Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fenomen

U KB-u Merkur rodila se beba s dva spola. Čekaju je operacije

merkur (1)
Pixsell
Autori: Diana Glavina, Marina Škalić/VLM
25.07.2011.
u 09:01

Riječ je o rijetkoj, ali ne i o nepoznatoj anomaliji. Najvažnije je odrediti spol djeteta, a nakon toga se kirurški može oblikovati vanjski izgled spolovila.

Liječnici KB-a Rebro, suočeni su s rijetkim medicinskim slučajem i na svjetskoj razini – novorođenčetom koje, osim što je rođeno kao hermafrodit ili interseksualna osoba, odnosno kao osoba koja ima obilježja obaju spolova, ima i druga urođena višestruka tjelesna oštećenja.

Ne podliježu statistikama

Dijete je rođeno prošlog petka u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Merkur, a nakon porođaja prebačeno je u Klinički bolnički centar Rebro, gdje bebu očekuje više operacija.

Kako neslužbeno doznajemo iz bolnice, dijete je stabilno te se jučer nalazilo na Odjelu intenzivne njege za novorođenčad. Njegovo stanje otkriveno je još ultrazvukom, tako da su liječnici i tijekom trudnoće pažljivo pratili stanje majke.

Oštećeno mu je više organskih sustava u tijelu, a liječnici, koji ne žele istrčavati s prognozama o njegovu stanju, pokušavaju utvrditi točnu dijagnostiku ovog kompliciranog slučaja. Što se tiče vitalnih funkcija, beba je zasada stabilno, a sutra je očekuje jedan dio liječenja, odnosno bit će podvrgnuta jednoj od operacija.

Kako smo neslužbeno doznali iz bolnice, osim što kod djeteta ne postoji diferencijacija spola, riječ je o malformacijama više drugih organskih sustava. Ishod i oporavak nemoguće je predvidjeti upravo zato što su ovakvi slučajevi izuzetno rijetki te ne podliježu statistikama, ističu liječnici.

Manjak enzima

– Malformacije su inače najčešće bolesti kod djece, pa je zasad teško govoriti o razmjerima konkretnog slučaja. Još nemamo uvid u djetetovo cjelokupno stanje, pa se ne želimo istrčavati s prognozama. Dijagnostika je u tijeku. Zbog zaštite identiteta teško bolesnog djeteta i njegovih roditelja, ne možemo vam dati više informacija – rekao je prof. dr. Ivan Maličić, predstojnik Klinike za pedijatriju KBC-a Rebro.

– Hermafroditizam ili dvospolnost vrlo je rijetka anomalija.

Mi smo na Rebru jedini centar u Hrvatskoj koji se bavi ovim područjem i u posljednjih petnaestak godina imali smo sedamdesetak takve djece. Dakle, riječ je o rijetkoj, ali ne i o nepoznatoj anomaliji – rekao nam je dječji kirurg prof. dr. Stipe Batinica koji se, među ostalim, bavi kirurškim zahvatima korekcije djece dvospolaca.

Ova prirođena pogreška događa se zbog manjka određenoga enzima pa se spolni organ ne razvije do kraja, a najčešće je riječ o djetetu ženskoga spola.

No, prije svega, nužno je, i to što prije, obaviti dijagnostiku, niz testova i pretraga – endokrinoloških, bioloških, metaboličkih – kako bi se utvrdilo pripada li dijete genski i gonadno muškom ili ženskom spolu. Gonade su spolne žlijezde (jajnici i testisi).

Ženske karakteristike

Dakle, najvažnije je odrediti spol djeteta jer se nakon toga kirurškim putem može oblikovati vanjski izgled spolovila – objašnjava prof. Batinica te ističe da se neutralni spol uglavnom oblikuje u ženske vanjske karakteristike spolnog organa.

– Riječ je o prilično složenom kirurškom zahvatu, u čemu je iznimno važna suradnja između liječnika i roditelja – ističe prof. Batinica.

Komentara 61

OK
okus
13:03 25.07.2011.

Da, Miro - ali sigurno ne u OVAKVOM kontekstu !

Avatar DoubleW
DoubleW
09:17 25.07.2011.

Zanima me kako je ova vijest dospjela do medija? Roditelji su se hvalili? To je liječnička tajna? Sad svatko tko je zainteresiran može sa velikim postotkom zaključiti čija je to beba i početi činiti neugodnosti roditeljima.

OG
Oger
09:35 25.07.2011.

Ovdje treba napraviti istragu tko je vijest dao van. A ja bih kaznio i oba doktora koji su uopce isli razgovarati s novinarkama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije