Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINSKO POLJE

U Lovasu obilježena obljetnica jednoga od najstravičnijih zločina u Domovinskom ratu

Lovas
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
18.10.2015.
u 13:40

Lovas je okupiran 10. listopada da bi osam dana kasnije preostali mještani u selu hrvatske nacionalnosti pod prijetnjom oružjem bili natjerani u čišćenje minskoga polja

Križnim putem i polaganjem vijenaca danas je u Lovasu, selu nedaleko od Vukovara, obilježena obljetnica jednoga od najstravičnijih ratnih zločina u Domovinskom ratu. Lovas je okupiran 10. listopada da bi osam dana kasnije preostali mještani u selu hrvatske nacionalnosti pod prijetnjom oružjem bili natjerani u čišćenje minskoga polja. Toga jutra skupina od 51 mještanina, koji su bili zatvoreni, natjerana je pješice u minsko polje na izlazu iz sela. Lovašani su se, dok im je prijećeno oružjem, držali za ruke i tako su ušli u minsko polje. Tom prilikom 21 mještanin je smrtno stradao, a 4 ih je ranjeno.

Tijekom Domovinskoga rata smrtno je stradalo 85 mještana Lovasa što je 5,5 posto Hrvata koji su živjeli u tom selu 1991. godine. Nakon okupacije sela zabilježeni su brojni ratni zločini, a mještani su ubijani na ulici, po kućama, dvorištima, kapelici na groblju… Ubijeno je 11 žena, djece i staraca. Zabilježeno je i više silovanja, srušena je crkva sv. Mihaela stara preko 250 godina, počupani križevi i raspela po selu…

Radi svih počinjenih ratnih zločina u Lovasu sud u Beogradu, gdje je vođen sudski postupak, prvooptuženoga Ljubana Devetaka osudio je 20 godina zatvora, Milana Devčića na 10, Milana Radojčića na 13, a Željka Krnjajića na 10 godina zatvora. Sitom presudom Miodrag Dimitrijević osuđen je bio na 10 godina, Darko Perić i Radovan Vlajković na po pet godina i Radisav Josipović na četiri godine zatvora. Bivši pripadnici paravojne postrojbe 'Dušan Silni', Jovan Dimitrijević i Zoran Kosijer bili su osuđeni na osam i devet godina zatvora, Saša Stojanović na osam, Dragan Bačić na šest, Petronije Stevanović na 14 godina, a Aleksandar Nikolaidis na šest godina zatvora.

Međutim, Žalbeni sud u Beogradu prošle godine ukinuo je ovu presudu, bez ikakvog obrazloženja, te postupak vratio na početak.

>> U Lovasu je ubijeno 85 mještana, Hrvate su 'označavali' s bijelim trakama na rukavima

Komentara 27

PA
pukovnik.aureliano
14:58 18.10.2015.

nisu natjerani u "čišćenje" minskog polja, nego u minsko polje, gdje ih je dosta poginulo, sve skupa 85 ljudi su čedonje pobili u tom selu ... nitko nije osuđen

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
14:58 18.10.2015.

Rezultati predsjenničkih izbora u Lovasu ove godine: Kolinda 80%, Josipović 20%, a u susjednim srpskim Negoslavcima od kuda su došli oni koji su klali i ubijali po Lovasu: Josipović 99%, Kolinda 1%. Tek toliko, da vidimo tko su, po Milanoviću "oni", a tko smo "mi".

ŠO
Šokac1
14:22 18.10.2015.

Ne mogu a da ne komentiram riječnik koji se prakticira u hrvatskim medijima općenito i često. Izraz "stravičan" je klasični srbizam i nije mu mjesto u hrvatskom književnom jeziku. Oduvijek smo rabili pridjeve "strašan", "zastrašujući", a ne ovu izmišljenu riječ. Također, od nedavno se rabe čudne riječi poput "hladnjikav", "čudnjikav" umjesto "prohladni" odnosno naprosto "malo čudan". Lektori, obratite pozornost, njegujte naš hrvatski jezik !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije