Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobuna

Prevat u Kirgistanu: oporba uzela vlast, više od 100 ubijenih

prosvjedi
Foto: Reuters
1/8
07.04.2010.
u 15:36

Predsjednik je pobjegao, vlada odstupila, ministra policije nasmrt umlatili gnjevni demonstranti, Roza Adanbajeva preuzela vlast

Predsjednik Kurmanbek Bakijev navodno je pobjegao, vlada je odstupila, a u Biškeku je vlast preuzela oporba na čijem je čelu Roza Adanbajeva, bivša ministrica vanjskih poslova. To je rezultat prevratničkoga dana koji je počeo sukobom oporbenih demonstranata s policijom u četiri veća grada.

Nasilje se prometnulo u otvoreni rat u kojemu policija nije štedjela protvinike režima. O prevratu, kao i o više od stotine ubijenih, prva je sinoć s pojedinostima s ulica javila ruska televizija na engleskom RT. Više od 7000 prosvjednika u Biškeku je savladalo policiju i zauzelo kirgiški parlament. Kaotične vijesti tvrde da su ulični borci na smrt pretukli ministra policije Molmodusu Kongratijeva u gradu Talasu na zapadu zemlje. Oporbeni aktivist Šamil Murat to je potvrdio AP-u.

Prosvjednike je na ulice izvelo golemo poskupljenje režija. Oporbena zastupnica Irina Karamuškina kaže da su noćna uhićenja desetak oporbenih čelnika i gušenje prosvjeda silom samo razjarilo narod. Amerikanci su zabrinuti, jer im je Kirgistan baza za Afganistan.

Ključne riječi

Komentara 29

FI
fiberglas
17:03 07.04.2010.

Mi neeemaammoooo muuuuuuudaaaaaa........................................................................

OB
-obrisani-
16:24 07.04.2010.

Dakle, demonstranti su protiv režima koji daje logističku podršku Amerikancima za invaziju na Avganistan.

OB
-obrisani-
03:02 08.04.2010.

Ovo zamislja oni Kajin na onom plakatu za mnom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije