Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obljetnica

U Kumrovcu obilježena 31. godišnjica smrti Josipa Broza Tita

tito, kumrovec
Foto: Mladen Mandić
1/6
04.05.2011.
u 16:24

Vijence i cvijeće ispred Titova spomenika, pokraj njegove rodne kuće, položili su predstavnici SABA-e iz cijele Hrvatske i Zagorja, Društava Josip Broz Tito te Titovi borci NOB-a iz Slovenije i Bosne i Hercegovine.

KUMROVEC – Sa zvukom vatrogasne sirene danas u 15.05 sati u rodnom mu Kumrovcu je obilježena 31. godišnjica smrti Josipa Broza Tita.

Vijence i cvijeće ispred Titova spomenika, pokraj njegove rodne kuće položili su predstavnici SABA-e iz cijele Hrvatske i Zagorja, Društava Josip Broz Tito te Titovi borci NOB-a iz Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Predsjednik SABA-e Hrvatske Ratko Maričić istaknuo je da je Tita uvažavala sva svjetska javnost koja mu je odavala priznanje i za njegova života. O tome govori i podatak da mu se na posljednjem ispraćaju okupilo 209 delegacija iz 127 svjetskih zemalja.

– Danas kada je nezaposlenost dosegnula katastrofalne razmjere, sjećamo se njegove brige za radnička prava. Bilo je kontejnera, ali se po njima nije prekopavalo, Tito se zalagao za jednakost svih, svi su imali besplatno školovanje i liječenje – rekao je Maričić.

Inače, središnja proslava Dana mladosti u Kumrovcu održat će se 28. svibnja kada se u Kumrovcu očekuje desetak tisuća ljudi.

Ključne riječi

Komentara 426

OB
-obrisani-
21:18 04.05.2011.

Ne znam koji interes su ljudi imali u Jugi, ja ne vidim niti jedan, osim možda većeg tržišta, no danas niti to nije problem, dapače, kada se roba plasira na područje bivše Juge, to je izvoz i plaća se u čvrstoj valuti. A većina problema koju sada imamo naslijeđena je iz Juge, od odnosa prema radu, kapitalu, vlasništvu, itd. Zaboravlja se da smo u Jugi svi bili teška sirotinja (osim rijetkih odabranih), išlo se u Trst sa 100 maraka po jedne traperice ili cipele, čekalo se u redu za kavu ili ulje, carine su bile i preko 100%, a dosta stvari se niti nije smjelu uvesti (kao npr. auto). Obrtnici su bili neprijatelji naroda, samoupravljanje uvedeno u poduzeća rezultiralo je katastrofom, gubitaši su udruživani s kvalitetnim poduzećima da se prikrije loše poslovanje, najviše se ulagalo u represivni aparat i vojsku. Na silu su se otvarala radna mjesta i pretrpavala poduzeća, da bi se dobio društveni stan moralo se učlaniti u KPJ, itd, itd... Većina zla, uključujući i vodeće političare danas potječe iz bivše Juge, mentalitet mase ostao je iz bivše Juge, organizacija birokracije i države još vuće korjene iz bivše Juge. Najgore što smo nasljedili je odnos prema radu i privatnom kapitalu, a najpoznatija izreka koja se zadržala iz onog doba je: ne mogu me toliko malo platiti, koliko malo mogu raditi. Između ostaloga, ta poslovica je postojala sigurno zato jer su u Jugi bile velike plaće i postojala je odgovornost. Dajte, molim vas... A Tito je bio diktator koji je volio uživati u životu, živio je i vladao toliko dugo jer se bespoštedno obračunao sa svakim suparnikom i zbrisao ga s lica zemlje. U obliku policije i vojske imao je čvrst represivni aparat koji je održavao jednoumlje. Kad je nestalo blokovske podijele, nestalo je i love, nestala je mogućnost održavanja nemogućeg i Juga se raspala.

NE
neoplanta
00:26 05.05.2011.

ribnik aj ti nama neku svoju pesmicu nisi dugo benašu i međedu naš

FL
flick
18:46 04.05.2011.

Neka gad gori u paklu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije