Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUSIJA

U obruču požara: Moskovljani umiru u paklenim mukama

mos
10.08.2010.
u 19:58

Dan je postao noć. Kamo pobjeći od apokalipse? Gdje se sakriti, kako pomoći najmlađima? Roditelji proživljavaju dramu.

Nakon što je dva dana nije mogla dobiti na telefon, 31-godišnja psihologinja Tatiana Dyment prekinula je ljetovanje u Hrvatskoj i majku odlučila osobno potražiti u njihovom zajedničkom stanu u Moskvi. Sedamdesetogodišnju staricu našla je mrtvu, u kadi, dok je voda još uvijek tekla iz tuša kojim se polijevala u trenutku smrti...

To je samo jedna od osobnih tragedija koje teški smog posljednjih dana ispisuje u Moskvi, gdje se stopa smrtnosti zbog nesnosnog dima i vrućine posljednjih dana udvostručila.

– Razina ugljikova monoksida iznimno je velika, i u Moskvi ovih dana nikako nije ugodno.

U samom gradu nema požara, vatra se rasplamsala pedesetak kilometara dalje, u Podmoskovlju, ali sjeveroistočni vjetar nabija dim u grad. Vrućine su nesnosne, temperature se već danima kreću oko četrdeset Celzijevih stupnjeva, a noću je samo koji stupanj hladnije. Užas, teško je riječima objasniti vrućinu koja dopire iz asfalta i betona jednog velegrada koji se danima kuha – kaže Mladen Falconi, direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Moskvi, koji je prije dva dana došao na godišnji odmor u Hrvatsku kako bi izbjegao nepodnošljive uvjete koji vladaju u ruskom glavnom gradu.

Vatrena stihija koja bijesni Rusijom očito je nesavladiva prepreka za vatrogasce, koji nemaju iskustva u gašenju šumskih požara na otvorenim površinama.

– Ljudi su obučeni za gašenje požara u kućama ili u tvornicama, ali šuma je za njih nov teren na koji nisu pripremljeni. Ujedno, veliki broj postrojba jako je loše opremljen, što dodatno otežava problem – kaže ruski ministar za izvanredne situacije Sergej Shoigu. Dok se gasitelji bore s požarima, u Moskvi se počinju osjećati prve nestašice maski za lice. Preprodavači koji su u lokalnim ljekarnama otkupili tisuće tih zaštitnih pomagala po sedam rubalja, sada ih prodaju za 50 po komadu.

– Danas maske nosi svaki deseti Moskovljanin. Nažalost, neučinkovite su. I s njima udišete ugljikov monoksid – kaže Falconi.

Ključne riječi

Komentara 22

OB
-obrisani-
15:22 11.08.2010.

Rea Idi na Jerusalem Post pa se nasladjivaj nesrici Goya

RI
Riznica
20:47 10.08.2010.

Daj Bernarde smanji malooooo..... Kazu, mama se nije javljala na tel, pa 31-godisnja psihologinja Tatiana Dyment, prekunila godisnji u Hr da je osobno potrazi u zajednickom stanu u Moskvi... Pa zasto nije taj pametni psiholog, pozva susjeda ili nekog poznanikaika u Moskvi, ili cak policiju ako se vec bila toliko zabrinuta sto se mama nije javljala na telefon... I sad mi treba da vjerujemo u to !!!!!!!!!!

LO
loitsu
18:01 12.08.2010.

Pa dobro,ljudi,cemu vrijedjanje jedni drugih?? I molim vas,prilikom davanja komentara drzite se teme! Boli me \'\'ona stvar\'\' za cioniste,zidove,gote,slavene,144 tisuce bozjih izabranika.... Svaka cast \'\'commentatoru\'\'!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije