Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIMBOLIČAN PROSVJED

U ovoj europskoj zemlji tisuće prometnih znakova okrenute naopako, postoji zanimljiv razlog za to

Ilustracija
Unsplash
14.12.2023.
u 00:00

Ovaj simboličan prosvjed pokrenuli su poljoprivrednici koji njime žele skrenuti pozornost na, kako kažu, svoj sve nesigurniji način života. "Svijet se okrenuo naglavačke", kazuju ljutiti francuski farmeri.

Ruralna Francuska svjedoči neobičnom i simboličnom prosvjedu poljoprivrednika koji su odlučili doslovno okrenuti prometne znakove na ulazima u gradove i sela. Vozači su ostali u čudu gledajući tisuće znakova postavljenih naopako, a ploče s imenom mjesta su bile odvrnute, okrenute, da bi potom bile pažljivo ponovno pričvršćene.

Ova kampanja, koja je započela u južnom departmanu Tarn u studenom, proširila se cijelom zemljom. Pokrenuli su je poljoprivrednici koji njome žele skrenuti pozornost na, kako kažu, svoj sve nesigurniji način života. - Svijet se okrenuo naglavačke - kazuju ljutiti francuski farmeri.

Philippe Bardy, čelnik sindikata farmera FNSEA u Tarnu, objasnio je motivaciju iza ovog neobičnog prosvjeda. - Pokušavali smo smisliti način da osudimo sve kontradiktorne upute koje stalno dobivamo. Tamo odakle mi dolazimo ako nam netko naredi da jedan dan radimo jedno, a drugi dan suprotno - mi kažemo da hodamo na glavi. Odatle je došla ideja - kazao je, piše BBC.

Poljoprivrednici navode konkretne pritužbe kao što su povećanje cijene dizela za farme, kašnjenje u plaćanju subvencija EU, rastuća birokracija i konkurencija iz uvoza.

VEZANI ČLANCI:

- Nema druge profesije koja trpi takvo mentalno opterećenje. S jedne strane, ministar traži od nas da promijenimo naše prakse, da ih učinimo ekološkijima. S druge strane, on nam govori da proizvodimo što je više moguće kako bi Francuska mogla postići prehrambeni suverenitet. S jedne strane nam se govori da učinimo sve da povećamo plaće koje isplaćujemo. S druge nam se govori da zbog inflacije snizimo cijene - kazuje Philippe Bardy.

Sindikat poljoprivrednika tvrdi da je njihova kampanja dala određene rezultate u pogledu poreznih politika. Unatoč tome, čini se da dosad nije bilo pokušaja da se znakovi vrate u njihovo izvorno stanje, već su ostavljeni kao vidljiv podsjetnik na nezadovoljstvo i traženje promjena u francuskom agrarnom sektoru.

VIDEO Uhićenja u Maksimiru

Komentara 1

HO
homofobic
11:47 14.12.2023.

Sve sto normalan narod treba uciniti je prognati politiku naopake "zelene" religije!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije