Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pentagon

U lovu na nekog novog Bin Ladena moći će sudjelovati i žene

vojnikinja
Reuters/Pixsell
24.01.2013.
u 21:40

Amerikanke se sada mogu prijaviti i u najelitnije postrojbe koje su bile rezervirane za muškarce, poput Navy Sealsa.

Američki ministar obrane Leon Panetta u četvrtak je odlučio ukinuti zabranu sudjelovanja žena u borbama.

Odluka je oduševila pripadnice ljepšeg spola koje grade karijeru u vojsci, ali i sve one koje žele potražiti egzistenciju u toj profesiji jer Pentagon otvara mogućnost zapošljavanja 230 tisuća žena. U američkoj vojsci od ukupnog broja vojnika 15 posto je žena, a njih više od 20 tisuća sudjelovalo je u iračkom i afganistanskom ratu. Više od 800 vojnikinja u tim je ratovima ranjeno, a poginulo ih je 130.

Dugačke pripreme

Pannetina odluka motivirat će tisuće vojnikinja da se usavršavaju i postanu pripadnice elitnih komandosa i drugih jedinica koje su do sada bile rezervirane samo za njihove kolege. Vojnim se službama do 2016.godine ostavlja mogućnost da pojedinačno traže izuzeća za vojnikinje ako drže da neke zadatke ne bi trebale obavljati. S najnovijom ministrovom odlukom zakonski prestaje vrijediti ona iz 1994. godine kojom se zabranjivalo ženama da služe u malim borbenim postrojbama na prvoj granici bojišnice.

Vojni šefovi zamoljeni su da ministru Panetti do 15. svibnja pošalju početne planove za provedbu nove politike Pentagona. Očekuje se da će novi poslovi za žene u američkoj vojsci biti otvoreni tijekom ove godine, no potrajat će njihovo uključivanje u specijalne postrojbe poput Navy Sealsa i Delta Force jer za to trebaju dulje pripreme. Predsjednik senatskog odbora za vojsku Carl Levin pozdravio je Panettinu odluku naglasivši da ona “odražava stvarnost 21. stoljeća u vojnim operacijama”.

Najvažnije odluke

“Oduševljena sam ministrovom odlukom. Ne radi se samo o tome dopušta li se ženama ili ne sudjelovanje u borbama jer one to već rade, riječ je o prepoznavanju naše uloge i naših usluga u obrani zemlje”, komentirala je bojnica Mary Jennings Hegar, koja je služila u tri mandata u Afganistanu kao pripadnica američkog ratnog zrakoplovstva.

“Ja razumijem da stereotipno postoje neke fizičke razlike između nas i muških kolega i da nismo sve snažne i razvijene poput Golijata, ali to nikako ne znači da nismo spremne za visoke standarde koje traži vojska. U borbama sam se uvjerila koliko vojnikinje imaju znanja i odgovornosti te da često brže od vojnika reagiraju kad treba donijeti odluku koja znači život ili smrt.”

>>'Ugrožena nacionalna sigurnost': SAD otpušta pretile vojnike

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
22:04 24.01.2013.

Ovo nema veze sa zenskim pravim i slobodama... ovo je jednostavno jos jedna odvratna odluka svjetske vlade. Cilj je samo jedan.. razorit obiteljske vrijednosti i znacaj zene u obitelji. Hehehe... da ova zena sa slike samo zna sto ju ceka... izlozenost radioativnom vojnom meterijalu i municiji, odradivanje 10 vojnih tura zaredom u nekoj bijednoj zemlji na bliskom istoku, obavezno cijepljenje netestiranim i opasnim cijepivima, seksualno iskoristavanje od strane kolega, bijedna placa i mirvina koju ce joj drzava uzeti kad se vrati kuci... i da ... naravno ... starost ce docekati bez posla u americi ... osim ako prije toga ne pogine ili bude zarobljena ... pa postane seksualna ropkinja ... uglavnom ... drago mi je sto je ova mlada dama sretna sto ce se boriti na prvim linijama bojista... ja to osobno ne bih pozelio nikome... ponavljam ovo nema veze sa pravima zena... zenama nije mjesto u rovovima... ovo je zastrasujuce... meni osobno ... odvratno... ali to smo trazili... dobro dosli u Novi Svjetski Poretak...

DU
Deleted user
23:46 24.01.2013.

Evo saljem svoju zenu, di da je prijavim?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije