Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konzumacija alkohola

U mjesec dana opio se svaki drugi 16-godišnjak

alkohol
Pixsell
20.12.2012.
u 16:34

Pijani vozači ove su godine na hrvatskim cestama ubili 62 ljudi. obijesnim vozačima od 1. siječnja prijeti tri godine zatvora. u Autoškole stižu pijane naočale

Trećina aktivnih vozača u Hrvatskoj barem je jednom sjela za volan pod utjecajem alkohola, a dvanaest posto njih redovno upravlja vozilom s promilima alkohola u krvi. Pokazalo je to istraživanje predstavljeno u srijedu u Novinarskom domu u Zagrebu koje je na uzorku 800 ispitanika provela Zagrebačka pivovara u sklopu nacionalne kampanje “Razmisli – kad piješ ne vozi”.

Dečki pivo, cure žestice

Brojke dalje kažu da u Hrvatskoj 64 posto punoljetnih osoba redovno zaviri u čašicu, ali svakodnevno pije osam posto odraslih. Kod mladih u Hrvatskoj situacija je izrazito loša. Zadnjih godinu dana alkohol u Hrvatskoj pilo je čak 85 posto mladih u dobi od šesnaest godina, dakle učenici drugog razreda srednje škole, među kojima je bilo 87 posto dječaka i 84 posto djevojčica. U zadnjih mjesec dana alkohol je pilo 66 posto dječaka i djevojčica te dobi, s time da se opilo – što znači da je popilo pet ili više pića za redom – čak 59 posto 16-godišnjaka i 48 posto njihovih vršnjakinja!

– U svim pokazateljima ispijanja alkohola hrvatski su učenici iznad europskog prosjeka s time da su treći u Europi po ispijanju nekoliko pića za redom – ustvrdila je Tamara Poljičanin, ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dodajući da dečki uglavnom piju pivo dok djevojčice najčešće posegnu za žesticama!

Djeca do 18 godina nikako ne bi smjela, upozorava Poljičanin, konzumirati takva pića, dok bi odrasle osobe dnevno smjele popiti najviše deci do dva vina, ukoliko je osoba krupnije građe do tri deci. Od početka ove godine prometna policija ispisala je 35 tisuća kazni zbog vožnja pod utjecajem alkohola, odnosno zbog prejakog stiskanja gasa. Alkohol je kriv za 13,5 posto ili 4549 nesreća ove godine.

– Osobe koje su imale više od 1,5 promila u krvi skrivile su nesreće u kojima su poginule 62 osobe ove godine – otkrio je Darko Grac iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa MUP-a, dodajući kako je svaku treću nesreću u kojima je bilo poginulih skrivio vozač s promilima alkohola u krvi.

A u HAK-u za koji tjedan očekuju pošiljku iz Amerike – “pijane naočale” koje simuliraju vožnju u pijanom stanju. “Dioptrije” su im od sitnijih promila do 0,5 pa do većih iznad 1,5 promila.

– Distribuirat ćemo ih u naše klubove, udruge civilnog društva i autoškole. Vjerujemo da će biti zabavno i vrlo edukativno svima koji će ih probati jer će vozači vidjeti kakvu sliku imaju pred očima u alkoholiziranom stanju – ispričao je Damir Novak, voditelj Odjela preventive i edukcije u HAK-u

Tri godine zatvora

Novak je upozorio i da će od 1. siječnja u zakon biti uvrštena i “obijesna vožnja”. U sklopu tog zakona vozačima koji će biti uhvaćeni s više od 1,5 promila u krvi, prijetit će zatvorska kazna do tri godine.

Trenutačno je u Hrvatskoj dopušteno 0,5 promila alkohola u krvi. Konkretno to znači da vozač smije popiti decilitar vina, pola litre piva ili 0,05 žestokog pića, ali ne na eks! No, ukoliko je osoba krhke građe, i ako taj dan nije ništa pojela ta količina može rezultirati i većom koncentracijom alkohola.

>>Alkohol i kocka - ključni problem srednjoškolaca

Ključne riječi

Komentara 6

DR
drugTitoforever
16:42 20.12.2012.

Kazu djeca da ih vjeronauk tjera da se opijaju. Ja im vjerujem.

LA
Lavica7
16:45 20.12.2012.

Mozda ce Bozanic o tome govorit na ovogodisnjoj Ponocki? Ili se njih ovakve TRIVIJALNE STVARI NE TICU?

TH
than
17:16 20.12.2012.

Svaki drugi 16godisnjak, a u zadnjih 10 godina vjerojatno nitko nije niti kaznjen zbog prodaje alkohola maloljetnicima. I sada se svi cudom cude... Glavno da uvode zdravstveni odgoj u skole. Mogu slobodno popiti i koju casicu zestice dok razgovaraju o pornografiji u 5-6 razredu osnovne skole. Propada drzava, a politicari nikada bahatiji i bogatiji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije