Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOSPODARSTVO
Povratak na članak

U Orahovici niče najveća solarna elektrana na zemlji u Hrvatskoj

Trebale su nam tri godine za prikupljanje potrebnih dozvola, a elektranu ćemo sagraditi za samo tri tjedna, kaže voditelj projekta Feliks Unković

Komentari 8

Avatar bok
bok
15:59 20.08.2012.

stato sto nije pocela raditi vec prije 3 mjeseca. Mogla proizvesti vec jako puno.Treba poslati racun onima koji su kocili.

VL
Avatar nekakav
nekakav
16:50 20.08.2012.

molim objašnjenje, tumačenje, mjerne jedinice kilovat-pik.... a onda bih volio vidjeti kolko površinu je zauzela ova 'elektrana', pa da vidmo kolko će ona proizvesti novca u slijedećih20 godina, a kolko bi se s druge strane proizvelo hrane na toj površini.. i da, uračunati ulaganja, kao i zbrinjavanje opasnog otpada od solarne elektrane. svakako ne zaboraviti umanjiti dobiveni novac iz solarne za poticaje kroz povlaštenu cijenu. ipak moramo gledati sve. i naravno, umanjiti prihode od poljoprivrede za poticaje... zašto šteta što nije počela raditi prije 3 mjeseca? otkud nam novcu za povlaštenu? ili ne znaš da španjolksa još uvijek nije platila 15 mlrd eura povlaštene struje solarcima? sad znaš kud je to dovelo, do propasti. obnovljivi izvori sve dok ne budu financijski samoodrživi, nemaju smisla.

VL
Avatar Jorge
Jorge
17:33 20.08.2012.

Šteta što uništavanju oranice zbog gradnje postrojenja za preskupu energiju.

VL
BR
BratCroat
18:02 20.08.2012.

20.08.2012. u 17:33h Jorge je napisao/la: +++++++++++++++++++++++++++++++++ Apsolutno si upravu. To je terorizam nad poljoprivrednim resursima, ima mnogo kamenjara ispod Velebita gdje ima mjesta za takve projekte uz to na kamenjaru ne raste trava pa je i samo održavanje jednostavnijeje i jeftinije. U poljoprivrednim područjima neka se fotovoltaika montira najviše na krovove objekata i degradirana zemljišta.

VL
BU
BubyZG
18:36 20.08.2012.

@nekakav Vrli stručnjaci i još vrliji novinari ne znaju prevesti izraz peek ( kratica p u oznaci kWp ). To znači da ploče mogu u najidealnijim uvjetima dati vršnu ( PEEK ) snagu od 500 kW ( ovisno o kutuu sunca, oblačnosti, čistoći stakla, kvaliteti praćenja kretanja sunca... ). Takvo što se događa vrlo kratko, obično oko podneva i relativno rijetko ( već mala naoblaka će smanjiti snagu za 20-tak posto ). Po noći je snaga 0 kW ( bez onoga peek ).

VL
BU
BubyZG
18:49 20.08.2012.

Vrlo kratka računica pokazuje : ...... Sve gore navedeno ( a ima toga još - vremena održavanja, popravaka ... ) smanjuje prosječno instaliranu snagu ove elektrane na manje od 200 kW. Kod vjetroelektrana je taj efekt još izraženiji - vjetroturbinana od 500 kW će dati jednako struje kao i trajan izvor od 160 kW ( oko 1/3 efikasnosti ). OIE bez subvencija nemaju šanse, a sa subvencijama su preskupi. Pogotovo za nas koji sve uvozimo.

VL
VU
vukozag
12:26 21.08.2012.

pokrijmo slavoniju solarnim panelima i napunimo džepove uvoznicima hrane!!!!!!! da se ne mučimo poljoprivredom,sušom...... Gle nikom nije palo napamet da ta sredstva uloži u sistem navodnjavanja pa da prihod ostvaruje od poljoprivrede

VL
LO
lojtra1
11:18 22.08.2012.

Nevjerojatno! Na oranicu stavili panele čiji će se proizvod plaćati iz državnog proračuna! Evo kako u hrvatskoj i čista energija može postati "nečista" i neekološka. Hitno donijeti zakon da se solarne ćelije mogu postavljati samo na postojeće objekte koji većveć imaju svoju funkciju!

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.