Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POJAČANO OSIGURANJE

U Ministarstvu blokirani USB ulazi, zabranjen pristup na web

premijerke1
Patrik Macek
VL
Autor
Vojislav Mazzocco
07.04.2010.
u 19:52

Čim se ozbiljno počelo raditi na registru, Ministarstvo branitelja iznimno je povećalo računalnu sigurnost.

Iako je puno prije toga najavljivan, pravi posao na stvaranju Registra branitelja počeo je u prvom mandatu, započetom potkraj 2003. godine, Jadranke Kosor na mjestu ministrice branitelja. Dotad su postojale dvije baze podataka, jedna u Ministarstvu obrane, a druga u Ministarstvu unutarnjih poslova, i obje su bile poprilično nesređene.

Ponavljanje imena

Posao se zahuktao potkraj 2004. godine kada se Jadranka Kosor počela pripremati za kandidaturu za predsjednicu Republike. Tada su u Ministarstvu branitelja (MOBMS) informatičari počeli spajati te dvije baze u jedinstveni Registar branitelja. No, kako su zbog kaotične situacije, naročito u prvim mjesecima rata, mnogi vojnici prelazili iz jedne postrojbu u drugu, ali i iz policije u Zbor narodne garde i poslije u HV, mnoga su se imena na tim popisima ponavljala. Tako je započeo mukotrpan posao čišćenja baze podataka od dvostrukih unosa, no umjesto da se time broj branitelja smanji, zapravo se povećao, i to za više od 100 tisuća imena!

Čim se počelo ozbiljno raditi na registru, u Ministarstvu branitelja iznimno je povećana računalna sigurnost. Na svim računalima isključeni su snimači CD-ova, disketne jedinice, zapečaćeni USB ulazi, a ograničen je i pristup internetu koji je bio dopušten samo višim dužnosnicima. Već je tada bilo jasno da se i Ministarstvo i Vlada plaše da bi netko mogao ukrasti registar. Optuživalo ih se da je jedan od razloga za skrivanje registra bila i manipulacija stopom samoubojstva hrvatskih branitelja.

Usred predsjedničkih izbora u Ministarstvu je rađena analiza samoubojstava branitelja kojom se željelo dokazati da su se najviše ubijali u vrijeme Vlade Ivice Račana. To se radilo tako da su za koalicijske Vlade broj samoubojstva dijelili s brojem od 250 tisuća branitelja (to su nazivali borbenom brojkom), a u vrijeme HDZ-ovih vlada s brojem od 400 tisuća branitelja. Iako bi apsolutne brojke samoubojstva ostale iste, grafikoni bi pokazivali stravičan rast samoubojstava u vrijeme premijera Ivice Račana i ministra Ivice Pančića.

Istjecanje rokova

No, od manipulacije se odustalo iako su u Odjelu za psihosocijalnu pomoć Ministarstva materijali već bili spremni. Za ostvarivanje prava i uvrštenje u registar branitelji su se mogli prijaviti do kraja 2009. kada je istjecao zakonski rok. U predsjedničkoj kampanji, koja se poklapala s tim rokom, objava registra bila je glavna tema i gotovo su se svi kandidati zalagali za objavu popisa branitelja i promjenu zakona koji to sprečava.

Komentara 5

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
09:57 08.04.2010.

Svi ti lažni branitelji sve to HDZ-ovi birači, HDZ čuva njih a oni glasaju za HDZ - ruka ruku mije...

OB
-obrisani-
21:36 07.04.2010.

\"............Tako je započeo mukotrpan posao čišćenja baze podataka od dvostrukih unosa, no umjesto da se time broj branitelja smanji, zapravo se povećao, i to za više od 100 tisuća imena!\"..........?????? Dakle, išli su objedinjavati i brisati dvostruke unose, a dobilii rezultat 100.000 branitelja više? Pa dobro jesu li oni normalni?

OB
-obrisani-
21:47 07.04.2010.

A uz ove mjere tribala bi Jaca privremeno obustaviti i prodaju kompjutera u ducanima i onih USB uticnica !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije