Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIROMAŠTVO U SVIJETU

U Latinskoj Americi broj siromašnih 17% manji u 20 godina

siromaštvo
Reuters/PIXSELL
30.11.2011.
u 13:44

Dok Latinska Amerika bilježi najniži postotak siromašnih u posljednjih 20 godina, u Kini je ''preko noći'' broj siromašnih učetverostručen

Postotak siromašnih u Latinskoj Americi najniži je u posljednjih 20 godina, izvijestila je Komisija za ekonomska pitanja Južne Amerike i Karipskih otoka (ECLAC) pri Ujedinjenim narodima. Prema pisanju BBC-a, od 1990. do 2010. godine stopa je pala sa 48,4 posto na 31,4 posto što znači da trenutačno 177 milijuna ljudi živi u siromaštvu. ECLAC napominje da je za ovaj veliki pomak zaslužan porast primanja u domaćinstvima.

– Siromaštvo i nejednakost i dalje su u opadanju u regiji, što je dobra vijest, pogotovo u vrijeme globalne ekonomske krize. Ipak, ovi se pomaci događaju usred velikog raskoraka između bolje plaćenih sektora i onih lošijih, u kojima je, u principu, produktivnost vrlo niska – objasnila je Alicia Barcena, glavna direktorica ECLAC-a.

Statistike također govore da je u istom razdoblju smanjena stopa ekstremnog siromaštva sa 22,6 posto na 12,3 posto. Među zemljama koje su zabilježile najveći statistički napredak nalaze se Peru, Ekvador, Argentina, Urugvaj i Kolumbija. Rast stope siromaštva zabilježile su ''samo'' dvije zemlje – Honduras i Meksiko.

Na drugom kraju svijeta Kina je najavila da planira redefinirati dosadašnju granicu siromaštva u ruralnim krajevima. Odsad će se siromašnim građanima smatrati oni koji zarađuju manje od jednog dolara dnevno, za razliku od ranije kada su u tu kategoriju ubrajani svi čija dnevna zarada nije prelazila 55 centi. To znači da će se ''preko noći'' broj od 27 milijuna siromašnih, a to je službena prošlogodišnja procjena vlasti, učetverostručiti.

Kineski predsjednik Hu Jintao stavio je pitanje rješenja ruralnog siromaštva u središte svog političkog programa pa je tako u posljednjih nekoliko godina pokrenut niz projekata u najsiromašnijim zapadnim provincijama kako bi se, prema njegovim riječima, postiglo ''društvo harmonije''. Namjera mu je da do kraja 2020. godine nitko u zemlji ne oskudijeva u hrani i odjeći.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar ivek
ivek
21:39 30.11.2011.

je 1,7 bogati ostali zive na smecu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije