Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
presuda gilji

U jednom postupku osuđen, u drugom tražio izuzeće sudaca

'27.03.2012., Zagreb - Objava presude Kresimiru Gilji za pokusaj ubojstva na Zupanijskom sudu. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL'
Jurica Galoić/Pixsell
09.10.2012.
u 22:30

Gilja je osuđen na dvije godine zatvora zbog pokušaja ubojstva, a u tijeku mu je suđenje i za ubojstvo Mirka Rimca 1999.

Vrhovni sud potvrdio je presudu kojom je vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod presjedanjem sutkinje Daniele Kustec u ožujku ove godine na dvije godine zatvora osudilo Krešimira Gilju, koji se teretio za pokušaj ubojstva.

Prema optužnici, Gilja se teretio da je 1. rujna 2007. oko 23.30 u kafiću Bingo u Sesvetama iz torbe izvadio pištolj. Njime je prvo mahao i vikao da mu nitko ništa ne može te kako on može ubiti koga hoće. Nakon toga okrenuo je pištolj prema Dragi Tuniću te mu povikao:

– I tebe ću ubiti!

Potom mu je pištolj usmjerio prema prsima, no Tunić ga je uhvatio za ruku i okrenuo je prema gore. Pištolj je opalio, a ispaljeni se metak četiri puta rikošetirao.

Odluku Vrhovnog suda Gilja je dočekao u Bolnici za osobe lišene slobode, u koju je premješten zbog zdravstvenih problema. U međuvremenu, u drugom postupku koji se protiv njega vodi na zagrebačkom Županijskom sudu zbog ubojstva Mirka Rimca 1999. u kafiću Stars u Zagrebu, Gilja je zatražio izuzeće Zdravka Majerovića, predsjednika sudskog vijeća, svih sudaca zagrebačkog Županijskog suda i Ivana Turudića, predsjednika zagrebačkog Županijskog suda.

Nakon što Vrhovni sud odluči o zahtjevu za izuzećem Turudića, on će odlučiti o zahtjevu za izuzećem ostalih sudaca svoga suda. Takav Giljin potez nije čudan kada se zna povijest slučaja Stars. Naime, Gilja je zbog tog ubojstva 2009. bio osuđen na sedam godina zatvora, a prvostupanjsku presudu zagrebačkog Županijskog suda potvrdio je i Vrhovni sud. No obje presude ukinuo je Ustavni sud nakon Giljine ustavne tužbe, a razlog takvoj odluci bila je povreda prava na obranu. Predmet je ponovno vraćen na zagrebački Županijski sud, na kojem je određeno novo suđenje. Postupak je počeo, saslušani su neki svjedoci, a onda je stigao zahtjev za izuzećem...

>>Gilja sutkinji nakon presude od 2 godine: Hvala, moglo je i gore!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije