeren je da može konkurirati za organizaciju doslovno svakog sportskog natjecanja, a dokazuje to, ističe, i domaćinstvo skorašnjeg Svjetskog kupa u streljaštvu za osobe s invaliditetom. Osječka je sportska infrastruktura, dodaje, prilagođena invalidima.

– Sportske su smotre jedan mali grad kao što je Osijek doista uvrstile na kartu svijeta, što ponajprije dokazuju DOBRO World Cup i Pannonian Challenge – zaključuje Seligman.

Više parkova nego trgova

Turistički rekord u Osijeku mogao bi ponovno pasti jer je u prvih pet mjeseci ove godine ostvareno čak 21 posto više noćenja nego u istom razdoblju lani.

Kontinuirano ulažemo u turističku i sportsku infrastrukturu. Prošle smo godine obnovili bazene na osječkoj Copacabani, koje je u mjesec i pol posjetilo oko 50.000 kupača. Uredili smo i dravsku plažu na Kopiki, jednoj od najljepših kontinentalnih plaža s najljepšim pogledom na grad Osijek. Pri kraju je obnova povijesne jezgre Tvrđe, koja će uskoro ponovno postati biser osječkog turizma. Počinje i velika obnova osječke Zračne luke. A šetnica uz Dravu, naša Promenada, za godinu će dana, kada spojimo Donji i Gornji grad, postati najduža šetnica u ovom dijelu Europe. Osijek je grad koji ima više parkova nego trgova, najviše biciklističkih staza u Hrvatskoj, najstariji tramvaj, najveći zoološki vrt... I s razlogom je prošle godine proglašen najuspješnijom kontinentalnom destinacijom gradskog turizma – podcrtava gradonačelnik Radić.

VIDEO Američki mornari pohrlili na slobodan dan u Splitu

Komentara 8

Avatar krcedolac
krcedolac
06:04 28.06.2023.

Zasjenio je ponudom Beč ili Budimpeštu....

Avatar rubinet
rubinet
17:18 28.06.2023.

Osijek je miran, gostoljubiv i pomalo usporen grad . Grad srdačnih i poštenih ljudi. Sviđa mi se.

Avatar Tombstone
Tombstone
00:57 28.06.2023.

Osijek je sve samo ne turisticki biser. Da nije bilo rata ne bih ni sam imao pojma, ne bih upoznao slavonsku Posavinu, Psunj I Papuk, Novi Gradiske, Cernik, Sagovine, Masice, Bucje, Draganic, Savski Bok, Mackovac, Cernik, Pivare, Vinkovce, Pakrac ni Poljanu....Ne bih znamo za bake I djedove, ne bih znamo za tavane prepune kulena, kobasa, kulenovih seka, krastavaca, paprika, ajvara, ma cega god. I ne biste brinuli kaj vas bombardiraju iz Bosne, samo biste jeli. I u neko vrijeme baka bi dosla iz podruma s svijeze ispecenim kruhom, jer sve to blago bez kruha nije tak dobro. U rekla vam jedite djeco, ne dajte da dusman to pokupi.....uvijek je na tavanu, nikad u podrumu.. Ne bih znal ni za nemjerljive cure iz tog kraja, niti za zene koje su prijateljske svima ali zene samo njihovim muzevima. Ali ne bih ni vidio namjerno poplavljena sela I polja, ne bih vidio lipicance s prostrelijenim nogama, ne bih vidio blago spaljeno...Ako zelite upoznati I zavoljeti Slavoniju, idite u sela. Danas je situaciju drugacija, ali Slavonci su jos uvijek Slavonci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije