Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOSPODARSTVO

U Orahovici niče najveća solarna elektrana na zemlji u Hrvatskoj

elektrana
Foto: Dragutin Šantoši - Večernji list
1/3
20.08.2012.
u 15:35

Trebale su nam tri godine za prikupljanje potrebnih dozvola, a elektranu ćemo sagraditi za samo tri tjedna, kaže voditelj projekta Feliks Unković

ORAHOVICA – Bez velike medijske pompe u Orahovici je počela gradnja najveće solarne elektrane na zemlji u Hrvatskoj maksimalnog vršnog opterećenja od 500 kW koja će već sredinom rujna krenuti u probnu proizvodnju i proizvoditi električnu energiju od sunčeve topline. Zajednički projekt djelo je splitske tvrtke SunStroom Energija i Grada Orahovice, a projekt tehnološki podupire SunStroom Energi Group iz Španjolske.

– Trebale su nam tri godine za prikupljanje potrebnih dozvola, elektranu ćemo sagraditi za tri tjedna, a ubrzo kreće i probna proizvodnja – kaže voditelj projekta Feliks Unković.  Isti poslovni partneri u Orahovici namjeravaju graditi još jednu solarnu elektranu i jednu elektranu na biomasu.

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar nekakav
nekakav
16:50 20.08.2012.

molim objašnjenje, tumačenje, mjerne jedinice kilovat-pik.... a onda bih volio vidjeti kolko površinu je zauzela ova 'elektrana', pa da vidmo kolko će ona proizvesti novca u slijedećih20 godina, a kolko bi se s druge strane proizvelo hrane na toj površini.. i da, uračunati ulaganja, kao i zbrinjavanje opasnog otpada od solarne elektrane. svakako ne zaboraviti umanjiti dobiveni novac iz solarne za poticaje kroz povlaštenu cijenu. ipak moramo gledati sve. i naravno, umanjiti prihode od poljoprivrede za poticaje... zašto šteta što nije počela raditi prije 3 mjeseca? otkud nam novcu za povlaštenu? ili ne znaš da španjolksa još uvijek nije platila 15 mlrd eura povlaštene struje solarcima? sad znaš kud je to dovelo, do propasti. obnovljivi izvori sve dok ne budu financijski samoodrživi, nemaju smisla.

Avatar Jorge
Jorge
17:33 20.08.2012.

Šteta što uništavanju oranice zbog gradnje postrojenja za preskupu energiju.

Avatar bok
bok
15:59 20.08.2012.

stato sto nije pocela raditi vec prije 3 mjeseca. Mogla proizvesti vec jako puno.Treba poslati racun onima koji su kocili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije