Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TENZIJE NA SANDŽAKU

U Novom Pazaru uhitili učiteljicu jer na prvi dan škole učenicima nije pustila himnu Srbije

Indeksonline.rs (courtesy Photo)/Radio Slobodna Evropa
06.09.2021.
u 16:44

U srijedu, 1. rujna, školska godina je prvi put u Srbiji počela intoniranjem himne. Kako je navelo ministarstvo, ukoliko škola nema razglas, himnu je trebalo pustiti u svakoj učionici na prvom satu nastave koristeći računalo ili telefon.

Učiteljica osnovne škole "Rifat Burdžović-Tršo" Adela Melajac Karahmetović dala je u nedjelju izjavu policiji u Novom Pazaru, nakon što u toj školi prvog dana školske godine nije puštena himna Srbije.

Prethodno je Ministarstvo prosvjete Srbije priopćilo 4. rujna da državna himna "Bože pravde" prvog dana školske godine nije puštena samo u toj školi, što je ministar Branko Ružić nazvao "skandalom" i "nepoštovanjem države i svih njenih simbola".

Kako javlja Radio Slobodna Evropa (RSE) Melajac Karahmetović je nakon davanja izjave napustila Policijsku upravu, odakle je izašla u pratnji predsjednika Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina.

Njegova stranka predstavlja opoziciju u odnosu na vladajuću koaliciju u Srbiji, predvođenu Srpskom naprednom strankom i Socijalističkom partijom Srbije, u kojoj je ministar Branko Ružić visoki dužnosnik.

Ispred policijske stanice u Novom Pazaru, gdje većinski živi bošnjačko stanovništvo, jučer se okupio i dio građana, nezadovoljnih privođenjem učiteljice.

Među okupljenim građanima bili su roditelji učenika ove škole, ali i najviši predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka.

Prethodno je dio beogradskih medija, pozivajući se na snimku koji kruži društvenim mrežama, prenio da je u školi "Rifat Burdžović-Tršo" u Novom Pazaru učenicima umjesto srpske himne puštena pesma "Ja sin sam tvoj", himna Bošnjaka u Sandžaku.

Radio Slobodna Evropa nije mogao da potvrdi autentičnost snimka, a upit je poslan Osnovnoj školi "Rifat Burdžović-Tršo".

U srijedu, 1. rujna, školska godina je prvi put u Srbiji počela intoniranjem himne. Kako je navelo ministarstvo, ukoliko škola nema razglas, himnu je trebalo pustiti u svakoj učionici na prvom satu nastave koristeći računalo ili telefon.

Ova odluka podijelila je javnost oko toga je li himna Srbije himna svih građana i je li u školama potrebno promoviranje "patriotskih osjećaja" na ovaj način.

 

Komentara 19

Avatar TvojUjko
TvojUjko
16:47 06.09.2021.

Sandzak je dio BiH, tamo nema Serva, kao i na Kosovu, Presevu, Servi su samo oko beogradskog Pasaluka

ZA
zagi101
17:36 06.09.2021.

a nas prozivaju za fašizam. zamislite da hrvatska policija nekog uhiti zbog himne pa to bi bio genocid

LL
lijepa_li si
17:26 06.09.2021.

zamislimo kmečanje u svim srpskim zemljama da recimo u vukovaru hrvatska policija uhapsi učitelja pripadnika manjine koji nije htio pustit hrvatsku himnu,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije