Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pojavio se pred sudom

U Irskoj uhićen Dragan Rakanović (56): Tereti se za ratni zločin počinjen u Borovu Selu

Ilustracija
Dusko Jaramaz/PIXSELL
19.09.2023.
u 22:44

Petoricu muškaraca optužile su hrvatske vlasti zbog pokolja u Borovu Selu, u blizini Vukovara u istočnoj Hrvatskoj. Jedan od muškaraca, Milan Marinković, osuđen je na tri i pol godine zatvora 2012. godine

Prema pisanju dnevnog lista Irish Mirror, prije nekoliko dana u Irskoj je uhićen Dragan Rakanović. Ovog 56-godišnjeg Srbina tereti za kazneno djelo ratnog zločina protiv ranjenika i ratnih zarobljenika počinjenih u Borovu Selu početkom svibnja 1991. godine. Irska policija je ušla u trag Draganu Rakanoviću u njegovom domu u Portlaoiseu, Co Laois – nekoliko dana nakon što ga je Jedinica za izručenje Garda uhitila i dovela pred sud.

Ovo je trenutak u kojem se Irish Mirror suočio s ratnim zločincem koji u irskom gradu živi najmanje deset godina. Izvori ovog lista su doznali da je Rakanović uhićen nakon što je njegovo ime uneseno u policijski računalni sustav "Garde PULSE" – koji je dio 'schengenske šeme' i putem tog sustava europske države dijele detalje o pojedincima optuženima za zločine u njihovim državama - zbog sitne nepovezane stvari. Odjednom, bljesnulo je upozorenje da se za čovjekom s tim imenom traga zbog navodnih ratnih zločina u bivšoj Jugoslaviji prije više od 30 godina.

VEZANI ČLANCI:

Prošlog tjedna Rakanović se pojavio pred sudom na temelju naloga za izručenje pristiglog iz Hrvatske. Postupak je, piše Irish Mirror, odgođen te je pušten uz jamčevinu. Slučaj će ići pred Viši sud, datum početka postupka još nije određen. Irski novinari stigli su i pred njegovu dom u Portlaoiseu gdje im je priznao kako se pojavio pred sudom. Ali više komunikacije nije bilo. Njegov sin kazao je kako se otac loše služi engleskim jezikom i kako obitelj nema komentara.

Petoricu muškaraca optužile su hrvatske vlasti zbog pokolja u Borovu Selu, u blizini Vukovara u istočnoj Hrvatskoj. Jedan od muškaraca, Milan Marinković, osuđen je na tri i pol godine zatvora 2012. godine – ali još četvorici muškaraca koji su navodno sudjelovali u incidentu nije se moglo suditi jer su bili inedostupni hrvatskom pravosuđu, među njima i Dragan Rakanović. Sva petorica su navodno sudjelovala u premlaćivanju dvojice hrvatskih policajaca koje su zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi u tadašnjoj Jugoslaviji.

Incident je počeo kada su četiri policajca u gradu ugledala jugoslavensku zastavu – i pokušala je zamijeniti hrvatskom. To je dovelo do sukoba s mještanima - pri čemu su sva četiri policajca ranjena. Dvojica su pobjegla automobilom, ali su druga dvojica zarobljena.

Navodno su potom maltretirani u pritvoru. Hrvatski zapovjednici su sljedeći dan poslali spasilačku ekipu – ali ti su policajci upali u zasjedu.

VEZANI ČLANCI:

Dvanaest članova spasilačkog tima i jedan srpski paravojni borac poginuli su u incidentu – prije nego što je jugoslavenska nacionalna policija intervenirala kako bi uspostavila red. Incident je doveo do pogoršanja odnosa između Srba i Hrvata – a Jugoslavija se potom raspala. Hrvatska se tada u krvavom četverogodišnjem ratu izborila za neovisnost.

Nakon godina skrivanja u noći s 30. na 31. ožujka ove godine također iz Irske je u Hrvatsku isporučen i Srbin Vojislav Buzaković, rodom iz Petrovaca kod Vukovara, koji se sumnjiči da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Buzaković je isporučen po optužnici koju je Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru podignulo protiv Buzakovića i još 8 osoba 4. rujna 2007. godine.

Njih se terete da su početkom kolovoza 1991. godine pa do kraja veljače 1992. godine u Petrovcima, u prostorijama milicije SAO Krajine, kao pripadnici milicije i paravojnih jedinica, protupravno privodili, zatvarali, ispitivali, tukli i na druge načine zlostavljali civilne osobe. Između ostaloga Buzaković se tereti i za sudjelovanje u fizičkom maltretiranju četiri osobe (Irineja Nađorđa, Janka Tirkajle, Mihajla i Pere Hardi).

Osim Vojislava Buzakovića u optužnicom se još terete Nikola Radojčić, Miroslav Ivan, Milenko Đurđević, Predrag Stojčević, Dragan Žakula i Duško Samardžić i Željko Vujić koji je jedini bio dostupan hrvatskom pravosuđu, ali je postupak obustavljen radi smrti.

Komentara 3

LO
Lokislav
01:27 20.09.2023.

Za ratni zločin 3 i pol godine, za pušenje marihuane 2 godine? Tu nešto ne štima.

KR
kruti170
23:55 19.09.2023.

incident?!??

BF
bf23
23:50 19.09.2023.

A ništa,sad će Srbi na rad u rusiju,možda nije neki standard,ali je sličan mentalitet pa ne izručuju ratne zločince

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije