Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Željeznička nesreća

Udarila ga lokomotiva dok je spašavao ovce od vlaka

krneta (1)
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/3
14.06.2010.
u 10:47

80-godišnji Nikola Krneta se nije micao s pruge unatoč trubljenju i upozorenjima strojovođe, liječi se u kninskoj bolnici

KISTANJE - Teretni vlak jutros oko 8.30 sati udario je Nikolu Krnetu, 80-godišnjaka iz sela u okolici Kistanja, nedaleko od pružnog prijelaza u Kistanjama, na željezničkoj pruzi od Zadra prema Kninun i to dok je  spašavao netom pregažene ovce.

Udarac lokomotive osamdesetogodišnjem Nikoli teško je ozlijedio kuk i rebra, a trenutačno je na odjelu intezivne njege u Općoj bolnici Knin, gdje su liječnici kazali kako mu život nije ugrožen. Sretna je okolnost što ova nesreća ipak nije završila s tragičnim posljedicama, saznajemo u kninskoj ispostavi Hrvatskih željeznica, koji ukazuju i na začuđujuće okolnosti tog događaja.

Naime, 80-godišnji Nikola Krneta inače je umirovljeni pružni radnik HŽ-a, a stradao je pokušavajući s pruge spasiti ili ukloniti ozlijeđene i mrtve ovce koje je nešto ranije udario putnički vlak koji je prugom protutnjao prije teretne željetničke kompozicije. Spašavajući ovce iz svojega stada, koje se do željezničke nesreće mirno napasalo pokraj pruge, na njega je naišla teretna kompozicija.

Kako kažu u HŽ-u, strojovođa je izdaleka spazio čovjeka na pruzi  te je na sve moguće načine, stalno davajući zvučne signale iz lokomotive, pokušavao upozoriti starca da se pomakne s pruge. No umjesto da se pomakne, Nikola Krneta ostao je na tračnicama te je još stao rukama mahati strojovođi, vjerojatno želeći da ovaj zaustavi vlak i tako mu ne pregazi već ranije pregažene ovce.

Strojovođi je tada preostalo samo da silovito zakoči pa je tako uspio zaustaviti kompoziciju točo na mjestu gdje se nalazio pastir, no prednji dio lokomorive ga je ipak udario i ozlijedio.

U HŽ-u su kazali kako strojovođa nije bio pod utjecajem alkohola te da je prema njihovoj procjeni učinio sve štio je mogao da bi izbjegao nesreću i stoga nije odgovoran za ono što se dogodilo.

Inače, prugom od Zadra prema Kninu putničke kompozicije protutnje tek četiri puta dnevno, a zimi i rijeđe, a još rijeđe se mogu vidjeti kompozicije teretnih vlakova. No unatoč začuđujućoj neiskorištenosti te pruge, jedan je vlak ipak unesrećio Nikolu Krnetu, koji je čini se uz željeznicu vezan snažnim sudbinskim vezama, pogotovo kad se zna da je čitav radni vijek proveo uz prugu i vlakove.

Komentara 5

MI
miso
12:43 14.06.2010.

Naslov kaže: \"U Kistanjama teretni vlak oborio pješaka.\" Stvarno neobični teretni vlakovi. Znači, umjesto da prevoze teret oni se bave drugom djelatnosti; obaranjem pješaka. ...O tempora, o mores.

OB
-obrisani-
14:35 14.06.2010.

...kriv je vlak....!!!.....namjerno oborava pjesake...

Avatar Svećenik
Svećenik
19:29 14.06.2010.

je. je. pruga je napravljena da bi raji gazila ovce. davno, pred četrdesetak godina sam u auto školi naučio da šinsko vozilo UVIJEK ima prednost. čiča istjero ovce na prugu, naišo vlak, čiča pozvo novinare blesave, i evo, HŽ ubija ovce starom čiči, a nije uspio i njega. srramotno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije